Girl, 15, charming but insane door Sue Limb

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Girl, 15, charming but insane
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1262 woorden
  • 9 december 2004
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
49 keer beoordeeld

Boekcover Girl, 15, charming but insane
Shadow
Girl, 15, charming but insane door Sue Limb
Shadow
Gegevens: Auteur : Sue Limb
Titel : Meisje, 15, mooi maar maf
Uitgever : Prometheus Amsterdam
Uitgavejaar : 2003
Vertaald van : Girl, 15, charming but insane
Genre : Vrolijk en luchtig Inhoud: Gebeurtenissen: Jess doet niet echt haar best op school. Ze moet vaak nablijven. Jess heeft een bloedmooie vriendin Flora die een relatie krijgt met Mackenzie, de beste vriend van Ben Jones. Fred vraagt Jess een cadeau te kopen voor zijn moeder en of ze ook op de verjaardag wil komen. Eenmaal thuis heeft haar oma een kraan open laten staan en Jess vergeet het cadeau en de verjaardag van Freds moeder. Met een suf smoesje belt ze af. Ook al waren Fred en zij zulke goede vrienden, vanaf dat moment praten ze niet meer met elkaar. Jess vindt het vreselijk en voelt zich schuldig. Jess wordt door haar leraar Engels op het idee gebracht om een monoloog te schrijven over haar zelfbedachte contactadvertenties. Ze kan meedoen aan de slotavond van de school. Vlak voor de slotavond wordt Jess ziek. In haar plaats doet Flora de act en ze heeft enorm veel succes. Als Flora zegt dat ze op iemand anders verliefd is, weet Jess zeker dat het Ben is. Ze is stomverbaasd als het Fred blijkt te zijn. Dan pas realiseert ze zich haar eigen gevoelens voor Fred. Jess gaat bij Fred langs om haar excuses te maken en om te vragen voor Flora of hij misschien ook verliefd op haar is. Fred wil helemaal geen verkering met Flora, hij wil liever iets met Jess. Personen: Hoofdpersoon: Jess – Bekijkt alles makkelijk, groeit in het verhaal uit tot iemand die niet alleen veel fantaseert maar ook haar leven naar haar hand kan zetten. Jess vindt haarzelf lelijk en is jaloers op haar vriendin Flora. Ze vindt onder andere dat ze een dikke kont en enorme oren heeft.
Belangrijke bijpersonen: Fred Parsons – Fred is de beste vriend van Jess. In de loop van het verhaal krijgen ze ruzie met elkaar waardoor de vriendschap een stuk minder wordt. Fred wordt ondertussen redacteur van de schoolkrant. Fred is de enige jongen die Jess niet een suf wezen vindt. Fred praat niet over techniek en hij is niet bang voor emoties. Fred heeft lang sliertig haar en Jess en Fred maken altijd cynische grappen over elkaar. Ben Jones – Is de beste vriend van Mackenzie die iets met Flora heeft. Jess vindt Ben Jones helemaal geweldig. Doordat Flora iets regelt met Mackenzie krijgt Jess een date met Ben Jones. Ben heeft blond haar, blauwe ogen en een lieve, langzame, scheve glimlach. Hij begint samen met Flora en Mackenzie een band, Poisonous Trash. Flora – Wordt door Jess gezien als een bloedmooie blonde godin. Jess is jaloers op Flora. Ze zit ook in de band. In de loop van het verhaal worden de gevoelens voor Mackenzie steeds minder, totdat die op een gegeven moment over zijn en ze iets voor Fred gaat voelen. Mackenzie – Beste vriend van Ben Jones. Zit ook in de band. Mackenzie heeft iets met Flora. (Over het uiterlijk van Mackenzie wordt niks gezegd.) Plaats: Het is niet duidelijk waar het verhaal zich afspeelt, maar omdat de schrijfster een Engelse is speelt het verhaal zich waarschijnlijk af in Engeland. Het grootste deel van het verhaal is op school en bij Jess thuis. Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd, dat weet je omdat Jess thuis ook Internet heeft. Je merkt het ook aan de naam van de band en aan de manier van praten. De verteltijd was vier uur, ik heb er vier uur over gedaan om het boek te lezen. De vertelde tijd is ongeveer een jaar, het boek begint aan het begin van een nieuw schooljaar, en het eindigt aan het begin van de vakantie. Er zijn geen flashbacks en alles gebeurt in chronologische volgorde.
