2. Verantwoording van de keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat ik toch een boek nodig had. Bovendien is dit een kinderboek dus dat zal makkelijker lezen dan een boek voor volwassenen. Ik heb wel eens eerder een kinderboek van Roald Dahl gelezen en dat beviel me wel. Dus ik heb het er deze keer weer op gewaagd maar ditmaal een Engelse versie. (58 woorden)
3. Verwachtingen vooraf
Dit boek leek me een grappig maar onrealistisch boek. Ik heb het boek doorgebladerd en er stonden allemaal grappige plaatjes in van dingen die nooit werkelijk kunnen zijn. Het leek me ook wat kinderachtig maar verder wel leuk. En ik wist dat het boek geschreven is door Roald Dahl, die meestal wel leuk en grappig schrijft, dus daar had ik ook al bepaalde verwachtingen van. (65 woorden)
4.1 Reactie achteraf
Ik vind dit boek:
Grappig: George zit vol fantasie, hij laat zijn mopperende, chagrijnige ‘grandma’ eerst heel groot worden en daarna weer krimpen. Er gebeuren allemaal grappige dingen.
Origineel: Roald Dahl zit volgens mij vol met fantasie. Hij heeft een heel fantasierijk, onrealistisch, grappig verhaal verzonnen. Erg origineel, zoiets zul je niet snel tegenkomen.
Fantasierijk: Fantasierijk is dit verhaal zeker. George heeft een hekel aan zijn grootmoeder en wil zo snel mogelijk van haar af. Ze heeft altijd medicijnen nodig en George moet haar die medicijnen geven. Maar deze keer geeft hij haar iets heel anders waardoor ze eerst heel groot wordt en daarna krimpt. En dit kan natuurlijk niet allemaal werkelijk zijn.
Dit werk heeft mij aan het denken gezet: Nee, omdat dit een verhaal is dat onrealistisch is en gewoon een verhaal is waarbij je niet teveel moet nadenken maar wat gewoon lekker wegleest.
Ik heb iets aan dit werk gehad: Ja, omdat ik een leesverslag voor Engels moest maken heb ik door dit werk een verslag kunnen maken.
Dit werk spreekt me aan: Ja, omdat ik het knap van Roald Dahl vind dat hij zoiets kan verzinnen. (190 woorden)
5. Samenvatting van de inhoud
George was een jongen die samen met zijn ouders en zijn vreselijke grootmoeder op een boerderij woonde. George moest vaak op zijn oude grootmoeder passen. Hij had zo’n hekel aan haar maar hij kon er niets aan doen. ‘Grandma’ had altijd wel wat te klagen. Ze gaf niets om andere mensen maar alleen om zichzelf. George wilde een plan bedenken om wraak te nemen op zijn vervelende grootmoeder. Hij was van plan om in plaats van haar dagelijkse medicijn een ander toverdrankje te brouwen. Toen hij aan de slag ging, gooide hij van alles in zijn drankje; van shampoo tot aan varkenstabletten toe. Hij kwam er achter dat het drankje blauw was maar hij moest absoluut bruin zijn dus stopte hij er ook bruine verf bij. Op het moment dat het drankje klaar was ging George met zijn drankje naar haar toe. Ze nam het drankje in en haar hele lichaam schoot de lucht in. Ze beval George om de brandweer te bellen maar George wachtte nog even totdat het erger werd en kwam pas later terug met een kan water. Nadat ze het water had ingenomen begon ze enorm uit te zetten. Plotseling begon ze te groeien en te groeien. Ze groeide zo ver dat ze door het plafond ging. Maar ze wilde meer drank omdat ze in geen jaren meer buiten was geweest en nu door het dak wilde, en dat gebeurde. Toen ging George experimenteren met de kip en gaf de kip ook wat van zijn toverdrankje. Met de kip gebeurde zo ongeveer hetzelfde als bij ‘Grandma’. Later kwamen zijn ouders op het erf en George’s vader vond het fantastisch! Hij probeerde al jaren grotere dieren te fokken zodat er grote lappen vlees waren om te verkopen. De andere dieren begonnen ook te groeien nadat zij het toverdrankje hadden ingenomen. De volgende ochtend wilden George en zijn vader het toverdrankje opnieuw maken. Maar George kon zich onmogelijk herinneren wat voor dingen hij allemaal in het drankje had gestopt. Ze hadden het meerdere keren geprobeerd maar het mislukte steeds weer. Grandma nam per ongeluk iets van het nieuwe toverdrankje in en begon toen zo te krimpen totdat er niets meer van haar over was. (366 woorden)
6. Thema en titel
De genre van het boek is fictie/humor. Het is onwerkelijk. Het thema is geestelijke mishandeling want George wordt erg gekleineerd door zijn grootmoeder. Ze treitert hem en beveelt hem van alles om te doen.
