Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Kleiner Mann, was nun? door Hans Fallada

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Kleiner Mann, was nun?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 477 woorden
  • 4 april 2006
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
18 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Hans Fallada
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1932
Pagina's
432
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Kleiner Mann, was nun?
Shadow
Kleiner Mann, was nun? door Hans Fallada
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Titel: Kleiner mann, was nun?
Auteur: Hans Fallada
Uitgeverij: Rowohlt
Jaar van eerste uitgave: 1932
Aantal bladzijden: 310.

Samenvatting:

Johannes Pinneberg (Junge) en Emma Morschel (Lammchen) wilden trouwen, omdat Emma in verwachting was. Ze zijn allebei heel erg zuinig en sparen voor hun kindje. Maar ze kunnen nauwelijks genoeg eten kopen voor hun beiden. Ze wonen in een goedkoop huisje in Ducherow. Johannes is boekhouder, zijn baas mag niet weten dat hij verloofd is, want hij wil dat Johannes met zijn dochter trouwt. Emma doet heel veel in het huishouden bij haar schoonmoeder, waar ze ook een tijdje wonen. Ze willen snel een ander huis zoeken, maar dat is in die tijd heel erg moeilijk. Ze krijgen een huisje in Puttbreese. Emma krijgt een zoon, Horst. Maar Johannes wordt ontslagen, na een jaar is hij nog steeds werkloos en hebben ze hoge schulden. Ze wonen bij een vriend van Johannes in huis. Dan moet Johannes naar de rechtbank, hij wordt verdacht, maar hij is onschuldig. Emma helpt hem er weer bovenop.

Personages:

De hoofdpersonen Johannes en Emma zijn beide sympathiek. Emma is ondanks alle moeilijkheden die zij meemaken toch bijna altijd positief. Johannes is vaak wat negatiever, maar toch heeft hij goede bedoelingen.

Vertelde tijd

De vertelde tijd is ongeveer een jaar. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn geen belangrijke flashbacks of sprongen in de tijd.

Vertelsituatie

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Het geeft het effect dat je alles weet over de personages, als je een verhaal vertelt vanuit het gezichtspunt van één persoon, kom je niet zoveel te weten over de andere personen.

Thema

Het thema van dit boek is de liefde tussen twee personen tijdens een periode vol ellende, die alles overwint.
Emma en Johannes zijn erg arm en weten allebei niet wat de toekomst voor hen zal betekenen. Ondanks alle ellende blijft hun liefde voor elkaar bestaan, en zijn ze toch gelukkig.

Eigen mening

Ik vond sommige dingen wel grappig. Omdat Johannes en Emma heel arm zijn, is het ook ontroerend als ze steeds moeten verhuizen en maar net rondkomen. In het algemeen vond ik dit boek saai, alles wordt heel uitvoerig beschreven. Het is veel te langdradig. Het is wel realistisch. Er zijn heel veel mensen met dezelfde problemen als Johannes en Emma, met geldproblemen en een vrouw die zwanger is. Ze komen dan ook in dezelfde situatie net als de hoofdpersonen, met steeds hoger wordende schulden. Ik vond het een saai boek. Gelukkig ben ik op tijd begonnen met lezen, want ik kon er echt bijna niet doorheen komen. Het is veel te langdradig, alles wordt precies beschreven. Er zijn veel te lange dialogen, er wordt te veel gepraat. Ik zou niet nog een boek van Hans Fallada gaan lezen. Ik zou het eigenlijk niemand aanraden. Het is wel een mooi verhaal, maar het had ook in 60 bladzijdes verteld kunnen worden, in plaats van in 310 bladzijdes.

REACTIES

J.

J.

Er gebeurt toch wel wat meer in dit boek. Je meldt niets van de tijd waarin dit boek zich afspeelt. Fallada beschrijft de eindfase van de Weimarrepubliek. Veel mensen waren toen werkloos en de angst daarvoor wordt goed in boek beschreven. Ook hoe moeilijk jonge ouders op eigen benen kunnen staan. En er zwermen wat personages rond de hoofdpersonen die veel kleur aan het verhaal geven. Ik vind je verslag saai als dat alles is wat je er uit hebt gehaald. De kracht van Fallada is dat hij met heel weinig heel veel verteld. Met een zinswending komen we direkt in een andere situatie. Erg makkelijk om iets saai te noemen wanneer je de meegeschreven achtergrond niet te pakken hebt gekregen.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.