Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Martyn Pig door Kevin Brooks

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Martyn Pig
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 832 woorden
  • 11 december 2005
  • 763 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
763 keer beoordeeld

Boekcover Martyn Pig
Shadow
Martyn Pig door Kevin Brooks
Shadow
ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina
Personages.
Martyn Big: Martyn is een slimme jongen. Hij houdt van detectiveverhalen en de tv-serie ‘Morse’. Stiekem vindt hij Alex wel heel heel leuk.

Alex(andra) Freeman: Alex is het buurmeisje van Martyn. Alex heeft een vriendje: Dean. Ze kan heel goed acteren en is ook heel slim.

William Big: William is de vader van Martyn. Hij is een alcoholist en verliest vaak zijn zelfbeheersing (dat werd ook zijn dood).

Dean: Dean is het vriendje van Alex. Deze jongen speelt een belangrijke rol in het boek, vooral naar het einde van het verhaal toe.


Informatie over het boek….
Het verhaal in dit boek duurt een week, elke dag is een hoofdstuk.

De tijd waarin dit boek zich afspeelt is in deze tijd, omdat er in dit boek over DNA en Forensisch onderzoek wordt gepraat

De climax is dat ze het lijk onopgemerkt hebben kunnen verbergen. De open plek in het boek is dat de politie wel weet wie het gedaan heeft maar dat niet kan bewijzen.

Het genre van dit boek is detective.

Eigen Mening
In het begin had ik niet echt zin om het boek te lezen, maar omdat ik ’s avonds niet kan slapen als ik niet gelezen heb, en we geen ander boek in huis hadden ben ik het toch beginnen lezen. Na het eerste hoofdstuk was ik direct verkocht; het boek is spannend, de schrijver zorgt ervoor dat het spannend verteld is, en dat maakt het boek het lezen waard.

Samenvatting van het boek
Martyn Big woont samen met zijn vader in een klein huis, zijn moeder is toen hij nog wat jonger was van zijn vader gescheiden. Na de scheiding ging de vader van Martyn drinken. Hij ging regelmatig naar de kroeg. Zelfs als hij een dag niet dronk, was hij dronken.

Op een keer krijgt hij van Alex een boek over Sherlock Holmes, door dit boek raakt Martyn compleet verslaafd aan detectives. Doordat hij detectives zo leuk vindt, kijkt hij ook altijd naar de tv-serie ‘Inspector Morse’. Op een avond kijkt zijn vader mee, en hij neemt de hele tijd een zinnetje uit de serie over.
Als Martyn het beu is roept hij naar zijn vader ‘Hou Op!’. Zijn vader verliest zijn zelfbeheersing en rent met een gebalde vuist op Martyn af. Martyn stapt opzij en geeft zijn vader een duw. Zijn vader valt dan met zijn hooft op de kachelrand en is op slag dood. Martyn is in een shock en durft het niet te vertellen aan de Politie.

Als die avond Alex langskomt laat hij haar het lijk zien. Ze weten allebei niet wat ze moeten doen. Hij komt erachter dat zijn vader 30.000 pond op zijn bankrekening heeft staan. Alex gaat de volgende dag eerst naar haar vriendje Dean. Daarna gaat ze naar Martyn. Als ze een tijdje bij Martyn zit, komt Dean opeens langs. Hij vertelt Alex en Martyn dat hij een afluisterapparaatje in de tas van Alex had gestopt en nu hun grote geheim kent.

Hij zegt dat hij het bandje naar de politie brengt of dat zij hem die 30.000 pond moet geven.

Twee dagen na de affaire met Dean komt, zoals ieder jaar, de tante van Martyn langs. Martyn en Alex besluiten om het lijk te shminken, zo kunnen ze de tante van Martyn wijsmaken dat zijn vader gewoon ziek is. Alex had snurkgeluiden opgenomen om het nog echter te maken. De tante van Martyn trapte erin.
Twee dagen voor Kerst hebben Martyn en Alex, William in de Grindgroeve gegooid, ze hadden William in een slaapzak met stenen gewikkeld.

De dag na de dumping van zijn vader stond de politie op de stoep. Ze hadden in het huis van Dean vervalsingen van de handtekening van William gevonden. Ze vroegen of Martyn Dean kende. Martyn ontkende en moest mee naar het politiebureau. Daar werd hij ondervraagd. Ook werd er gevraagd waar zijn vader was. Hij antwoordde dat zijn vader zaterdag was weggegaan en niet meer thuis was gekomen. Omdat hij nu “ouderloos” is moet hij op het bureau blijven. De volgende dag moet hij het hele verhaal vertellen en krijgt hij te horen dat Dean is verongelukt (de remmen van zijn motor waren doorgeknipt), en dat zijn vader dood was teruggevonden. Hij had moeite om te doen of ie het erg vond. Hij vertelde dat Dean hem had bedreigd en dat ze hem zouden vermoorden als ze hem de 30.000 pond niet zouden geven. Omdat Martyn ‘ouderloos’ was geworden, moest hij bij zijn tante gaan wonen. Toen hij bij zijn tante was, kwam nog regelmatig een politieman langs. De politieman had in de gaten dat Martyn zijn vader vermoord had en hij zei tegen Martyn: “Hoe is het nou Martyn, om ongestraft een moord te plegen”. Aan het einde van het boek krijgt Martyn een brief van Alex waarin staat dat ze actrice is geworden.

Informatie over de schrijver
Naam: Kevin Brooks

Geboortedatum: 30 maart 1957
Geboorteplaats: Exeter, Devon, Engeland
Prijzen: White Raven, Branford Boase, and Sheffield Children’s Book Awards
Andere boeken: Lucas, Kissing The Rain, Boy & a Boa

REACTIES

S.

S.

'Na de scheiding ging de vader van Martyn drinken.'
...Hij zal wel dorst hebben gehad!??

12 jaar geleden

J.

J.

Wat handig deze site ! ik heb het vaker gebruikt voor ontdekkingsreizigers en andere opdrachten ... en ze heben ook nog boeken info! Bedankt X!

11 jaar geleden

M.

M.

Beetje jammer, Martyn heeft zijn vader niet vermoord. Zijn vader ging dood door te veel bier en ongezond leven. Martyn en Alex moeten zijn lichaam verbergen om zo de 30.000 pond te krijgen.

11 jaar geleden

P.

P.

nageaapt van anderen

11 jaar geleden

A.

A.

Sorry hoor, maar martyn heeft wel echt zijn pa vermoord. Martyn heeft hem geduwd en daardoor is hij op zijn hoofd gevallen en doodgegaan.....

11 jaar geleden

J.

J.

ik vind het wel overzichtelijk maar ook lang duren om alles op te zoeken.

11 jaar geleden

A.

A.

Deze klopt niet, een deel van de samenvattig is verzonnen of verdraait...

11 jaar geleden

A.

A.

Iedereen is zo negatief over deze samenvatting. Hij is prima alleen een beetje langdradig.
Een aantal reacties slaan echt nergens op! Ga dit niet bekritiseren maar steek je aandacht dan in een eigen samenvatting!!!

10 jaar geleden

A.

A.

Ik ben het eens met de reactie boven mij, maar deze samenvatting klopt gewoon niet! Hij krijgt geen boek van Alex over Sherlock Holmes en zijn vader heeft die 30.000 pond ook nog niet op zijn bankrekening staan! Ook komt Alex sámen met Dean langs, en niet eerst Alex en dán Dean. Alex en Dean hadden gewoon verkering en geen 'affaire'. Deze samenvatting moet ernstig verbeterd worden!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Martyn Pig door Kevin Brooks"