Zakelijke gegevens.
The power and the glory, geschreven door Graham Greene.
Voor het eerst gepubliceerd in 1940.( is vertaald als “Het geschonden geweten”)
1ste druk, Penguin, 1962.
Het boek wat ik heb gelezen is in 1985, uitgegeven door Harmondsworth.
Het boek heeft 221 bladzijden.
Titelverklaring.
Misschien is het “Het geschonden geweten” als vertaling van het boek een betere titel. Maar The power kan ook de macht betekenen van de Luitenant, and the glory, van de goed gelovige priester, die de leer van God wil uitdragen.
Genre.
Roman, met veel religieuze elementen.
Samenvatting.
The power and the glory, is een verhaal over een priester die verslaafd is aan alcohol. Ze noemen hem de “wisky priest”.
Het verhaal speelt zich af in zuid Mexico, begin vorige eeuw. Het verhaal wordt verdeeld in drie delen, waarin in het eerste deel de priester de inleiding heeft door gesprekken met omgeving.
In het tweede gedeelte wordt de vlucht van de priester over de bergen beschreven, met de bijhorende avonturen. Het derde en laatste deel gaat over de arrestatie en berechting van de priester.
Deel 1: Hier wordt de priester voorgesteld, door een gesprek tussen de priester en een tandarts, Tench is zijn naam. En zo komt je er achter wat de achtergronden van de priester zijn. Later komt de priester in gesprek met een man die Fellowes heet, de lezer komt nu te weten dat de priester geprobeerd heeft om met een boot te vluchten, omdat hij nog de enige overgebleven priester in Mexico is.
Deel 2: In dit gedeelte komt de lezer er achter waarom zijn vluchtpoging mislukt is. Namelijk omdat hij zijn zieke moeder eerst wou bezoeken, daarom miste hij de boot. Nu vlucht hij over de bergen, waar hij in elke plaats die op zijn vlucht route ligt zijn ambt blijft vervullen, zoals het opdragen van de mis. God komt eerst voor hem. Tijdens de vlucht wordt hij opgepakt en in de gevangenis gezet op verdenking van alcoholverslaving. Maar men weet niet dat het om de “wisky priest” gaat, en men laat hem na een paar dagen weer vrij.
Deel 3: De schrijver vertelt nu dat de vlucht over de bergen uiteindelijk gelukt is. De priester heeft nu een tijdje rust. Maar op zekere dag komt een man naar hem toe, die hem vraagt om in Mexico aan een stervende man het laatste sacrament toe te dienen. De priester weet dat dit een val moet zijn, maar hij wil niet tekort komen in zijn priesterschap, dus gaat hij met de man mee naar Mexico, waar hij tijdens zijn bezoek aan de stervende man door een luitenant en zijn troepen gearresteerd wordt. Hij komt voor vuurpeloton en sterft. Op dat zelfde moment komt er een andere priester naar Mexico die de “wisky priest” komt vervangen.
Thema.
Onderdrukking, corruptie en armoede.
Eerst de corruptie van de katholieke kerk, die ook de bevolking onderdrukte, en later de haat tegen dit geloof, met de gevolgen van, de jacht op priesters.
Autobiografie.
Graham Greene, geboren in 1904 in Berkhamsted Engeland. Heeft zijn opleiding genoten op The Berkhamsted School, waar zijn vader hoofd van de school was. Nadat hij zijn opleiding moderne geschiedenis had afgemaakt, ging hij voor kranten werken.Ook was hij journalist bij The Times.Hij bekeerde zich in 1926 tot het katholicisme, na een zware geestelijke crisis, die hij beschreef in A sort of life 1971. In 1938 wordt Graham Greene naar Mexico gestuurd om verslag te doen van de jacht op het katholieken, vandaar de inspiratie om dit boek te schrijven. Tijdens de tweede wereldoorlog werkte hij in Engeland voor de inlichtingendienst Hij verliet Engeland in 1966 om zich in Antibes in Frankrijk te vestigde, waar hij in 1991 stierf. Kenmerkend voor Graham Greene’s werk zijn: religieuze elementen: boete en schuld. En een scherp oog voor het slechte en gewelddadige in de mens.
Verder schreef hij: The heart of the matter 1948.
The end of the affair 1951.
Our man in Havana 1958.
The comedians 1966.
The honorary consul 1973.
The human factor 1978.
Monsignor Quixote 1982.
Later schreef hij ook kinderboeken, toneelstukken en reisverslagen. Ook het filmscript The Third man (1949) werd door hem geschreven en werd als film, een kassucces.
Bronvermelding.
Het boek: The power and the glory.
En Lexicon Internationale auteurs. Uitgave 1985 1ste druk
En The Cambridge Guide to Literature.
Beoordeling.
Het boek is heel moeilijk en saai om te lezen. Omdat de sprongen in het verhaal soms moeilijk te volgen zijn. Eigenlijk een religieus boek, met de priester in de hoofdrol. Ik had me iets anders voorgesteld, alleen al door de titel. Een groot gedeelte wordt beleefd door de priester, en het verhaal wordt verteld door de ogen van de priester, en in mindere maten door andere personen. Alleen de luitenant, die net als de priester ook fanatiek zijn werk doet is in principe ook hoofdpersoon.
Er valt maar weinig te lachen in dit boek en tijdens het lezen krijg je de neiging om er mee te stoppen. Er komen zat aangrijpende stukken in voor waar je alleen maar depressief van wordt en als westerling je afvraagt of het niet wat overdreven was wat er in het verhaal verteld wordt.
Voor mij een van de meest ontroerende gebeurtenissen was, dat de priester naar zijn geboorte dorp terug gaat en zijn onwettige dochter Brigitta ontmoet. En de priester verschrikkelijk verdrietig wordt door de manier dat ze hem aankijkt. Ze is een kind met de met de ogen van een volwassen vrouw. En als hij haar vraagt “My dear, tell me what games you play” steekt ze haar tong naar hem uit en kijkt hem bespottelijk aan. En als haar moeder ze een klap wil geven zegt de priester om het niet te doen.
Wat ik graag zou willen weten is wat er met Coral de dochter van kapitein Fellows is gebeurd. Als de familie Fellows het land verlaten wordt er geruzied tussen de kapitein en zijn vrouw en verwijt hij zijn vrouw dat hun dochter is achter gebleven, maar verder wordt in het verhaal niet meer over haar gesproken.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Micheal,
Zijn er liefdes in het boek die niet mogelijk zijn, en door welke omstandigheden kan het niet mogelijk zijn.
alvast bedankt Tom
23 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Erg goed verslag maar volgens mij is het boek niet vertaald als 'het geschonden geweten' hoor. Waar heb je dat vandaan?? Groetjes Sanne
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hee michael
bedankt voor je uittreksel
heb er veel aan gehad.
22 jaar geleden
Antwoorden