Auteur: Roald Dahl
Titel: Kiss kiss, Penguin books, Penguin fiction, England Clays ltd, St. Ives plc, 1962-3, 231 blz.
Genre: 11 verschillende korte vreemde verhalen een beetje science fiction achtig
Keuze: Dit boek heb ik niet zelf uitgekozen maar moest ik lezen voor engels, het leek me toch wel een leuk verhaaltje om te gaan lezen en dat stimuleerde mij om dit toch nog heel moeilijke boekje te gaan lezen.
Eerste reactie: Ik vond het een heel moeilijk boekje omdat ik heel veel woorden niet goed wist, ik vond het toch wel een leuk boekje. The Landlady vond ik het mooiste verhaaltje en omdat dat het eerste verhaaltje was kwam je meteen goed in het boekje. De rest van de verhaaltjes waren best wel grappig maar niet echt heel leuk. Dit boek heeft verschillende verhaaltjes die ik stuk voor stuk ga bespreken.
1. The landlady
Samenvatting: Een jongen van zeventien gaat als een zakenman weg en zoekt naar onderdak. Hij vindt een slaapplaats voor niet veel geld bij een vriendelijke vrouw die een soort Bed and Breakfast bedrijfje heeft. De vrouw heeft een leuke hobby namelijk dieren opzetten. Als er in de krant 2 vermiste jongens staan dan blijkt dat de ‘bazin’ deze 2 jongens die ook bij haar kwamen voor ‘bed and breakfast’ heeft opgezet!
De verhaaltechniek: wat zo leuk was aan dit verhaaltje is dat de lezer eigenlijk allang door had dat de vrouw mensen opzette terwijl Billy dit niet in de gaten had, zo werd het extra spannend.
Mijn beoordeling: ik vond het een spannend verhaal en dat vond ik juist zo leuk aan dit verhaal, ik vond dit verhaaltje het leukst van alle verhaaltjes in dit boek. Ik vond de passage dat Billy hoort dat de vermiste jongens boven staan het leukst omdat hij dan eindelijk weet hoe het verhaal in elkaar steekt terwijl ik als lezer dat al wist. Ik zou een ander niet aanraden dit boek (of verhaaltje) te lezen omdat het een best moeilijk te begrijpen boekje/ verhaaltje is in het engels.
2. William and Mary
Samenvatting: William en Mary zijn getrouwd, dan overlijdt William. Mary lijkt dit niet zo erg te vinden omdat William nogal de baas over haar speelde. Dan krijgt Mary een brief van de notaris waarin haar man vraagt haar nog eens op te zoeken in het ziekenhuis. Haar man is namelijk nog niet helemaal echt dood. Zijn hersenen zijn nog in leven gehouden door een vriend van hem. Mary vindt dit op het eerste ogenblik niet zo leuk maar later neemt ze hem toch met zijn hersens in leven mee naar huis. Het is wel lekker rustig.
De verhaaltechniek: het is wel grappig dat de hersens in leven gehouden zijn, daar ga ik dan over nadenken. Ik ga me dan afvragen of dat echt kan enzo. Over dit verhaaltje zou ik denk ik nog wel langer nadenken want ik weet nog steeds niet of dat echt kan.
Mijn beoordeling: ik vond het verhaal best aangrijpend want je schrikt eigenlijk best wel als je net de dood van je man aan het verwerken bent en je dan in een keer wordt verteld dat je mans hersens nog in leven zijn, dat is wel raar maar dat vond ik wel mooi aan het verhaal.
3. The way up to heaven
Samenvatting: Een vrouw, Mrs Foster heeft een nogal vervelende eigenschap, namelijk dat ze nergens te laat wil komen. Haar man heeft hier heel wat moeite mee en probeert dat ook altijd te zorgen dat haar vrouw toch te laat komt. Op eend dag moeten Mr. en Mrs. Foster naar Parijs om hun dochter te bezoeken, Mrs. Foster doet er weer alles aan om op tijd te zijn maar haar man rekt zolang tijd dat de Mrs. Foster alleen naar het vliegveld vertrekt. Als ze terug komt uit Parijs is er niemand thuis. Mr. Foster had tijdens het tijd rekken in de lift vast gezeten. Daar heeft hij al die 6 weken gelegen. Mr. Foster was dus dood en de vrouw wordt weer zoals ze eigenlijk was. Ze was een beetje bevrijd door de dood van haar man.
De verhaaltechniek: het verhaal was een beetje afgeleid van het verhaal van William and Mary, de vrouw, Mrs. Foster leek veel weg te hebben van Mary omdat ze zich ook bevrijdt voelt van haar man.
Mijn beoordeling: een verhaal dat niet echt spannend is maar toch wel leuk. Best leuk verzonnen, zoiets zou ik niet kunnen verzinnen. Dit verhaaltje vond ik niet zo leuk als die andere verhaaltjes.