De titel van het boek luidt ‘George’s marvelous medicine’. Dat betekent letterlijk George’s wonderbaarlijke medicijn. George heeft een bloedhekel aan zijn grootmoeder en wil een medicijn maken dat haar erg kwetst. En het is hem gelukt want het is een erg wonderbaarlijk medicijn geworden. (78 woorden)
7. De persoonlijke beoordeling
7.1 Het onderwerp
-Was het onderwerp herkenbaar in je eigen belevingswereld of juist niet?
Juist niet want ik heb geen hekel aan mijn grootmoeder en ik zou ook nooit zo’n toverdrank kunnen maken. Het is erg onwerkelijk. George voedt zijn moeder een ‘medicijn’ dat haar uiteindelijk doet sterven want hij heeft er allerlei rare middeltjes ingestopt. (v.a. blz.16) Zoiets zou nooit in mijn wereld voorkomen omdat dit wetenschappelijk nooit zou kunnen.
-In hoeverre kwam het boek overeen met jouw gedachten of welke mening heb je over het onderwerp gekregen?
Dit is natuurlijk allemaal fictie maar er zullen vast wel van dit soort vreselijk egoïstische grootmoeders bestaan. Hier in dit verhaal wordt het allemaal erg grappig omschreven maar als ik er zelf over nadenk zal het niet leuk zijn als je grootmoeder dingen tegen je zegt als je groeit zoals: ‘Little boys who grow
too fast, become stupid and lazy.’(blz. 9).
7.2 De gebeurtenissen
-Waren de gebeurtenissen of de gevoelens en gedachten van de personen het belangrijkst?
“He really hates her, that miserable, witchy old woman.”(blz. 16)
Het speelde wel een belangrijke rol want George voerde dit natuurlijk wel allemaal uit na aanleiding van zijn gedachten/gevoelens. Hij had een bloedhekel aan zijn grootmoeder en voelde zich alleen want hij had geen broertjes of zusjes en hij verveelde zich dood. (blz. 7) En omdat hij zich zo verveelde en voelde ging hij rare dingen uithalen.
-Vond je de gebeurtenissen geloofwaardig, toevallig of verrassend?
“’Mouth wide open, grandma’, he said. The old woman opened her crumpled mouth and showed her digusting, light-brown teeth. (blz. 38)
Verrassend. Het was totaal niet geloofwaardig want dit kan natuurlijk allemaal niet. Verrassend was het wel want er gebeurden verrassende dingen toen Grandma het drankje innam.
7.3 De personen
-Kon je je goed inleven in de hoofdpersoon of juist niet?
Ik kon me wel redelijk goed inleven in George want ik denk dat ik ook wel geneigd was om mijn egoïstische grootmoeder te grazen te nemen als ik me zo vreselijk verveelde.
-Ben je door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed?
Nee, ik laat me niet snel beïnvloeden door een jongen van acht die een hekel aan zijn grootmoeder heeft. Ik zou zelf ook nooit mijn grootmoeder terroriseren met giftige stoffen.
7.4 De opbouw
-Vond je het verhaal moeilijk opgebouwd of kon je het vlot lezen?
Ik kon het vrij vlot lezen. Sommige woorden heb ik wel opgezocht in het woordenboek maar het meeste begreep ik wel. De opbouw van het verhaal was wel van mijn niveau.
-Heeft het boek iets toegevoegd aan jouw “kennis van de wereld”?
Nee, dit is allemaal fictie dus niet werkelijk dus veel kennis zal het nooit opleveren.
7.5 Het taalgebruik
-Vond je het taalgebruik moeilijk of makkelijk?
Makkelijk, het vorige boek dat ik heb gelezen was een stuk moeilijker en daarbij moest ik ook veel meer woorden opzoeken. Vergeleken met dat boek was dit wel vrij gemakkelijk maar nog niet makkelijk genoeg om te lezen zonder het gebruik van een woordenboek. Maar het gebruik van een woordenboek was deze keer gering. Woorden als “Somersault”(blz. 51) moest ik toch even opzoeken.
-Vond je dat de gebeurtenissen op een heldere wijze werden beschreven, zodat je een goede voorstelling kon maken?
Jawel, toen George zijn medicijn ging maken gooide hij allemaal verschillende dingen in een pan.(v.a. blz. 20,74,79 en 82) Dit was het grootste deel van het verhaal en dat kon ik me allemaal wel voorstellen.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
heey er staat wel geen inhoud
14 jaar geleden
Antwoorden