Gegevens van het boek
Auteur: W.E. Johns (1893 – 1968)
Oorspronkelijke titel: Biggles in Mexico
Voor het eerst gepubliceerd in: 1959
Nederlandse titel: Biggles in Mexico
Vertaling: A.J. Richel
Omslagillustratie en tekeningen: C.A. van Heems
Uitgever: Uitgeverij Het Spectrum NV, Utrecht/Antwerpen, 1964, 3e druk, Biggles Pocket 53
Aantal pagina’s: 183
Genre: avonturenroman
Samenvatting van het boek
In Londen vindt een diamantroof plaats. De drie dieven maken zich met een partij industriële diamanten ter waarde van ongeveer anderhalf miljoen gulden succesvol uit de voeten. Ze gaan naar Mexico waar ze de stenen hopen te verkopen aan een tussenpersoon. De Britse regering wil de diamanten koste wat het kost terughebben om zo te voorkomen, dat de stenen naar het Oostblok verdwijnen. Daarom mogen Biggles - wiens officiële naam Bigglesworth is - en zijn team van de Britse luchtvaartpolitie deze klus opknappen.
De drie dieven zijn Nicolas Brabinski (bijgenaamd Ritzy), Carlos Cornelli (bijgenaamd Corny) en Samuel Brimshawe (bijgenaamd Nifty). De Britse politie heeft door een tip van een verklikker, die vroeger deel uitmaakte van de bende, lucht van de zaak gekregen. De verklikker heet David Adamson (bijgenaamd Tricky). Tricky was zelf op de vlucht voor de politie en kwam toevallig in Mexico terecht en wel in het grensplaatsje Eltora. Tot zijn stomme verbazing trof hij daar ook de drie diamantdieven aan. Nifty, die schoon genoeg heeft van Mexico, vertelde Tricky, dat de dieven in Eltora zitten te wachten op de komst van Hugo Schultz, de tussenpersoon die de diamanten wil kopen. Schultz heeft connecties met het Oostblok.
Tricky begreep, dat dit allemaal linke soep was en smeerde hem zodra hij kon. Hij lichtte de Britse politie in en deze de luchtvaartafdeling van Scotland Yard. En zo kwam deze zaak aan het rollen en werd Biggles uitverkoren om de diamantverkoop in Mexico tegen te houden. Biggles krijgt van zijn chef opdracht om zo veel mogelijk op de achtergrond te opereren. Hij wil geen internationale ophef. Biggles mag zijn vaste team, bestaande uit Ginger Hebblethwaite, Algy en Bertie, meenemen. Hij stationeert Algy en Bertie in San Francisco en gaat zelf in Los Angeles met Ginger een auto kopen om vermomd als filmmedewerkers naar Mexico te rijden. Ze krijgen daar overigens pech met hun auto en belanden in Eltora. Daar ontmoeten ze ook de drie diamantdieven die geloven, dat Biggles en Ginger voor de film werken en naar een geschikte speelfilmlocatie aan het zoeken zijn.
Dan wordt Corny vermoord. Hij raakte verwikkeld in een liefdesaffaire met de verloofde van een zekere José. Iedereen denkt nu, dat de jaloerse José Corny vermoord heeft. Biggles krijgt echter al gauw door, dat niet José maar Ritzy Corny vermoordde. Ritzy wilde kennelijk niet dat zijn bende te veel zou opvallen en vermoordde daarom Corny. Biggles vertelt dit aan José die het weer aan de politie vertelt. Ritzy wordt vervolgens gearresteerd.
Juist op dat moment komt Schultz aan in Eltora. Hij heeft twee zware jongens en een hoop geld bij zich. Schultz vindt het buitengewoon vervelend, dat Ritzy gearresteerd is. Nifty leent intussen de auto van Ritzy uit aan Biggles en deze stuurt vervolgens Ginger met de auto op pad naar Amerika. Ginger komt onderweg echter vast te zitten door hevige regens en moet de auto in de woestijn achterlaten. Hij slaagt erin terug te keren naar Eltora.
Ritzy is inmiddels met behulp van Schultz uit de gevangenis ontsnapt, waarbij hij een bewaker gedood heeft. Als Ritzy hoort, dat zijn auto door Nifty aan Biggles uitgeleend is, is hij in alle staten, omdat hij de diamanten nu juist in die auto verstopt heeft. Biggles - die op dat moment nog niet weet, dat de diamanten in de auto verstopt zijn en dat Ginger pecht heeft gekregen - vertelt Schultz, dat Ginger met de auto voor zaken naar Los Angeles is gegaan. Schultz gaat achter Ginger aan. Nifty vertelt Biggles daarna wat er aan de hand is en zo snapt Biggles in welk gevaar Ginger nu opeens verkeert.
Een wilde klopjacht volgt. Schultz en Ritzy zitten achter Ginger aan en Biggles roept de hulp in van José (omdat die ook een auto heeft). Schultz en Ritzy krijgen Ginger te pakken en deze mag het duo de plaats wijzen waar de auto gestrand is. Op dat moment weet Ginger nog niet, dat de diamanten in de auto verstopt zijn. Daar komt hij door het gedrag van de dieven echter gauw achter. Op het laatste nippertje komt alles goed. Ritzy wordt echter eerst door Schultz vermoord. Ginger weet te ontsnappen en wordt later door Biggles gevonden. Intussen heeft een van zijn zware jongens Schultz doodgeschoten. José doodt een van de zware jongens en de andere sterft als gevolg van een slangenbeet. Biggles ontfermt zich over de diamanten en het geld van Schultz. Hij levert alles in op de Britse ambassade in Mexico-Stad en keert vervolgens met zijn team terug naar Londen. Nifty verdwijnt ook spoorloos.
Beoordeling van het boek
William Earl Johns was een Engelse gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog. Hij werd in 1918 krijgsgevangen genomen toen zijn vliegtuig in Duitsland neergeschoten werd. Na de oorlog bleef Johns tot 1927 voor de RAF werken. Johns schreef later onder de naam “Captain W.E. Johns” een hele serie populaire avonturenboeken met als hoofdpersoon James Bigglesworth - bijgenaamd Biggles - die zelf ook piloot was en vervolgens bij de luchtvaartpolitie van Scotland Yard ging werken en in die hoedanigheid heel veel spannende avonturen beleefde. Johns was een zeer productief schrijver. Hij heeft ongeveer negentig Biggles-boeken geschreven en daarnaast nog enkele tientallen andere boeken(series) en verhalen (waaronder science fiction). In 1981 verscheen een biografie van Johns door Peter Berresford Ellis (geboren in 1943) en Piers Williams.
De naam Biggles is een begrip geworden voor heel veel jongens en jongemannen. De serie was erg populair en werd in grote hoeveelheden verkocht. Uitgeverij Het Spectrum bracht in de jaren zestig van de vorige eeuw de hele serie opnieuw uit in een aparte, eigen pocketreeks, de zogenaamde Biggles Pockets. Biggles had overigens ook een aantal assistenten die zelf ook vaak piloot waren geweest: Algernon Lacey (bijgenaamd Algy), Ginger Hebblethwaite en Bertram Lissie (bijgenaamd Bertie). De serie loopt van de Eerste Wereldoorlog via de Tweede Wereldoorlog naar de periode van de Koude Oorlog in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden