The collector door John Fowles

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover The collector
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1549 woorden
  • 31 mei 2001
  • 288 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
288 keer beoordeeld

Boekcover The collector
Shadow

Withdrawn, uneducated and unloved, Frederick collects butterflies and takes photographs. He is obsessed with a beautiful stranger, the art student Miranda. When he wins the pools he buys a remote Sussex house and calmly abducts Miranda, believing she will grow to love him in time. Alone and desperate, Miranda must struggle to overcome her own prejudices and contempt i…

Withdrawn, uneducated and unloved, Frederick collects butterflies and takes photographs. He is obsessed with a beautiful stranger, the art student Miranda. When he wins the pools h…

Withdrawn, uneducated and unloved, Frederick collects butterflies and takes photographs. He is obsessed with a beautiful stranger, the art student Miranda. When he wins the pools he buys a remote Sussex house and calmly abducts Miranda, believing she will grow to love him in time. Alone and desperate, Miranda must struggle to overcome her own prejudices and contempt if she is to understand her captor, and so gain her freedom.

The collector door John Fowles
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens: a. John Fowles. b. The Collector; Londen; 1996-I, 266 blz; (1e druk 1963, Londen). c. Psychologische roman.

Eerste reactie: a. Kennissen waarmee ik op vakantie ben geweest, hadden dit boek bij zich. Hun
oudste zoon, die van mijn leeftijd is, raadde mij het boek aan. Hij was er zo enthousiast over, dat ik het ben gaan lezen.

b. Ik vind het een heel goed boek, maar ook heel ziekelijk boek. Ik vind dat het knap geschreven is. Als de lezer zit je continu in spanning. Het boek vond ik ook geen moment saai of langdradig.

Verdieping: a. Samenvatting: Op jonge leeftijd is Frederick Clegg al ouderloos. Zijn vader sterft als hij twee is en zijn moeder laat hem achter. Daarom woont hij bij zijn oom Dick en tante Annie. Frederick verzamelt al zijn hele leven vlinders. Dit is zijn enige passie. Op een gegeven moment wint hij de pools en krijgt 72000 pond, maar hij ontdekt dat geld helemaal niet zijn levensdoel is. Hij raakt helemaal in de ban van een meisje dat hij helemaal niet kent, Miranda. Hij is zo verliefd op haar, dat hij plannen maakt om haar te ontvoeren en vast te houden. Na een maandenlange voorbereiding ontvoert hij haar in zijn busje en neemt haar mee naar zijn afgelegen huis in Sussex. Daar sluit hij haar op in de kelder, die hij helemaal netjes voor haar heeft ingericht.

Hun ontmoeting verloopt stroef. Het enige wat Miranda van Frederick wil, is dat hij haar vrijlaat. Frederick probeert haar zo goed mogelijk te behandelen en koopt alles wat ze wil, in de hoop dat ze verliefd wordt op hem. Ze laat zich af en toe fotograferen en maakt dan tekeningen van Frederick. Miranda probeert meerdere malen te ontsnappen: door hard weg te rennen, te vluchten bij het baden, Frederick tegen de deur te duwen, een tunnel naar buiten te graven, te doen of ze ziek is en op een gegeven moment probeert ze hem zelfs te vermoorden. Als laatste poging probeert Miranda Frederick te verleiden, maar dit mislukt ook. Frederick vindt haar dan minder fantastisch dan eerst. Op een gegeven moment wordt Miranda echt ziek, maar Frederick wil er geen dokter bij halen.

In het tweede deel volg je het verhaal uit het oogpunt van Miranda. Je leest dan haar dagboek. Het verhaal begint dan weer opnieuw. Je komt erachter dat ze Frederick maar een monster vindt en ze noemt hem dan ook na een tijdje Caliban, naar een halfmenselijke slaaf uit een verhaal van Shakespeare. Voornamelijk schrijft ze over haar confrontaties met Frederick. Ze schrijft over haar familie en haar relatie met hen. Ook schrijft ze over een man, G.P., die ze vroeger nooit zag staan, maar waar ze eigenlijk verliefd op is. Ze omschrijft haar ontmoetingen met hem en wat ze van hem vindt. Het is een beetje ironisch, want je leest hoe wanhopig ze wil ontsnappen, terwijl je weet dat het niet zal lukken. Op het eind staan allemaal half afgeschreven brieven, omdat ze zo ziek is.

Deel drie beschrijft de dood van Miranda en Frederick’s reactie daarop. Eerst wil hij zich van kant maken en een brief aan de politie schrijven, maar dan vindt hij Miranda’s dagboek en komt erachter hoe ze echt is.

In deel vier lees je dat Frederick zich alweer klaar maakt voor zijn volgende “gast”, Marian…

Bron: (www.internetcollege.com)

I. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. Het 1e deel en 3e deel wordt verteld uit het perspectief van Frederick. Het 2e deel wordt verteld vanuit Miranda’s perspectief.

II. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1957, voornamelijk in Sussex in het huis van Frederick, maar voor een gedeelte ook in Londen. De relatieve tijdsduur die beschreven wordt is ongeveer 5 maanden. Het verhaal begint in medias res, verder verloopt het met een paar kleine sprongen in de tijd. Het verhaal heeft een open eind.

III. Hoofdfiguren: Frederick Clegg: Hij is 22 jaar oud en verzamelt vlinders. Zijn vader is dood en zijn moeder heeft hem op jonge leeftijd verlaten. Hij woont bij zijn oom Dick, tante Annie en nichtje Mabel. Hij heeft moeite met communiceren en hij heeft geen vrienden. Hij is op zoek naar zijn ware levensdoel. Hij wordt net zo gek op Miranda als dat hij op zijn vlinders is en ontvoert haar. Zij wordt een obsessie voor hem. Hij is ziek in zijn hoofd, aangezien hij het rechtvaardig vindt om haar te ontvoeren en op te sluiten. Hij heeft wel een goed hart, want hij behandelt Miranda wel met respect. Hij verandert tijdens het verloop van het verhaal. Hij komt erachter dat zijn in theorie uitgewerkte plan anders verloopt in de praktijk dan hij wilde. En hij heeft erge last van stemmingswisselingen. Wanneer Miranda dood is krijgt hij zelfs berouw, dit slaat echter meteen weer om wanneer hij haar dagboek leest.

Miranda Grey: Zij is 20 jaar oud. Zij is studente aan de kunstacademie. Zij is een knappe, slimme, maar een tikkeltje arrogante jonge vrouw. Zij is erg sociaal, heeft dus veel vrienden en is erg populair. Zij hangt voor een deel het Boeddhistisch geloof aan, waardoor ze de verzameling vlinders van Frederick afkeurt. Ze houdt erg van schilderen en tekenen, wat ze ook regelmatig doet. Ze houdt van vrijheid, vandaar dat ze verscheidene pogingen doet om te ontsnappen. Ze haat Frederick, maar heeft ergens ook wel met hem te doen. Ze heeft hem een bijnaam gegeven, Caliban, naar een halfmenselijke slaaf uit het toneelstuk “the tempest’van Shakespeare.

Bijfiguren: Oom Dick, tante Annie en nichtje Mabel: Zijn oom prees als enige de vlinderverzameling van Frederick. Zij tante en zijn nichtje zijn vervelende loeders.

G.D.: Dit is een 40-jarige kunstenaar. Hij is een inspiratiebron voor Miranda. Zij voelt meer dan vriendschap voor hem en de gedachte aan hem biedt haar steun in haar gevangenschap.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

G.D.: Dit is een 40-jarige kunstenaar. Hij is een inspiratiebron voor Miranda. Zij voelt meer dan vriendschap voor hem en de gedachte aan hem biedt haar steun in haar gevangenschap.

IV. De volgende situaties waren van belang voor het verhaal: - De ontvoering van Miranda, (zo wordt ze uit haar eigenlijk omgeving weggehaald en komt ze gevangen te zitten). - 1e poging tot ontsnappen, ( door hard weg te rennen wanneer ze naar buiten mag). - 2e poging tot ontsnappen, ( wanneer ze aan het baden is). - 3e poging tot ontsnappen, ( ze duwt Frederick heel hard tegen de deur). - 4e poging tot ontsnappen, (ze probeert vanuit de kelder een tunnel te graven). - 5e poging tot ontsnappen, (ze doet of ze een blindedarm ontsteking heeft, wat later leidt tot ongeloof bij Frederick wanneer ze echt ziek is). - 6e poging tot ontsnappen, (ze probeert Frederick te vermoorden). - 7e poging tot ontsnappen, (ze gaat Frederick verleiden, hij vindt dit echter onterend, wat voor haar nadelig is). - De dood van Miranda, (hij heeft eerst berouw, maar na het vinden van haar dagboek is dit berouw weg en gaat hij zelfs over tot een volgend slachtoffer).

V. De duidelijk lijn of vertelwijze: Het boek bestaat uit verschillende delen die vanuit verschillende perspectieven worden verteld. Ze staan wel in chronologische volgorde. De gebeurtenissen zijn duidelijk te volgen. Het boek heeft een open eind.

Thematiek: I. In dit boek staan de thema’s communicatie, vrijheid, liefde (en verzamelen) centraal. De schrijver geeft aan de hand van zijn mail-caracters zijn visie op deze thema’s.

II. De vier thema’s zijn eigenlijk terug te vinden in het gehele boek. - Communicatie. Dit speelt zich tijdens het gehele verhaal af. Het gaat om de communicatie tussen Frederick en Miranda. Zij is erg goed gebekt, hij niet, dit zorgt voor irritatie en verwarring bij hem, omdat zij altijd het hoogste woord voerd. - Vrijheid. Als je kijkt naar de belangrijke situaties, dan zijn dat de ontsnappingen van Miranda, omdat ze snakt naar haar vrijheid. - Liefde. Frederick probeert op rare manieren (dit komt door zijn ongewone opvoeding en tekort aan liefde) de liefde van Miranda te winnen/kopen. - Verzamelen. Frederick verzamelt van jongs af aan vlinders. Dan voegt hij Miranda aan zijn collectie toe, later maakt hij zich klaar voor zijn volgende verzamelstuk, namelijk Marian.

III. The collector betekent de verzamelaar. Frederick verzamelt vlinders, dit is alleen niet het doel in zijn leven. Wanneer hij Miranda ontmoet, wil hij haar bezitten, net als bij zijn vlinders. Als je levende objecten verzamelt, dan neem je deze hun vrijheid af, maar je verzamelt ze door je voorliefde voor hen.

Informatie over de schrijver: I. Het is voor het eerst in 1963 uitgegeven.

II. John Fowles. Hij is op 31 maart 1926 geboren. Hij woonde in Leigh-on-Seigh, Essex. Hij zat op de Bedford school. Daarna heeft hij frans gestudeerd in Oxford. Hij heeft een docentenopleiding gedaan en is gaan doceren. Hij is geinteresseerd in filosofische en sociale gedachten van mensen, wat altijd in zijn boeken is terug te vinden.

III. The Collector is zijn 1e werk. Daar volgden nog: - 1965: The Aristos - 1966: The Magus - 1972: The french Lieutenants woman, (verfilmd) - 1974: The Ebonny Tower. - 1977: Daniel Martin.

Eigen Beoordeling: Ik vond het een erg interessant en aangrijpend boek. Ik vind het erg knap van de schrijver dat hij zoiets ziekelijks heeft kunnen bedenken. Het boek is erg prettig om te lezen, aangezien het erg overzichtelijk is en een duidelijke opzet heeft. Ik raad iedereen aan dit boek te lezen, want het is niet al te moeilijk, en je leest het in een keer uit, omdat het zo spannend is.

REACTIES

S.

S.

nice

13 jaar geleden

S.

S.

goed verslag had ik boek maar gelezen maar had geen tijd

11 jaar geleden

S.

S.

thx man kapot hard

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The collector door John Fowles"