Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

The wonderful story of Henry Sugar door Roald Dahl

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The wonderful story of Henry Sugar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1346 woorden
  • 18 oktober 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
15 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier
Auteur
Roald Dahl
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1977
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The wonderful story of Henry Sugar
Shadow
The wonderful story of Henry Sugar door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Het wonderlijk verhaal van: Hendrik Meier
Auteur: Roald Dahl

De Samenvatting

Hendrik Meier is eenenveertig en is steen rijk door de erfenis van zijn vader, hij is ontzettend egoïstisch. Het enige dat hij doet is gokken. Op een dag reist hij naar zijn vrienden waar hij in een boekenverzameling een donkerblauw boekje vindt van Imhrat Khan, de man die kan zien zonder ogen dankzij zijn yoga krachten.

Na jarenlang trainen treed Imhrat op in een voorstelling waarbij hij kan zien zonder ogen. Terwijl een echte yogi meester nooit zijn krachten mag vertonen aan het publiek. Maar zo wil Imhrat rijk en beroemd worden. Uiteindelijk sterft hij op onverklaarbare wijze.

In het boekje stond dat het voor sommige mensen mogelijk was in twee jaar tijd een yogi te worden als je maar hard genoeg trainde. Dit leek Hendrik wel wat. Na drie jaar trainen kon Hendrik ook zien zonder ogen. Nu wou hij geld gaan verdienen door te pokeren (nu hij door de kaarten heen kon kijken was dat een eitje). Hij verdiende heel veel geld. Hij wist alleen niet wat hij ermee moest doen.

Hij besloot om weeshuizen op te richten. Hij kon alleen niet te lang in dezelfde stad blijven anders werd hij herkent. Dus begon hij de wereld rond te reizen. Hiervoor nam hij een grimeur mee zodat hij onopvallend kon gokken. Al zijn geld stortte hij op een Zwitserse bank rekening want daar hadden ze een bankgeheim. Daar regelde zijn accountant John Winston de rest.

Hendrik Meier stierf op eenenzestig jarige leeftijd. Hij had in totaal honderdvierenveertigmiljoen pond verdient en eenentwintig goed verzorgde weeshuizen achtergelaten.

De hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit boek is Hendrik Meier. Hij is erg rijk, egoïstisch en hij vindt zich zelf de beste, de knapste en de mooiste persoon van de wereld. Hij is alleen lang niet zo knap als hij gedacht had. Hij koopt dan ook de meest dure spullen. Vooral zijn kleren vindt hij erg belangrijk, hij gaat naar de duurste kleermaker voor zijn pakken, hij gaat naar een hemdenmaker voor zijn hemden en een schoenen maker voor zijn schoenen. En hij is ontzettend lui! Zijn spreuk is dan ook: ‘’liever een licht verwijt dan een zware taak’’. Zoals ik al zei hij is ontzettend rijk en heeft dan ook de behoeft (net als de meest rijke mensen) om nog rijker te worden. Deze mensen proberen allemaal op de zelfde manier hun fortuin te vergroten met gokken.

Hendrik Meier is één meter vijfentachtig lang en is eenenveertig jaar oud. Zijn haar word om de tien dagen bijgeknipt, en zijn nagels en handen worden verzorgt door een manicure. Hij heeft laatst nog even een piep kleine moedervlek weg laten halen bij de plastische chirurg Zijn voortanden hadden een vieze gele kleur, daarom heeft hij nu peper dure stift tanden.

Je zou denken verdient een verhaal met z’n hoofdpersoon wel een goede afloop? Gelukkig verandert Hendrik door het verhaal heen. Dat heeft voor het grootste deel temaken met een donkerblauw boekje dat hij vond in een boekenverzameling van een vriend. Op het boekje stond: Verslag van een vraaggesprek met Imhrat Khan de man die kon zien zonder ogen dec. 1943. Dit boekje zou Hendriks leven veranderen!

Andere personages

Imhrat Khan
Is een man die kan zien zonder ogen, door jaren lang trainen is het hem gelukt om de mysterieuze yoga krachten meester te worden. Het is ten strengste verboden om die krachten aan het publiek te tonen. Imhrat Khan heeft zich daar jaren lang aan gehouden maar het was zijn droom om een echte goochelaar te worden. Dat is ook wat hij is geworden. Hij trad op en reisde over de wereld

Imhrat heeft een licht gekleurde huid en is niet echt groot. Hij heeft een vriendelijke lach op zijn gezicht en hij draagt een soort witte toga.