Begin: Ergens midden in de gebeurtenissen, Jess zit in de klas en ze moet een lijst te maken van de oorzaken van het gebrek aan populariteit van koning Karel I. Maar in plaats daarvan bracht ze op haar hand met blauwe inkt een tatoeage aan van de onweerstaanbare Ben Jones. Probleem en afloop: Het belangrijkste probleem in dit boek is dat Jess en Fred ruzie hebben en dat ze allebei daar zich erg schuldig over voelen. Maar dit laten ze niet aan elkaar merken. Het boek heeft een goede, maar ook een slechte afloop. Het is goed afgelopen omdat Jess en Fred hun ruzie bijleggen en dat ze beseffen dat hun gevoelens niet alleen vriendschappelijk zijn maar meer dan dat. Maar het verhaal is ook slecht afgelopen want het was juist de bedoeling dat Jess Flora hielp zodat Flora en Fred verkering zouden krijgen. Dat is dus net iets anders gelopen. Jess heeft zelf iets met Fred genomen en heeft haar belofte met Flora verbroken. Het verhaal heeft een open einde, het is dan wel zo dat Fred en Jess de ruzie hebben bijgelegd, maar hoe reageert Flora hier op? En hoe moet het verder met Ben Jones? Zo kun je jezelf steeds vragen stellen waarop je geen antwoord kunt krijgen, het boek is nog niet uit. Het verhaal is erg realistisch geschreven. Perspectief: Hij/zij-perspectief; je komt alleen de gedachten en gevoelens van Jess te weten. Het perspectief blijft in het hele boek hetzelfde. Titel: De titel is ook een soort van visitekaartje, zoals in een contactadvertentie. Het is een begin van een contactadvertentie voor haar. Het slaat terug op de contactadvertenties die Jess voor de lol voor iemand schrijft. Thema Het belang van vriendschap speelt in dit boek een erg grote rol. Jess heeft ruzie met haar beste vriend Fred, maar komt er in de loop van het boek achter dat ze hem nodig heeft en dat ze niet zonder hem kan.
Beoordeling Het is een leuk en goed boek omdat het verhaal erg realistisch is geschreven en omdat je je echt in de hoofdpersoon in kan leven. Ook is het erg leuk dat het problemen zijn uit het alledaagse leven. (Jess krijgt ruzie met haar beste vriend waar ze heel veel om geeft. Dit doet haar erg pijn en ze voelt zich er schuldig over. Ze krijgt steeds minder belangstelling voor Ben Jones en ze piekert steeds meer over de problemen met Fred. Ze krijgt te horen dat haar beste vriendin Flora verliefd is op Fred, iets wat Jess totaal niet had verwacht) Ik werd meegesleept door het verhaal. Het boek is niet echt origineel, er zijn enorm veel boeken met dit soort problemen. Het verhaal is niet moeilijk te lezen, het heeft geen kromme zinnen en/of een ouderwets taalgebruik. Visie over de gebeurtenissen: Op het Internet vonden wij de volgende recensie: Een enthousiaste tiener loopt over van de gevoelens. Ze is verliefd op Ben, trekt graag op met Fred, weet niet altijd wat ze moet denken van haar beste vriendin, probeert overeen te komen met haar moeder, tracht zich te verzoenen met het feit dat oma komt inwonen en probeert op school goed te presteren. Ze is vrolijk en levenslustig, wat zorgt voor een vlot en pittig verhaal dat leest als een trein. Deze periode in Jess’ leven is turbulent maar zorgt toch ook voor fijne herinneringen. De situaties waarin ze verzeild raakt zorgen voor actie en pit. Dit is een vlotte tienerroman waar meisjes gek op zullen zijn. Door Mik Ghys Bron: www.pluizuit.be
Ik ben het eens met de meningen van de schrijver van deze recensie. Het is inderdaad een typische meidenroman. De meeste meisjes in de puberteit maken zich meestal druk om dezelfde dingen als Jess. Veel meisjes zullen zichzelf kunnen vinden in dit boek.

REACTIES

L.

L.

ik vind het echt fijn dat je dit hebt gedeeld op het internet want het heeft me echt geholpen tijdens me boekverslag

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Girl, 15, charming but insane door Sue Limb"