The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover The Da Vinci code
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1749 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
89 keer beoordeeld

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow

Gegevens over het boek: Titel: De Da Vinci Code
Auteur: Dan Brown
Uitgever: Uitgeverij Luitingh
jaar van uitgave; druk: 2004-2005 36e druk
Genre: Thriller

Gegevens over de schrijver: Naam: Dan Brown
Geboren: 22 Juni 1964 in Exeter (New Hampshire) Dan Brown is een Amerikaanse schrijver. Hij is een schrijver van zogenaamde Fact Fiction, waarbij een fictief verhaal wordt verteld tegen een herkenbaar en realistisch decor. Hij studeerde aan 1 van de beste kostscholen in van Amerika, Philips Exeter Academy, waar zijn vader leraar wiskunde was. Daarna studeerde hij Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College, hij haalde zijn diploma in 1986. Dan Brown woont in New England en is getrouwd met Blythe, die zelf kunsthistorica en schildereres is. Samen voeren zij het onderzoek uit dat nodig is voor zijn boeken.

In 1998 verschijnt zijn debuutroman Digital Fortress. Hij breekt internationaal door met zijn 4e boek The Da Vinci Code, dat in 2004 maandenlang de bestsellerlijsten stond. Het boek draait voornamelijk om historische complottheorieën die vanaf de jaren 1980 populair werden door boeken als Het heilige bloed en de heilige graal.

Bibliografie: · 1998: Digital Fortress (Nederlandse titel \"Het Juvenalis Dilemma\") · 2000: Angels and Demons (Nederlandse titel \"Het Bernini mysterie\") · 2001: Deception Point · 2003: The Da Vinci Code (Nederlandse titel \"De Da Vinci Code\")

Gebeurtenissen: Het boek begint met Jacques Saunière (een conservator in het Louvre) wordt vermoord door een albino monnik voor informatie over de “sluitsteen”. Hij wordt aangetroffen en de politie word erbij gehaald onder leiding van inspecteur Bezu Fache. Jacques schreef met een stift een gecodeerd boodschap (die alleen te zien is met ultraviolet licht). de choreografe Sophie Chauvel opgeroepen om de boodschap te ontcijferen. Robert Langdon wordt naar het Louvre gehaald en wordt ondervraagt. Als hij alleen gelaten wordt met het lijk van Jacques (die naakt in een vreemde positie, met de boodschap naast zich, lag), vertelt Sophie dat zij de kleindochter was van Jacques en dat er nog een deel is weggelaten van de boodschap waarin stond: P.S. zoek Robert Langdon. Bezu denkt dat Robert de moordenaar is. Sophie legt uit dat P.S. Haar
initialen zijn. Nadat Sophie alles heeft uitgelegt ontsnappen hun uit het Louvre na het bericht te ontcijferen en weer een bericht in code is gevonden. Via dat bericht krijgen ze steeds meer aanwijzingen en stuiten uiteindelijk op de “Sluitsteen”, met een wilde achtervolging van de politie. Het lukt hen om het te openen met hulp van Leigh Teabbing. Er blijkt nog een sluitsteen in te zitten met nog een aanwijzing om die te openen. Ze reizen naar london en proberen het daar te openen. De albino (Silas genaamd) is nog steeds op zoek naar de “sluitsteen” met Bisschop Aringarosa (van het Opus Dei). Opus Dei is een Katholieke sekte waarvan gezegd wordt dat ze aan zelfkastijding, hersenspoeling en dergelijke doen. Het is duidelijk geworden dat de “sluitsteen” hun zal brengen naar de “Heilige Graal”. Ze weten dat de “Heilige Graal” geen kelk is maar een persoon (Maria Magdalena) en documenten dat zij en Jezus van koninklijk bloed zijn. Het Opus Dei wil het omdat het hun extreme macht zal geven, groter dan de macht van het Vaticaan. Als ze de 2e sluitsteen open hebben, komt Sophie erachter dat zij een afstammeling van Jezus en Maria is. Wat dit allemaal met Jacques Sanière te maken heeft? Hij is de Grootmeester van de Priorij van Sion die de vrouwelijke macht aanbid, het geloof dat Jezus wou stichtten. Omdat hij vermoord werd en de 3 andere al dood waren die de locatie wisten van de “Heilige Graal” schreef hij een code om het geheim door te geven aan Sophie. Ze vinden de Graal niet, maar Sophie weet de waarheid over haar familie en vind haar broertje en oma terug.

(P.s. Het boek heeft een te groot verhaal en is te moeilijk om het in 250 woorden te beschrijven. Als ik minder zou doen dan dit (410 woorden) dan zou het verhaal niet begrijpbaar zijn.)

Persoonlijke beleving: Bij dit boek moet je van het begin af aan al goed nadenken. Het is prachtig om te lezen. Hierin worden veel prachtige en schokkende feiten bekentgemaakt. Om enkele te noemen: Een pentagram in de Mona Lisa, Dreigende gebaren naar Jezus in het schilderij “De Laatste Avondmaal”.

Met het personage Silas kon ik het beste meeleven, over dit personage meer bij de sectie “personen”.

Ruimte: Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Parijs, Frankrijk. Dat is het begin van het verhaal en het is meestal zonnig. Wanneer we tegen het einde van het verhaal aan komt word de spanning groter en de weersomstandigheden worden intenser: Bliksem en donder, regen en bij een leuke gebeurtenis: zon. Dat speelt zich af in Londen, Engeland.

Tijd: Het verhaal begint in het Louvre, met de moord op Jacques Saunière en eindigt in kathedraal Rosslyn Trust in Londen, met de samenkomst van Sophie, haar oma en broertje. Het wordt chronologisch verteld met het meestvoorkomend: flashbacks. Maar meestal als iemand dan net op het punt van iets onthullen staat, dan wordt het afgekapt en kom je het later in het boek te horen. Zo wordt er dus spanning opgeroepen.

Een kort fragment: “Het gezang zwol aan. Het versnelde. Nu was het gebulder. Steeds sneller. De mensen in de kring zetten een stap naar voren en knielden neer. Op dat moment kon Sophie eindelijk zien waar ze allemaal naar keken. Terwijl ze vol afschuw achteruitdeinsde, voelde ze dat het beeld voor altijd op haar netvlies werd gebrand.”

Perspectief en Verteller: Het verhaal wordt verteld door de ogen van iedereen wie een bepaalde gebeurtenis beleeft. Het is meer een wisselend perspectief, maar als het met meerdere mensen gebeurt dan wordt het verteld vanuit een hij-zij perspectief.

Een kort fragment: Toen hij wakker werd, bewoog de wagon.”Hoe lang al? Hoe ver?” Hij kreeg steeds meer pijn in zijn buik. “Ga ik dood?” Hij viel weer in slaap. Deze keer werd hij wakker toen er iemand schreeuwde, hem sloeg en hem de goederenwagon uitgooide.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Een kort fragment: Toen hij wakker werd, bewoog de wagon.”Hoe lang al? Hoe ver?” Hij kreeg steeds meer pijn in zijn buik. “Ga ik dood?” Hij viel weer in slaap. Deze keer werd hij wakker toen er iemand schreeuwde, hem sloeg en hem de goederenwagon uitgooide.

Personages: De hoofdpersonen: Sophie Chauvel en Robert Langdon.

Belangrijkste 3 bijfiguren: Naam: Jacques Saunière
Uiterlijk: Niet veel informatie, behalve een litteken boven zijn rechterknie. Kleding: De enige paar keren dat hij beschreven werd, was hij naakt. Gedrag: Veel geheimen houdt hij achter. Gedraagt zich naar zijn geloof bij de Priorij van Sion. Manier van praten: Praat meestal in raadsels. Relaties: - Met Robert Langdon: Geen. Robert Langdon stuurde een manuscript van
zijn boek naar Jacques en hij had een afspraak gemaakt, op de dag dat hij vermoord werd, met Robert. - Met Sophie Chauvel: Hij is de opa van Sophie. Innerlijk: Hij heeft alles over voor zijn kleindochter Sophie, hij heeft haar opgevoed nadat haar ouders gestorven waren(en zoals sophie dacht: ook hoor broertje). Maar door zijn geloof bij de Priorij van Sion, heeft sophie iets gezien waardoor Sophie hem nooit meer wou spreken. Doel: Om na zijn dood het geheim over de “Heilige Graal” en haar familie door te geven aan zijn kleindochter Sophie. Dit lukt uiteindelijk wel. Omdat hij de rest van het verhaal dood was kon hij niet echt veel meer leren.

Naam: Silas (Een naam verzonnen door de Bisschop Aringarosa) Uiterlijk: Een albino. (witte huid, witte haren en rode ogen.) Kleding: Een witte pij en een cilice om. Gedrag: Gedraagt zich naar zijn geloof bij het Opus Dei. Gelooft sterk in God en heeft alles voor hem over. Manier van praten: Brengt alles in verband met God. Relaties: - Met Bisschop Aringarosa: Aringarosa heeft Silas onder zijn hoede genomen toen Silas op sterven stond en Aringarosa hem vond. Hij gaf Silas die naam en leerde hem het geloof bij het Opus Dei. - Met de Leermeester: De Leermeester is een mysterieuze meneer met een Frans accent. Hij geeft Silas opdrachten in naam van God. Innerlijk: Hij is iemand die alles over heeft voor God, hij geeft ook erg veel om Aringarosa. Doel: De “Heilige Graal” bemachtigen om samen met Aringarosa het Opus Dei te redden. Hij leert dat de Leermeester een verrader was die zich uitgaf voor hem, hij leert ook dat hij niet zomaar een onbekend iemand moet vertrouwen.

Naam: Bisschop Aringarosa
Uiterlijk: Geen informatie over
Kleding: Geen informatie over
Gedrag: Vriendelijk en verzorgend, gedraagt zich naar zijn geloof bij het Opus Dei. Manier van praten: Praat normaal
Relaties: - Met Silas: Toen Silas op sterven lag heeft Aringarosa hem opgenomen en samen met hem een kerk gebouwd. - Met de Leermeester: Hij geeft opdrachten van de Leermeester door aan Silas. Innerlijk: Hij is (net zoals Silas) sterk getrouw aan God en Silas is zijn beste kameraad. Hij heeft alleen problemen mee dat God en de Leermeester willen dat Silas mensen moet vermoorden en aan diefstal moet meedoen. Hij wil nl. niet dat Silas in de problemen komt. Doel: De “Heilige Graal” bemachtigen om het Opus Dei te redden. Dit lukt uiteindelijk niet. Hij leert dat de Leermeester een verrader was die zich uitgaf voor hem, hij leert ook dat hij niet zomaar een onbekend iemand moet vertrouwen.

Stijl: De schrijver schrijft altijd waarheidsgetrouw, wat je goed aan het denken zet. Nadat ik het boek gelezen had en tijdens ben ik namelijk gaan controleren of bepaalde feiten in het boek waar zijn. Alles wat erin staat is waar. Dat er zulke viezigheid in het Vaticaan afspeelt is in het eerst zicht niet te geloven. Maar het blijkt dat alles bestaat. De schrijver is ook niet zo standaard als in: De-2-hoofdpersonen-worden-verliefd-verhaal. Want ze besluiten aan het eind gewoon afscheid te nemen en elkaar af en toe te zien, er is geen relatie aan de gang tussen de 2 hoofdpersonen. Verder heeft hij niet een bepaalde herkenbare stijl van schrijven.

Thema: Onderwerp: Het vinden van de “Heilige Graal”. Gevolgen: Ze worden in een soort van Heilige Oorlog betrokken (Sophie en Robert). Sophie krijgt meer informatie over haar familie en het geloof van haar opa, wat erg pijnlijk voor haar is. - Omdat Sophie dacht dat haar familie was dood gegaan door een auto ongeluk heeft ze nooit beseft wat haar familie was, ze waren directe afstammelingen van Jezus en Maria Magdalena. Op de avond dat Sophie in de kelder die zingende mensen zag met zwarte en witte maskers zag ze in het midden haar opa…naakt. Een vrouw zat naast hem…naakt. Ze zouden de liefde bedrijven voor hun geloof, de Priorij van Sion gelooft in het heilige van de vrouwen, hun vermogen om een kind te baren. - Omdat het Opus Dei alles doet om de “Heilige Graal” te pakken te krijgen.

REACTIES

J.

J.

het moet sophie neveu zijn en niet chauvel

17 jaar geleden

F.

F.

De achternaam van sophie wordt verkeert gespeld... het is Sophie Neveu en niet iets anders

18 jaar geleden

W.

W.

hee
vet goed verslag man vooral die samenvatting is heel knap gedaan
het is alleen wel het laatste avondmaal en niet de laatste avondmaal

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"