Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

The shining door Stephen King

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The shining
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 876 woorden
  • 20 januari 2003
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
54 keer beoordeeld

Boekcover The shining
Shadow
The shining door Stephen King
Shadow
Gegevens: Auteur: Stephen King
Titel: The Shining
Uitgever: Uitgeverij Luithing
Jaar: 1991
Genre: Thriller Inhoud: Gebeurtenissen: Jack Torrance is een man die net van zijn alcohol verslaving af is. Hij probeert zijn leven weer op te bouwen nadat hij van zijn werk als leraar is ontslagen. Dit kwam doordat hij een jongen had geslagen. Hij krijgt van zijn rijke vriend Al een nieuwe baan aangeboden bij een hotel. Het hotel Overlook. Een belangrijke taak hierbij is de ketel controleren. Hij moet elke dag de druk verlagen, als hij dat niet doet zal het hele hotel ontploffen. Eenmaal aangekomen, krijgen ze een rondleiding van Mr. Hallorann. Hij neemt Danny apart en gaat met hem praten. Tijdens het praten komt Danny erachter dat hij het licht heeft. Een andere benaming voor helderziendheid. Hallorann heeft ook het licht maar niet zo veel als Danny.Het hotel begint zijn greep op Jack. De grip verstevigt, het hotel geeft nu commando om zijn familie te vermoorden. Want anders gaat zijn familie hem vermoorden maakt het hotel hem wijs. Doordat Jack te druk is vergeet hij van de ketel de druk te verlagen. Als jack naar de ketel toe is rent de rest naar buiten. Vlak nadat ze weggingen ontplofte het hotel met Jack en alle mysteries erbij. Personen: De hoofdpersoon is Jack Torrance. De belangrijkste bijpersonen zijn Danny, Wendy, Mr.Hallorann en Het “onzichtbare” vriendje van Danny (Tony)
Beschrijving van de personages. Jack Torrance is de vader van Danny en de man van Wendy. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad en een triest verleden. Hij kan soms heel agressief zijn en gebruikt daarbij graag zijn vuisten. Hij heeft eens een keer zijn zoon’s arm gebroken omdat hij zijn papieren op de grond had gegooid. Hij houdt wel heel erg veel van ze en probeert zijn leven weer op volgorde te krijgen. Danny is helderziend. Hij is een kleine jongen van zes jaar die bang is voor enge dingen zoals het donker. Maar hij probeert zijn angsten te overwinnen. Hij is slim voor zijn leeftijd en is een aardige jongen waar iedereen van houd. Wendy is een bezorgde vrouw. Ze houdt altijd Danny in de gaten. Nadat Jack haar zoon’s arm had gebroken heeft ze het vertrouwen in haar man verloren. De alcohol verslaving en het breken van haar zoon’s arm, was voor haar te veel van het goede. Ze wou scheiden maar dat heeft ze uiteindelijk toch niet gedaan omdat ze haar zoon, die veel van zijn vader houdt, niet zonder hem wil opvoeden. Mr. Hallorann is iemand die ook helderziend is. Hij noemt die gave “het licht”. Hij is een zwarte man met een groot hart. Hij is de kok van Overlook en houdt er veel van om te koken. Hallorann is bezorgd om Danny omdat het hotel vreselijke dingen verbergt. Hij belooft zichzelf om gelijk te komen als de jongen hem roept. Het “onzichtbare” vriendje van Danny (Tony) is een jongen die eruitziet alsof hij bijna 16 is. Tony is heel mysterieus en houdt van raadsels. Hij laat soms aan Danny borden zien met tekst maar die kan Danny nog niet lezen. Tony laat Danny de toekomst zien en helpt hem met dingen zoals het vinden van een tas als die kwijt is. Plaats: Het boek speelt zich af in het hotel ‘’Overlook’’ Tijd: Het verhaal speelt zich af van ongeveer de winter tot en met de zomer want dit wordt verteld in het boek. De verteld tijd is ongeveer een week. De vertelde tijd is ongeveer 6 maanden want het is ongeveer van de winter tot en met de zomer. Er zitten geen tijdversnellingen of tijdvertragingen in het boek. Het verhaal wordt chronologisch verteld Begin: Het verhaal begint dat Jack gaat solliciteren voor een baan omdat hij is ontslagen als leraar nadat hij iemand had geslagen. Hij wil het leven verder gaan zonder alcohol en probeert het leven weer op te pakken. In het begin gaat het goed in het hotel totdat het hotel de macht over hem krijgt.
Probleem en afloop: Het grootste probleem is dat Jack een slechte jeugd heeft gehad en is nu aan de alcohol verslaafd waardoor hij zeer agressief kan reageren. Ik vind dat het boek niet echt een goed of een slecht einde heeft. Een goed einde is het niet want Jack is dood en Danny vind dit heel erg. Het is ook geen slecht einde want als Jack nog leefde was het niet goed geweest voor de mensen die hij kent. Het boek heeft een gesloten einde want het hotel is namelijk afgebrand en de meeste problemen die er waren zijn opgelost. Ik vind het boek wel en niet realistisch want het kan heel goed dat iemand zulke problemen heeft en iemand die helderziend is. Alleen datgene van geesten wat minder want daar geloof ik niet in. Perspectief: Het boek is geschreven vanuit een vertellers perspectief. Titel: De titel slaat op ‘’het licht’’ want Danny is helderziend en Mr. Hallorann noemt het zo. Thema: Het thema van het boek is denk ik Beoordeling: Ik vond het een erg goed boek want er zit een goed verhaal in en het is erg spannend. De dingen die in het boek gebeuren zijn best realistisch waardoor je het boek ook graag verder wil lezen.

REACTIES

M.

M.

hey man dit verslag is perfect maar weet je toevallig hoeveel bladzijde t boek heeft?
ik hoor het graag van je

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The shining door Stephen King"