4. Parson’s pleasure
Samenvatting: een man die zich voordoet als dominee gaat op een zondag langs wat boerderijen om te kijken of er nog wat antieke meubelen in hun huis staan. Eigenlijk is de dominee een man die antieke dingen veilt. Hij wil de mensen met een list verleiden en zo kan hij dan de antieke meubels veilen, waarmee hij dan veel geld verdient. Op een gegeven moment komt hij bij een boerderij met een hele mooie zeldzame commode. Als list zegt hij dat hij de poten graag wil gebruiken en dat de rest van de kast niet zoveel waard is. De bewoners van de boerderij besluiten dat de dominee de commode wel mag hebben. Tot overmaat van ramp zagen de bewoners de poten alvast van de commode en kan de dominee er niks meer mee doen. Daar gaat zijn plan.
De verhaaltechniek: de manier waarop Roald Dahl schrijft is heel bijzonder omdat nogal mysterieus schrijft. Hij vertelt dingen zo dat het spannend en grappig tegelijk is. Dat is wel mooi in zijn verhalen. Vooral in dit verhaal komt dat voor omdat het niet legaal is wat de dominee doet (dus het is spannend) en het is ook weer grappig omdat de bewoners van de boerderij de commode alvast doorzagen niet wetend van het plan om de commode te gaan veilen (dus het is grappig)
Mijn beoordeling: het leukste in het verhaaltje is dat als de dominee de commode niet meer ziet staan en hij erachter komt dat de bewoners de poten al van de commode afgezaagd hebben. Dat vind ik heel grappig maar natuurlijk ook wel balen voor de dominee maar dat is zijn eigen schuld, moet hij maar niet zo stiekem doen. Ik kan me goed inleven in het verhaal doordat het best echt gebeuren kan.
5. Mrs. Bixby and the colonel’s coat
Samenvatting: een vrouw, Mrs. Bixby gaat vreemd met de colonel. Ze gaat elke maand naar hem toe en ze zegt tegen haar man dat ze naar haar tante gaat. Op een dag gaat ze weer naar haar ‘tante’. Als ze weer naar huis wil gaan geeft de colonel haar een bontjas. De bontjas is echt heel mooi maar zoiets zo haar tante natuurlijk nooit geven. Daarom geeft ze hem in bewaring bij een man die dingen in bewaring neemt tot de eigenaar het weer op komt halen. Om niet aan haar man te hoeven te vertellen van wie ze die jas gekregen heeft verzint ze een leugen. Ze vertelt haar man dat ze een bonnetje heeft gevonden van ‘iets’ (haar bontjas) dat in bewaring is gegeven in een winkel. Ze vraagt haar man om dat ‘iets’ (haar bontjas) op te halen. Ze doet net of ze niet weet wat dat ‘iets’ is. Dat doet haar man onderweg naar zijn werk. Als ze naar zijn werk komt krijgt ze alleen een bontje. Dan ziet ze de secretaresse van haar man lopen met haar bontjas.
De verhaaltechniek: weer zo’n spannend en grappig verhaal. Je gaat erover nadenken omdat je je afvraagt of de man ook vreemd gaat, anders zou hij die bontjas toch niet afgeven aan zijn secretaresse?
Mijn beoordeling: niet zo’n leuk verhaaltje, omdat het over elkaar bedriegen gaat. Wat ik nooit zo leuk vind. Het zou wel echt kunnen gebeuren en dat is toch wel weer leuk. Het verhaal heeft wel een goede bedoeling:’wie een gat graaft voor een ander valt er zelf in’
6. Royal Jelly
Samenvatting: een al niet zo rijke boer en zijn vrouw hebben een veel te klein en zwak kind gekregen. De boer wil er alles aan doen om het kind te laten overleven. Hij komt op het idee om het kind te voeden met een speciale honing die alleen toekomstige bijenkoninginnen geven. Plotseling word het kindje groter en dikker, hij wordt snel weer gezond. Maar het duurt niet lang of het kind krijgt geel met zwarte strepen op zijn lijfje en ook de boer die mee gesnoept heeft van de honing krijgt een zwart met gele baard. Ze worden dus zelf een beetje een bij.
De verhaaltechniek: doordat de man heel enthousiast is over de honingmedicijnen wordt je zelf ook enthousiast en ga je met het verhaal meeleven. Als dan ook nog eens de levensomstandigheden niet erg goed zijn heb je zoiets van: ach, wat zielig!
Mijn beoordeling: een beetje een saai verhaal omdat het meer een drama achtige kant heeft, daar hou ik niet zo van. Het is ook echt verzonnen want dat kan natuurlijk nooit dat een boer en zijn kind zwarte en gele strepen op hun lijf krijgen, nogal onwerkelijk
7. Georgy porgy
Samenvatting: dit verhaal gaat over een man die helemaal niet van vrouwen houdt. Hij houdt helemaal niet van vrouwen omdat hij een keer een bevalling van een konijn meemaakte en de moederkonijn één van de baby konijntjes toen opat. Hij werd toen voor altijd bang omdat hij dacht dat hij misschien ook wel eens op gegeten kon worden door een vrouw. Als hij dan op een dag door een vrouw gekust word, wordt hij op geslokt door de mond van de vrouw. Hij leeft verder in de twaalfvingerige darm van de vrouw.
De verhaaltechniek: door de manier van vertellen kon je ondanks de onwerkelijkheid met het verhaal meeleven.
Mijn beoordeling: ik vond het wel leuk omdat ik vroeger altijd een cassettebandje had van de meneer cactus show en daarop verdwijnt meneer cactus ook in het lichaam van een vrouw omdat hij zo klein is geworden als een muisje. En daardoor moest ik er aan terug denken. Op zich was het verhaaltje zelf niet zo leuk omdat het heel onwerkelijk was.
8. Genesis and Catastrophe
Samenvatting: een vrouw die al veel miskramen gehad heeft kan nu eindelijk bevallen van een kind. Het kind wordt gezond geboren. Het is een jongen en ze noemen hun kind Adolf. Adolfs ouders zijn Herr en Frau Hitler.
De verhaaltechniek: de titel is genesis and catastrophe, dat betekent vruchtbaarheid en ramp. De vrouw die er zoveel aan doet om een ramp te voorkomen (een gezonde baby te krijgen) en dus goed vruchtbaar te worden weet niet dat haar zoon een veel en veel grotere ramp veroorzaken zou, de 2e wereldoorlog.
Mijn beoordeling: Het zou echt gebeurd kunnen zijn met die miskramen enzo. Maar ik kan niet echt zeggen dat ik dit een leuk verhaaltje vind omdat er in dit verhaaltje eigenlijk een beetje een grapje van gemaakt word terwijl de 2e wereldoorlog toch niet echt grappig was.
9. Edward the conqueror
Samenvatting: een vrouw die heel veel van muziek houdt speelt graag piano. Op een dag komt er een kat bij de vrouw en haar man aanlopen. Altijd als de vrouw piano speelt reageert de kat daar op en de vrouw komt erachter dat de kat een reïncarnatie is van Liszt. Haar man, Edward vindt dat de vrouw er niet meer echt voor hem is sinds de vrouw erachter is dat de kat een reïncarnatie is van Liszt. Hij besluit de kat te vermoorden om zijn vrouw terug te krijgen. Hij gooit de kat in het vuur.
De verhaaltechniek: je moet maar net geloven in een reïncarnatie van bijvoorbeeld een kat. Omdat veel mensen zo’n verhaal lezen heb je daar verschillende opvattingen over. Mijn opvatting is dat dat misschien wel kan maar dat je er niet achter kan komen dat het bijvoorbeeld een reïncarnatie van Liszt is. Daarom is het nogal ongeloofwaardig.
Mijn beoordeling: omdat het nogal ongeloofwaardig was vond ik het niet zo leuk maar het is wel leuk verzonnen, ik zou er nooit op zijn gekomen. Je gaat er wel over nadenken niet over het verhaal maar wel over reïncarnatie.
10. Pig
Samenvatting: Lexington wordt al vroeg wees. Hij wordt daarom opgevoed door zijn tante, zij leert hem koken en hij blijkt een geweldige kok. Zijn tante leert hem geen vlees eten en omdat hij niet word opgevoed in de stad leert hij daar dus ook geen vlees kennen. Dan gaat zijn tante dood en moet hij naar de stad om daar wat dingen te doen. In de stad zijn de mensen niet eerlijk maar omdat hij denkt dat alle mensen altijd eerlijk zijn heeft hij niet door dat ze niet eerlijk zijn. Hij ontdekt daar ook vlees. Hij vindt het heerlijk. Omdat zijn tante een hekel aan vlees had heeft ze hem dus ook niet gewaarschuwd. Hij wordt voor zijn daad gestraft; hij wordt als varken behandeld en dus gedood en misschien zelfs opgegeten.
De verhaaltechniek: een rare tante die zijn neefje niet vlees leert kennen en door de daad van zijn tante (die hem niet vertelt over vlees) wordt hij gestraft. Dat is wel raar. Op het eind als hij wordt rond geleid in de vleesfabriek is dat heel leuk geschreven terwijl het eigenlijk helemaal niet leuk is.
Mijn beoordeling: leuk verhaaltje, volgens mij kan het best echt gebeuren en daarom leef ik er in mee. Ik vind het wel een leuk verhaaltje omdat het leuk verteld wordt. Vooral het einde is leuk ook al gaat hij dan dood.
11. The champion of the world
Samenvatting: twee jongens willen proberen de meeste fazanten van de wereld te vinden door in rozijnen en slaapmiddel te doen. Als de fazanten dan die rozijnen op eten dan krijgen ze dat slaapmiddel dus binnen en vallen ze in slaap door het slaapmiddel. Ze vangen hierdoor veel fazanten. Ze vergeten alleen dat het slaapmiddel ook een keer uitgewerkt raakt en dat de fazanten dan weer wegvliegen. Zo zijn alle fazanten dus ook zo weer weg.
De verhaaltechniek: het is heel leuk geschreven want als er iets grappigs beschreven wordt, word het juist heel serieus verteld daardoor is het nog grappiger.
Mijn beoordeling: het is echt een heel grappig verhaaltje en ik moest er ook echt bij lachen, het werd zo serieus geschreven terwijl het gewoon heel grappig was en dat maakte mij aan het lachen. Het was een grappig verhaaltje.
REACTIES
1 seconde geleden