Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Genesis and catastrophe, a true story
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1299 woorden
  • 12 juni 2002
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
129 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Roald Dahl
Genre
Kort verhaal
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1953
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Genesis and catastrophe, a true story
Shadow
Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
1. Zakelijke gegevens

a) Auteur:

Roald Dahl

b) Titel:

Genesis and catastrophe, a true story

c) Genre:

een kort verhaal

2. Eerste reactie

a) Keuze:

In de klas hebben we dit verhaal gekregen. Meneer Sanders heeft het helemaal voorgelezen en nu moeten we er een verslag van maken.

b) Inhoud:

Ik vond het boek erg grappig, er zat een leuk element in het verhaal. Eerst leefde ik erg mee met de vrouw die haar kinderen steeds moest afgeven, Ik was heel blij voor haar dat ze nu een gezonde baby had gekregen. Totdat bleek dat die baby Adolf Hitler was..
3. Verdieping
a) Samenvatting:

Een vrouw komt in het ziekenhuis om te bevallen. Ze heeft al drie kinderen gekregen, maar die zijn allemaal overleden. Ze kan de dokter dan ook niet geloven als hij zegt dat ze een gezonde zoon heeft. Ze is ervan overtuigd dat ook dit kind niet gezond zal zijn en net zoals haar andere kinderen zal sterven. Als haar man op bezoek komt, een alcoholist, vindt hij het kind maar zwak en klein. Hoe de dokter hen ook probeert te overtuigen, het lukt niet. Dan vraagt de dokter hoe het kindje zal gaan heten. Ze noemen hem Adolf. Adolf Hitler. En vanaf dat moment was alles duidelijk. De baby zou opgroeien tot een vreselijke man, die eigenlijk nooit levend geboren had moeten worden.


b) Onderzoek van de verhaaltechniek.

Verwerk bij dit onderdeel alléén gegevens die belangrijk zijn voor deze tekst. Het verslag van dit onderdeel is bij
voorkeur kernachtig en kort.

1) De schrijfstijl:
Het is in een makkelijke zinnen geschreven, ook al was het in het Engels. Het werd allemaal heel duidelijk verteld. Het was dus makkelijk te volgen. Ik vond het ook wel grappig geschreven, het was een heel verrassende wending dat de baby Adolf Hitler was. Het was ook in dialogen geschreven, een hele korte tijd werd verteld in het verhaal.

2) De ruimte (plaats en tijd):

Het speelt zich ergens af waar de vrouw bevalt. De ruimte is eigenlijk niet van zo'n grote invloed. Het blijft zich ook steeds op dezelfde plek afspelen. In 1897 is Hitler geboren, het verhaal speelt zich dus af in dat jaar.

3) De verhaalfiguren:

De vrouw die bevallen is, mevrouw Hitler is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal gaat met name over haar, de bevalling en de angst die ze heeft om ook dit kind te verliezen. De baby is natuurlijk ook heel belangrijk, dat is Adolf Hitler en om hem draait het verhaal uiteindelijk. Ook komt er nog de dokter in voor en de man van Mevrouw Hitler, Alois.

4) De situaties:

Er zijn een paar belangrijkie situsaties; de vrouw die bevalt, de angst die ze om de baby geeft etc.. de meest belangrijke situatie is die waarin ze de baby de naam geeft.

5) De vertelwijze:

Het verhaal is geschreven in dialogen
c) Op zoek naar de thematiek

1) De hoofdgedachte (het thema):

Het draait om leven en dood.Iedere moeder is blij met een gezond kind, bij mevrouw Hitler zijn al drie kinderen overleden, daarom kon ze niet geloven dat Adolf wel zou blijven leven. Hij is zoals we allemaal wel weten nog (te) lang blijven leven. Hij heeft over leven en de dood beslist van een heleboel Joden.

2) Tekstgedeelten en motieven die typerend zijn voor dat thema:

De moeder is heel gelukkig met haar kind, maar is heel bang om het te verliezen. Dat is heel begrijpelijk, maar je gevoel veranderd als je hoort dat het om Adolf Hitler gaat

3) Het verband tussen titel en thema:

De titel heeft een dubbele betekenis. Genisis kan beteken de geboorte van het kind, maar ook ook het ontstaan van de geschiedenis van de mensheid. Ook Catostrophe heeft een dubbele betekenis. Het is voor de moeder eg als haar kind sterft, maar het is een ramp voor de mens als het kind wel blijft leven. A true story betekent dat de schrijver weet wat voor kennis we hebben over Hitler.

d) Plaats in de literatuurgeschiedenis

1) Eerste publicatie:

in 1959

2) Informatie over de schrijver:

Er is geen informatie te vinden in het verhaal zelf. Ik weet wel dat hij uit Engeland komt en dat hij veel bekende kinderboeken heeft geschreven; Sjakie en de Sjokaladefabriek en Griezels, Mathilda enzovoort.. Ook is me bekend dat hij vaak een verrassend slot of wending in een verhaal maakt.

