The power and the glory door Graham Greene

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover The power and the glory
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 826 woorden
  • 20 januari 2004
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Graham Greene
Genre
Roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1940
Pagina's
240
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The power and the glory
Shadow
The power and the glory door Graham Greene
Shadow
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

The Power and the Glory
Door; Graham Greene
Eerste publicatie; 1940, by William Heineman Ltd

Samenvatting

Jaren 30, de communistische regering van Mexico is bezig met het vermoorden van alle priesters om zo het katholicisme uit te kunnen roeien. De hoofdpersoon van het boek is de laatst overgebleven priester en moet al enkele jaren voor de regering vluchten. Deze priester is verslaafd aan alcohol en wordt daarom de “whisky priest” genoemd.
Het verhaal kan ingedeeld worden in vier delen. Het eerste deel laat aan de hand van een aantal gesprekken met mensen zien wie de whisky priest is. Het tweede deel gaat over zijn vlucht door de bergen en het derde deel gaat over zijn arrestatie. Het vierde deel beschrijft zijn executie en reactie hierop van de mensen die hem in deel 1 hebben “ingeleid”.
In het eerste deel wordt de priester voorgesteld. Dit gebeurt door een gesprek dat hij voert met een tandarts, genaamd Tench. Hierdoor kom je wat meer te weten over zijn achtergrond. In het gesprek dat hierop volgt, met de man Fellowes, kom je erachter dat hij de enige overgebleven priester is en hij daarom geprobeerd heeft om te vluchten met de boot.
Hierna lees je over een jongetje dat een priester zoekt omdat er iemand op sterven ligt. Ondanks dat hij dan zijn boot mist, die maar eens in de paar weken gaat, gaat hij toch met de jongen mee. Daarom probeert hij nu via de bergen te vluchten. Waar hij ook komt, hij blijft zijn taken als priester vervullen. De whisky priest heeft een dochter, die hij tijdens zijn tocht bezoekt. Ook wordt hij nog een keer opgepakt omdat hij illegaal in het bezit is van drank. Hij moet een paar dagen de cel in, maar gelukkig herkent niemand hem als “whisky priest” en wordt hij weer vrijgelaten.
In het derde deel hoor je dat het de priester eindelijk gelukt is over de bergen te vluchten. Maar dan komt er een man, die vraagt of hij mee komt naar Mexico waar een man op sterven ligt. Ondanks dat hij dit niet geheel vertrouwt, gaat hij toch mee. Wanneer ze bij de stervende man aankomen, wordt de “whisky priest” opgepakt door de luitenant en zijn troepen. De avond voor zijn executie praat hij nog met de luitenant. Uit dit gesprek blijkt dat deze niets dan respect voor hem heeft. Daarom zorgt hij ervoor dat een vroegere priester, die nu getrouwd is, bij de priester komt, zodat deze kan biechten.
Het laatste deel beschrijft de executie van de whisky priest. Ook blijkt dat zijn gebeden hun vruchten hebben afgeworpen; een andere priester komt naar de stad om zijn plaats in te nemen.

Voor mij waren er twee personages die als het belangrijkste overkwamen, namelijk de “Whisky priest” en een luitenant. Omdat de priester voortvluchtig is verwacht je dat hij in dit boek wordt neergezet als de “slechterik”, en de luitenant als het heilige boontje. Maar dat is in dit boek niet echt het geval. Volgens mij heeft de priester namelijk geen strafbaar feit gepleegd omdat hij priester is. Maar aan de andere kant doet de luitenant ook maar zijn werk, alhoewel dit op mij iets te rigoureus voorkomt. Hij gijzelt mensen en schiet ze dood als ze niet vertellen dat ze de “Whisky priest” hebben gezien, dat vind ik een beetje te ver gaan.
Ik vind dit wel een goed boek. Dat komt doordat ik bewondering heb voor de priester, die God op de eerste plaats zet, ondanks de grote gevaren voor zijn eigen leven. Het is wel zo dat wanneer het bijvoorbeeld om een joodse man tijdens de Tweede Wereldoorlog zou zijn gegaan, ik meer medeleven had gevoeld. Wat ik wel jammer vond was dat ik soms teveel bezig was met het vertalen van het boek. Maar ik moet wel zeggen dat ik, naarmate het boek vordert, het (bewustzijn van het) vertalen sterk vermindert.
De belangrijkste gebeurtenis vind ik het einde van het boek. De priester is gevangen genomen en wanneer hij de avond voor zijn executie met de luitenant praat, blijkt dat deze niets dan sympathie en respect voor hem heeft. Het komt bijna zover dat deze hem vrij zal laten. Hieruit blijkt maar weer dat de luitenant inziet dat de priester geen slecht mens is, hij probeert namelijk de wereld te verbeteren op zijn eigen manier. Het probleem is alleen dat de luitenant op zijn beurt weer de wereld probeert te verbeteren. Dit wel met andere middelen en een ander doel. Helaas wint de luitenant, omdat hij nu immers de wet achter zich heeft staan.
Voor mij is de priester de interessantste persoon in dit boek. Volgens het verhaal is hij namelijk de laatst overgebleven priester en ik vind het dan ook knap dat hij bij zijn principes blijft en niet bekeert omdat anderen dat willen. Hij vecht tenminste voor zijn idealen. En wanneer zelfs de luitenant, zijn aartsvijand, respect voor hem heeft, dan moet het natuurlijk wel een interessante persoon zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.