Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Oh boy! door Marie-Aude Murail

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Oh boy!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1893 woorden
  • 8 februari 2008
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
194 keer beoordeeld

Boekcover Oh boy!
Shadow
Oh boy! door Marie-Aude Murail
Shadow
ADVERTENTIE
Onderzoek: condoomgebruik 🍆

Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.

Naar de vragenlijst
H 1 Siméon 14 jr/ hoogbegaafd, Morgane 8 jr ook zeer goed op school en Venise 5 jr het schattige blond/blauwe ogen meisje, zijn de kinderen Morlevent. Ze zijn sinds kort weeskinderen zonder enige bekende familieleden nadat hun moeder, Catherine Dufour zelfmoord heeft gepleegd en hun vader, Georges, al eerder spoorloos was verdwenen. De enige familieleden die nog op te sporen zijn, zijn de kinderen uit het vorige huwelijk van hun weggelopen vader. Een maatschappelijk werkster, Bénédicte Horeau moet nu een nieuw tehuis voor de kinderen vinden. De moeder heeft zelfmoord gepleegd door schoonmaakmiddel te drinken en vervolgens dodelijk van de trap af te vallen. De kinderen worden door Bénédicte tijdelijk naar het tehuis Folie-Méricourt, eigenlijk een tehuis voor jongens tussen de 12 en 18 jr. Meneer Mériot, de directeur, neemt ze toch op; de meisjes in één kamer en Siméon en een kamer met Tony. Siméon leest het Burgerlijk Wetboek om erachter te komen hoe het zit met de regels ronddom voogdijschap en de zusjes komen er toch achter dat hun moeder zelfmoord heeft gepleegd.

H 2 Laurence Deschamps is de vrouwelijke voogdijrechter die een voogd voor de kinderen zal moeten gaan aanwijzen. Bénédicte gaat naar haar toe om de situatie van de Morlevents uit te leggen. Laurance besluit de kinderen uit het vorige huwelijk van Georges na te trekken om erachter te komen of ze geschikt zouden zijn als voogden. De eerste die ze bezoekt is oogarts Josiane. De tweede is Barthélemy. Ze maakt afspraken om hen beiden naar haar kantoor te laten komen voor een gesprek. Siméon stelt zijn zusjes op de hoogte van hun nieuwe halfbroer, Barthélemy en Josiane, ooit erkend door Georges. Als Josiane naar de afspraak met de rechter komt, vertelt die haar over het voogdijprobleem van de kinderen. Josiane, snob en verwaand, is enkel geïnteresseerd in Venise. De kinderen zelf worden erbij geroepen. Even later komt Barthélemy, homo met stopwoordje o, boy, binnen en wordt gelijk met tekeningen en kusjes ingepakt door Venise. Ook hij wordt ingelicht over de situatie.


H 3 Siméon wordt gepest in het tehuis en ervaart het groepsleven als een hel. Bénédicte komt de kinderen goed nieuws brengen; Bart biedt zich aan als voogd en zondag mogen ze bij hem op bezoek. De kinderen besluiten zich zo lief mogelijk te gedragen bij Bart om hem over te halen hen in huis te nemen. Bénédicte stelt een lijstje op met dingen waarmee Bart de kinderen bezig kan gaan houden. Léo, de vriend van Bart, is erg jaloers en zou niet willen dat Bart kinderen in huis nam. Léo mag dus niet van het bezoek weten. Bij Bart thuis zien de kinderen Bart per ongeluk na het joggen naakt. Om Léo voor de gek te houden doen de kinderen of ze de kinderen van de bovenbuurvrouw zijn. Deze bovenbuurvrouw heet Aimée(geliefd) en wordt mishandeld door haar man.

H 4 Josiane gaat terug naar Laurence en probeert het voorgestelde voogdijschap aan Bart van hem af te pakken door hem zwart te maken. Het lukt niet, dus probeert ze het ook bij Bénédicte. Hier werkt het zwartmaken beter en ze krijgt voor elkaar dat Venise misschien een weekend bij haar thuis op Deauville komt. Bart zoekt de kinderen op in het tehuis. Siméon verteld Bart dat Josiane Venise en Siméon en Morgane uit elkaar probeert te halen. Laurence komt binnen met het nieuws dat Josiane zich ook aanbiedt als voogd. Josiane en haar man François krijgen Venise op bezoek. Ze vertedert hen beiden zo dat ze haar graag volgend weekend weer op bezoek willen.