3) De tijd waarin het werk geschreven werd (tijdvak en stroming):

Het verhaal is waarschijnlijk nog niet zo heel oud. Het komt hoogstwaarschijnlijk uit de vorige eeuw. Het is na de tweede wereldoorlog geschreven, anders wist nog niemand iets over Hitler.

4) In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?

Van Roald Dahl is bekend dat hij altijd een verrassende draai aan verhalen geeft. Ik heb nog nooit iets van hem gelezen dat voor volwassenen bestemd was. Ik dacht dat hij alleen kinderboeken schreef.

5) In hoeverre is het werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het ontstaan is?

Bijna iedereen kan na de tweede wereldoorlog Hitler niet uitstaan, daar is flink op ingespeeld in het verhaal.

4. Beoordeling

Dit is de meest persoonlijke afdeling van je leesverslag. Hier formuleer je wat de tekst voor jou betekent, wat je te weten bent gekomen en welke vragen de tekst heeft opgeroepen. Je kunt daarbij de onderstaande hulpvragen gebruiken.

1) Verhaalelementen die een positieve werking hebben.

Ik vond het heel erg voor de vrouw dat ze al zoveel kinderen had zien sterven, ik vond het heel begrijpelijk dat ze grote angst had om ook haar vierde kindje te verliezen.

2) Passage die het sterkst aansprak en waarom.

De passage waarin de vrouw haar kind de naam geeft. Dat was wel een schok. Tot dat moment was ik blij voor de vrouw dat ze een gezond kind had gekregen, maar toen veranderde mijn mening daarover heel erg.

3) Verhaalelementen die een negatieve werking hebben.

Ik vond het vervelend dat haar geklaag maar voortduurde.. eerst tegen de dokter en later weer tegen haar man. Dat duurde op een gegeven ogenblik wel lang. Ik vond ook wel dat ze zich erg aanstelde. Als een dokter zegt dat een kind gezond is, dan is dat heus wel zo. En dat de andere kinderen van haar zijn overleden wil natuurlijk niet zeggen dat dat met ADolf ook zou gebeuren, al kan ik haar angst wel begrijpen.

4) Eventuele vergelijking met andere boeken of met een film.

Ik kan het niet duidelijk met iets vergelijken. Wel met andere dingen die ik gelezen heb over de Tweede Wereldoorlog, maar dat was allemaal heel anders.

5) Oordeel over het thema van het boek.

ik vond het een leuk thema. Vooral door de tweestrijd waarin ik verkeerde; van de ene kant blij voor de vrouw, tot het moment waarop ik de naam van het kindje hoorde.

6) Het taalgebruik

Het taalgebruik is best makkelijk. Normaal heb ik nog weleens moeite met verhalen die in het Engels zijn geschreven, maar dat was nu niet het geval. Het waren korte zinnen en er werden geen al te moeilijke woorden gebruikt. Na een keer lezen was het me allemaal wel duidelijk.

7) Eindoordeel over dit werk

Ik vond het een leuk en vooral apart verhaal om te lezen. Ik merkte duidelijk hoe mijn gevoelens veranderden doordat het kind Adolf Hitler was, dit had ik nog nooit zo meegemaakt met een verhaal. Ik heb wel over het verhaal nagedacht. Van de ene kant is het wel erg dat Hitler als een gezond kind is geboren, maar de moeder kan er natuurlijk ook niets aan doen. Die had vast ook liever gewild dat ze een kind had gekregen waar ze trots op kon zijn.

8) Zou je dit boek aan een ander aanraden? Ja 1 / Nee0 (Kruis aan en motiveer je keuze)

Ik zou het een ander zeker aanraden, het is een erg apart verhaal, makkelijk te lezen en er zit een hele leuke wending aan het verhaal.

REACTIES

J.

J.

Redelijk, je kan zo zien dat het met behulp van een vragenblad van je leraar is ingevuld. En bij verdieping hoort toch echt meer dan alleen een samenvatting.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.