A. De beschrijving van mijn leeservaring
Primaire gegevens
Het boek wat ik gekozen heb is ‘Oscar et la dame en rose’ en het is geschreven door Eric-Emmanuel Schmitt. Het boek is uitgegeven door Noordhoff uitgevers in 2010 en het heeft 64 pagina’s, waaronder ook een woordenlijst.
Verantwoording van mijn keuze
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik de titel van het boek wel leuk vond. Daarnaast ken ik de boekjes van Lijsters en vind ze meestal vrij gemakkelijk te lezen. De achterkant pakte ook mijn interesse.
Mijn reactie
Ik vond het boek heel origineel, omdat de brieven niet een voorkomend iets is in verhalen. Daarnaast vond ik het verhaal heel mooi, omdat het over een stervend jongetje ging die zijn laatste dagen ging leven alsof hij al alle levensfases zou beleven. Ik vond dat wel erg mooi beschreven.
Samenvatting
Het gaat over een 10-jarig jongentje die in het ziekenhuis ligt met leukemie. Oscar heeft in de gaten dat het niet meer goed komt, ook al wilt niemand met hem daarover praten, waaronder zijn ouders. Hij raakt daar erg verdrietig en boos van. Hij heeft gelukkig steun van oma Rozerood die in het ziekenhuis werkt met andere vrouwen. Oma Rozerood raadt Oscar aan om brieven aan God te schrijven. Ze zegt dat God elke dag een wens vervuld, maar die wens moet dan wel met het innerlijk te maken hebben. Oscar gaat dit doen.
De eerste brief gaat over Oscar zelf en wie hij is. Daarnaast vertelt hij waarom hij die brief schrijft en vraagt hij aan God of hij beter wordt. Zijn antwoord wordt beantwoord, wanneer hij de dokters met zijn ouders hoort praten dat ze alles gedaan hebben wat ze konden doen. Hij wilt alleen maar met oma Rozerood dan praten, die hem vertelt dat hij door moet gaan met brieven schrijven aan God. In zijn tweede brief vraagt Oscar aan God of hij Oscar wilt bezoeken. Ook spreekt Oscar af met ma Rozerood dat hij elke dag gaat leven alsof die tien jaar duurt. Daardoor komt die de volgende dag in de nieuwe fase van het leven terecht: hij wordt verliefd op Peggy Blue, maar zij is al bezet. Zij heeft iets met Popcorn, die hem aanraadt om naar Sandrine te gaan, die nog niemand heeft en ook leukemie heeft. Zij zoenen uiteindelijk en hij stelt haar voor aan zijn ouders. Zijn ouders praten niet echt met hem en ontwijken gesprekken met hem door hem cadeautjes te geven. Oscar vertelt wat er tussen hem en Sandrine en Peggy Blue gebeurd is aan oma Rozerood. Zij moedigt hem aan om toch aan Peggy te vertellen dat hij haar leuk vindt, want dat doen jongens als ze ouder zijn. Peggy vindt Oscar ook leuk. Oscar trouwt uiteindelijk met Peggy wanneer hij dertig jaar is. Rond zijn veertigste heeft Oscar een midlifecrisis volgens oma Rozerood. Het is namelijk tijdelijk uit met Peggy Blue. Het gaat steeds slechter met Oscar, maar gelukkig maakt hij het goed met zijn ouders. Hij schrijft nog steeds brieven aan God, maar worden steeds korter. Na twaalf dagen en twaalf brieven sterft Oscar alleen wanneer zijn ouders en oma Rozerood even weg is.
B. De verdieping
De wijze van vertellen
Je leert Oscar kennen door de brieven die hij naar God schrijft. Je leest de brieven die hij schrijft. De brieven zijn vertelt vanuit Oscars perspectief en hij schrijft ook in de ik-vorm. In het boek is er dus een sprake van een ik verteller.
Personages
Oscar – Oscar is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is tien jaar en hij lijdt aan leukemie. Oscar is verliefd op Peggy Blue. Hij heeft veel problemen met het omgaan van zijn ziekte, maar door zijn manier van leven door elke dag tien jaar te leven, krijgt hij wel alles mee.
Oma Rozerood – Oma Rozerood is een erg belangrijke persoon voor Oscar. Zij steunt hem door zijn ziekte heen en geeft hem raad. Ook is zij diegene die Oscar op het idee heeft gegeven om God brieven te schrijven.
Ouders van Oscar – De ouders worden niet uitgebreid beschreven in het verhaal, wel lees je duidelijk dat Oscars ouders er moeite mee hebben om normaal om te gaan met Oscar. Dit brengt veel frustratie op in Oscar.
Peggy Blue – Peggy Blue is het meisje waar Oscar verliefd op is. Zij ziet hem uiteindelijk ook wel zitten. Peggy Blue ligt ook in het ziekenhuis. Door haar ziekte wordt ze blauw, vandaar haar naam.
Pop Corn, Einstein, Bacon en Sandrine – Dit zijn de vrienden van Oscar. Hij noemt ze soms in zijn brieven, maar ze worden niet uitgebreid beschreven.
Verklaring van de titel
De titel van het boek is ‘Oscar et la dame rose’. In de titel worden de twee hoofdpersonen genoemd van het boek. Oscar, diegene die de brieven schrijft en oma Rozerood, die Oscar steunt in alles.
C. Eindoordeel
Ik vond het boek heel apart, omdat je dus leest dat Oscar steeds elke dag 10 jaar ouder wordt. Soms heb je dat niet even door. Zelf vond ik de manier van schrijven, door middel van brieven, erg leuk. Het maakte het verhaal leuker om te lezen, maar het was wel een heel sneu verhaal. Ik kan er zelf niet zo goed tegen als jonge kinderen ziek zijn. Toch vind ik dat het boek een positieve boodschap doorgeeft met ‘leef elke dag alsof het je laatste is’. De hoofdpersonen kwamen echt over vond ik, omdat de situatie waarin Oscar zich verkeerd niet ongewoon is. Ik kan heel goed begrijpen hoe hij zich voelt. Het taalgebruik zelf vond ik soms wel moeilijk, maar gelukkig heeft Lijsters altijd een woordenlijst achterin en woorden die ik dan nog niet begreep heb ik opgezocht op internet. Het werd toen allemaal net wat meer duidelijker. De opbouw van het verhaal was niet te moeilijk. Dat kwam vooral omdat het chronisch verteld werd en je ook begon met dat Oscar zich voorstelde.
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
ha
4 jaar geleden
Antwoorden