H 5 Bart heeft Léo leren kennen in de winkel waar hij werkt en nu is het plan dat Léo bij hem intrekt. Laurance gaat langs bij Bart thuis en Bart raakt erg opgewonden van haar. Hij heeft niet door dat hij beloofd om de kinderen weer een weekend in huis te nemen. Aimée wordt weer door haar man mishandeld. Ze zoekt hulp bij Bart die haar aanraad haar man kalmerende middelen toe te dienen, net als hij dat bij Léo doet. Hij haalt Aimée weer over om te doen of de kinderen van haar zijn om Léo te misleiden. Die zaterdag voeren ze het toneelstukje op, maar ze zijn toch gedwongen Léo de waarheid over de hele situatie te vertellen. Bart ontdekt rode plekken op de armen van Siméon en belt de dokter.


H 6 Als Venise weer bij Josiane is, vertelt ze haar van de keer dat ze Bart naakt zag. Josiane schrikt hiervan en maakt een afspraak voor Venise met de psychologe Dorothée Chapiro. Bart en Siméon zijn bij de dokter die Bart vertelt dat Siméon waarschijnlijk leukemie heeft en door professor Mauvoisin moet worden onderzocht en geholpen. Thuis gedraagt Léo zich heel gemeen tegenover de kinderen en Bart flapt eruit dat Siméon leukemie heeft. Léo blijft zeuren over de aanwezigheid van de kinderen en Bart besluit het met hem uit te maken. Het wordt besloten dat Bart zich als een normale, werkende, hetero-man; met Aimée als zijn vriendin, moet gaan gedragen om meer kans te maken op de voogdij.

H 7 Bart gaat naar Aimée om haar over te halen zijn vriendin te gaan spelen en hoort van haar dat ze zwanger is. Bart neemt Siméon mee naar het laboratorium voor het onderzoeken van Siméons leukemie en op de terugweg in de auto praten ze over hun vader Georges. Josiane gaat door met het proberen Bart zwart te maken door Laurence te vertellen over het naakt zien van Bart door Venise. Laurence besluit bij Bart langs te gaan en treft daar tot haar verbazing Bart met zijn ‘vriendin’ aan. Bart legt het hele naakt-zien uit. Hij vertelt ook van de verwachting, van de leukemie en bekent dat Aimée niet zijn vriendin is.

H 8 De psychologe Dorothée komt erachter dat het naakt zien van Bart inderdaad onschuldig was maar stelt toch gezinstherapie voor alle Morlevents voor, ook om de relatie tussen Josiane en Bart te verbeteren. Bart brengt Siméon naar het Saint-Antoine ziekenhuis waar Siméon door professor Nicolas Mauvoisin zal worden behandeld. Mauvoisin en Siméon stellen zichzelf het doel dat Siméon zijn eindexamen moet kunnen doen, ondanks de leukemie en de behandeling ervan. Bart gaat vanaf dat moment tussen Siméon en de school Sainte-Clotilde, Venise bij Josiane en Morgane(die niet meer eet) in het tehuis heen en weer reizen. Bart blijft nog een hele tijd bij Bart en raakt nog een keer in paniek als Siméon moet overgeven.


H 9 Met Morgane gaat het niet goed: ze eet niet meer, lijdt onder het verlies van haar moeder, de afwezigheid/ ziekte van Siméon, ze haalt een onvoldoende op school. Bart neemt haar als troost mee naar zijn appartement. Hierdoor zijn de mensen op Folie-Méricourt Morgane kwijt en Bénédicte belt Laurence op om te zeggen dat Morgane is weggelopen. Laurence gaat bij Bart en Morgane langs en vertelt Bart dat hij door zijn gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel de voogdij over zijn halfzusjes misloopt. Laurence liegt over de kidnapping zodat Bart nergens de schuld van krijgt, maar toch komt Bénédicte Morgane de volgende dag ophalen om haar naar Josiane te brengen. Bart gaat weer op zoek naar een nieuwe vriend en een baantje. Josiane wordt door de zusjes gedwongen hen voor een avondje naar Bart te brengen. Een nieuwe vlam van Bart, Mike(mormoon) komt langs voor een afspraakje.

H 10 De zusjes bezoeken, ondanks de regels, Siméon in Saint-Antoine. Siméons behandeling slaat niet goed aan en Bart moet zijn bloed geven voor Siméon ondanks zijn grote angst voor bloed, kots etc. Maar Mauvoisin helpt hem er doorheen.

H 11 De gewijzigde behandeling voor Siméon had ook weer niet geholpen, al had het bloed van Bart wel enigszins effect gehad. Een nieuwe zeer zware behandeling wordt gestart, waar het erom ging wie het het eerst zou opgeven; de leukemie of Siméon. Bart beschermd Aimée tegen haar gewelddadige man, gooit een soepterrine tegen zijn hoofd en hij overlijdt. Met Siméon gaat het weer iets beter. Bart steunt zijn broer als er een punctie moet worden genomen. Bart heeft een Japanner als nieuw vriendje. Siméon gaat weer achteruit maar Mauvoisin zegt dat Bart sterk moet zijn voor zijn halfbroer.


H 12 Laurence en Bénédicte zijn het erover eens dat de meisjes naar Josiane moeten. Maar de meisjes willen ook graag tijd doorbrengen bij Bart, dus Josiane wil ze bij bart op een onmogelijke tijd brengen. Ze hebben een hoop lol en als Bart weer naar het ziekenhuis moet, waar Mauvoisin al een aantal dagen erg afstandelijk tegen hem doet, brengt hij de zusjes bij Aimée. Siméons behandeling geeft geen zekerheid dat hij zal genezen en door de verhoogde doses morfine tegen de pijn, blijft Siméon hele dagen liggen slapen. Bart die ervan overtuigd is dat Siméon dood gaat, gaat langs Sainte-Clotilde om de rector, meneer Philippe en de eindexamenklas het slechte nieuws te vertellen en te bedanken. Terug in Sainte-Antoine is Siméon weer springlevend doordat de dosis morfine is verlaagd. De chemtherapie is gestopt en Siméon heeft goed gereageerd op de behandeling. Hij heeft wel een urinewegontsteking maar dat gaat weer over.

H 13 Dat bestaat niet om geen onheil over de Morlevents af te roepen.

H 14 Mauvoisin vertelt de broers dat Siméon weer naar huis mag. Hij legt Bart uit dat Siméon voorlopig genezen is maar dat er een kans is dat het weer misgaat. Daarom zal hij telkens om de zoveel maanden worden gecontroleerd; onderhoudsbehandelingen. Maandag mag Siméon weg uit zijn ziekenkamer nr 114. Bart krijgt nog een lieve brief van Mauvoisin mee. Siméon gaat bij Bart leven. De zusjes komen nog één keer langs, maar verder doet Josiane haar uiterste best om dat te voorkomen. Een bloedonderzoek bij Siméon heeft een positieve uitslag. Siméon moet een onderhoudsbehandeling ondergaan, die hem weer erg ellendig maakt. Siméon krijgt bezoek van zijn filosofieleraar, Laurence, de vertegenwoordiger van de eindexamenklas, Aimée, Bénédicte, Venise, Morgane waardoor de week een stuk sneller voorbij ging.


H 15 Morgane eist ook therapie bij Chapiro. Ze vertelt dat de kinderen gezworen hadden dat ze zich nooit van elkaar zouden laten scheiden en dat dat nu toch is gebeurt. Chapiro regelt toch gezinstherapie. Bart komt erachter dat zijn vader hem niet helemaal niet wilde zien en Josiane belooft Bart te accepteren zoals hij is. Bart moest zijn examens doen. In Saint-Antoine vertelt Mauvoisin dat hij niet met de behandeling kan beginnen, er eerst een bloedtransfusie nodig is en dat hij 2 weken moet uitrusten. Siméon is ervan overtuigd dat hij een terugval heeft, maar dat is niet zo. Bart slaagt cum laude voor zijn examens tot vreugde van iedereen.

H 16 Laurence spreekt met Bart en Josiane af om de voogdij te regelen. Er wordt besloten dat Bart Siméon in huis krijgt, Josiane de 2 zusjes, Bart wordt toeziend-voogd, Josiane voogd, om het weekend en de helft van de schoolvakanties zullen de meisjes bij Bart zijn en de leden van de familieraad worden genoemd. Bart vraagt Mauvoisin uit en hij accepteert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oh boy! door Marie-Aude Murail"