Mephisto door Klaus Mann

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Mephisto
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1023 woorden
  • 18 december 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
17 keer beoordeeld

Boekcover Mephisto
Shadow
Mephisto door Klaus Mann
Shadow
Zakelijke gegevens
Titel: Mephisto
Ondertitel: roman einer Karriere.
Schrijver: Klaus mann
Gattung: Episch
Dichtform: Roman
Thema: Tweede Wereldoorlog

Samenvatting:
het boek speelt in de jaren '20 van de vorige eeuw. Hendrik Höfgen is toneelspeler en start zijn carrière in Hamburg, in het Künstlertheater.
Al snel groeit hij uit tot een provinciale grootheid. Hendrik is een geslepen en meedogenloze man. Alles moet wijken voor zijn carrière. In het toneelgezelschap zit een fanatiek communist waar Hendrik aanvankelijk mee symphatiseert. Er zijn grootse plannen voor 'Het Revolutionaire Theater', een serie voorstellingen van een communistische organisatie die onder leiding van Hendrik Höfgen zouden staan. Aangezien Hendrik niet zeker weet of het communisme zal gaan zegevieren blijft hij deze voorstellingen uitstellen. Hendrik weet dat het theatergezelschap leunt op hem en buit dit ook enorm uit. Hij vraagt steeds hogere lonen hoewel het theatergezelschap dit nauwelijks kan betalen. Maar Hendrik wil hogerop. In de gevreesde en grote toneelschrijver Marden, de geliefde toneelspeelster Dora Martin en zijn invloedrijke schoonvader heeft hij beschermers gevonden. Marden en Martin bevelen Hendrik aan bij "De professor', een regisseur en toneelleider van internationaal aanzien, die theaters in Berlijn en Wenen onder zijn beheer had. Hendrik wordt aangenomen en vertrekt naar Berlijn. Binnen 14 dagen heeft Hendrik met zijn charme de belangrijkste mensen van het theater voor zich gewonnen. Ook het Berlijnse publiek valt voor hem en dat blijft zo. Eind '29/30 heeft Hendrik het helemaal voor elkaar, groot huis, goed contract, etc. Hij speelt vaak de rol van verrader of andere rollen van zo’n soort. Hij weet deze rollen uitstekend neer te zetten, ook dankzij zijn eigen meedogenloze en geslepen karakter. In zijn zucht naar roem ontgaat het Höfgen volkomen dat Duitsland aan het veranderen is. De nationaal-socialisten en Hitler krijgen steeds meer voor het zeggen. De filmindustrie is in opkomst, en ook daarin heeft Hendrik succes. Hij leeft van première naar première, en bezoekt alle grote feesten als graag geziene gast. De jaren verstrijken. Hendrik verkeert in alle kringen, van linkse communistische tot rechtsradicalen. Hij is stomverbaasd als Dora Martin vertelt dat zij naar Amerika vertrekt, zij ziet Duitsland wél veranderen en wil daar niet bij horen. Ze zegt tegen Hendrik: "Wat er ook gebeurd in Duitsland, jou zal het wel goed gaan". Hendrik bevindt zich in het buitenland als de "Führer" rijkskanselier wordt. Pas dan beseft Hendrik wat er werkelijk aan de hand is en hij is doodsbang. Hij herinnert zich met wie hij omging en vermoedt dat zij hem als niet trouw aan Duitsland zullen bestempelen. Bovendien heeft hij een geheime verhouding met een negerin.
Een toneelspeester die ontzettend verliefd is op Hendrik redt hem echter. Zij had kennis gemaakt met Lotte von Lindenthal, de vriendin van een invloedrijke generaal van de Luftwaffe. Deze Lotte zorgt ervoor dat Hendrik terug kan keren naar Berlijn en haar officier beschermt vanaf die tijd Hendrik. Zo raakt Hendrik langzamerhand verstrikt in de Nazi-partij.

Hij komt onder bescherming te staan van Hermann Göring. Göring was een van de belangrijkste adviseurs van Hitler. Hij was ook degene die de Gestapo oprichtte en begon met de bouw van de eerste concentratiekampen. Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog droeg hij het leiderschap van de Gestapo over aan de SS. Het hoogtepunt van Görings macht kwam in 1940, toen Hitler speciaal voor hem de functie van Rijksmaarschalk in het leven riep. Göring werd in 1940 onderscheiden met het speciaal voor hem ingestelde Grootkruis van het ijzeren kruis.
Alhoewel Hendrik in sommige gevallen probeert zijn oude vrienden te helpen, of zelfs op een gegeven moment een van de hoogste regeringsambtenaren wil inlichten over het lijden in de concentratiekampen, is hij altijd erg voorzichtig om niet uit de gunst te raken bij zijn beschermers van de Nazi partij.

Verwerkingsopdrachten:
1. De hoofdpersoon in dit boek is Hendrik Höfgen.
hij riep bij mij vooral gevoelens van afkeer op, omdat hij compleet misbruik maakt van alle mensen die hij tegenkomt, zolang hij er zelf beter van wordt.

2. De titel geeft eigenlijk heel goed weer waar het boek overgaat.
Mephisto is namelijk een persoon uit het stuk van Faust. Faust sluit een pact met de duivel.
Dat kun je vergelijken met Hendrik die ook een pact sluit met de ‘’duivel’’ (nazi’s)

3. Hij is heel erg flexibel, hij weet zich heel goed aan te passen aan een nieuwe situatie.
Bovendien is hij erg egoïstisch. Hij is erg gericht op zijn eigen succes en geeft weinig om de mensen om hem heen. Hij gebruikt ze gewoon om er zelf beter van te worden. op een gegeven moment maakt Hendrik het uit met zijn vriendin (een negerin) omdat zij niet binnen de Nazi-idealen past. Ook maakt hij misbruik van andere vrouwen die gevoelens voor hem hebben, zoals Lotte von Linthal en een bekende toneelspeelster.


4. Ondanks het feit dat ik Hendrik eigenlijk niet kan uitstaan, vind ik hem ook de meest tragische figuur. Het moet heel erg triest zijn om helemaal geen principes te hebben, en uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je jezelf verraden hebt voor niets.
Ik heb echt medelijden met hem. En ik kan me ook niet goed voorstellen dat iemand die zoiets doet met zichzelf kan leven.

6. Ik heb me tijdens het lezen regelmatig geërgerd aan het gebrek aan respect voor andere mensen waar de hoofdpersoon last van heeft. Ik ergerde me vooral aan het feit dat hij zo’n misbruik maakt van mensen, en mensen eigenlijk op een hele gemene manier manipuleert.

7. Ik vind de schrijfstijl van Klaus Mann erg prettig. Vooral vond ik het heel erg knap dat hij de situatie binnen de nazi-partij zo goed weed te beschrijven. En dat terwijl hij zijn boek in ballingschap heeft geschreven. Hij beschrijft alles alsof hij erbij was, maar hij was niet eens in Duitsland gedurende deze periode.

8. Ik vind het verhaal erg goed, vooral omdat het aangeeft waartoe mensen eigenlijk in staat kunnen zijn. Het is opvallend dat die persoonlijke eigenschap in dit boek ook nog eens gecombineerd wordt met een van de dieptepunten uit de wereldgeschiedenis, namelijk de Holocaust. Ook dat maakt pijnlijk duidelijk waar mensen toe in staat kunnen zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mephisto door Klaus Mann"