John Winston
Was Hendriks accountant. Hij behandelde al zijn geld problemen, ze kenden elkaar al 18 jaar. John Winston is een persoon die je kan vertrouwen. Hij helpt Hendrik met het bewaken van al zijn geld. Over zijn uiterlijk is niets te vinden.

Waar speelt het verhaal zich af?
Eigenlijk zijn het twee verhalen in één. Het hoofdverhaal van Hendrik Meier en het blauwe boekje over Imhrat Khan. Het verhaal van Hendrik speelt zich af in Engeland (blz.106 ‘’Op een weekend in de zomer reed Hendrik van Londen naar het landgoed van Sir William Winters. Het huis was magnifiek en de landerijen ook, maar toen Hendrik daar op zaterdagmiddag aankwam goot het al van de regen’’).

Het verhaal van Imhrat Khan speelt zich af in India in de stad Bombay (blz.107 ‘’Op de eerste bladzijde van het donkerblauwe boekje stond met de hand geschreven: verslag van een vraaggesprek met Imhrat Khan De man die kon zien zonder ogen door Dr. John F. Cartwright Bombay, India, December 1934’’) . Natuurlijk speelt niet het hele verhaal zich op die plaatsen af, Hendrik en Imhrat maken namelijk veel reizen.

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de 20ste eeuw, in elk geval na het jaar 1934 want toen is het boekje over Imhrat Khan geschreven.

Wat is het genre van het boek?
Het genre is een verhalenbundel omdat het 6 verhalen in één boek zijn waarvan de meeste verhalen fictie zijn op één na, het verhaal ‘’Een buitenkansje’’ waarin Roald Dahl zelf verteld over zijn jeugd en hou hij schrijver is geworden.

Wat is de mogelijke bedoeling van de schrijver?
De mogelijke bedoeling van de schrijver is de lezer te vermaken het is een spannend, boeiend, en grappig verhaal. Er is heel duidelijk een verschil tussen goed en kwaad. Eerst was Hendrik ontzettend rijk en egoïstisch en aan het eind besteed hij zijn leven en geld alleen nog maar aan het oprichten van weeshuizen. Deze levensles wil de schrijver ons misschien leren.

Mening
 Ik vind het boek grappig omdat er een heel groot verschil is tussen goed en slecht (veel verschillende typetjes)

 Ik vind het boek spannend vooral in het stuk dat Imhrat over vuur gaat lopen. Want dat had hij nog nooit eerder geprobeerd.

 Ik vond het boek ook wonderlijk omdat het natuurlijk niet echt is maar toch heel realistische geschreven is.

Stukken uit het boek

Na de voorstelling daagt de man het publiek uit met de vraag of er iemand dapper genoeg is om naar beneden te komen en over het vuur te lopen. Het publiek wordt stil. Ik voel een golf van opwinding in mijn borst. Dit is mijn kans. Die moet ik grijpen. Ik moet het proberen. Ik heb nu al meer dan drie jaar lang mijn concentratie geoefend en het is tijd om die streng op de proef te stellen.

Terwijl ik daar zo sta te denken, komt een vrijwilliger uit het publiek naar voren. Het is een jonge Indiër. Hij verklaart dat hij het wil proberen. Dat geeft de doorslag en ook ik ga naar voren en verklaar hetzelfde. Het publiek juicht ons beide toe.

Nu wordt de echte vuurloper opzichter. Hij zegt tegen de andere man dat hij het eerst gaat. Hij laat hem zijn dhoti uittrekken, ander zou de zoom vlam kunnen vatten door de hitte, zegt hij. Ook zijn sandalen moeten uit.

De jonge Indiër doet wat hem gezegd wordt. Maar nu hij zo dicht bij de greppel staat en de verschrikkelijke hitte voelt, begint hij angstig te kijken.

Ik vond het een heel spannend stuk omdat je de angst van de Indiër kan voelen. Zal het hem lukken? Is hij wel een yogi?!

Hendrik zelf, zoals je gemerkt zult hebben, was niet te goed om een beetje vals te spelen tegenover zijn vrienden als hij de kans kreeg. Die weddenschap met het hondje was niet bepaald eerlijk. En als je het weten wilt: de weddenschap op de schildpaddenrace ook niet! Hendrik speelde vals door een uur voor de wedstrijd stiekem een stukje van een slaappil in de bek van de andere schildpad te stoppen.

Dit vond ik een leuk stuk want het is grappig om te lezen op welke manier Hendrik vals speelt. Een slaappil geven aan de andere schildpad vind ik goed bedacht.

REACTIES

J.

J.

mooi verslag

12 jaar geleden

J.

J.

ghrappig

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.