Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Die Leiden des jungen Werthers door Johann Wolfgang von Goethe

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
Boekcover Die Leiden des jungen Werthers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2576 woorden
  • 17 december 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
17 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het lijden van de jonge Werther
Auteur
Johann Wolfgang von Goethe
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1774
Pagina's
111
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Die Leiden des jungen Werthers
Shadow
Die Leiden des jungen Werthers door Johann Wolfgang von Goethe
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Inhoudsopgave

  1. Inleiding                                                                                    
  2. Klatschmohn und Kamille                                                                                        
    • Titelverklaring en samenvatting
    • Hoofdpersoon en zijn leefomgeving
    • Lievelingsgedeelte
    • Eigen mening en ervaring
    • Achtergrondinformatie schrijfster
    • Keuzeopdrachten
  3. Neue Mütter gibt es nicht                                                                                          
    • Titelverklaring en samenvatting
    • Hoofdpersoon en zijn leefomgeving
    • Lievelingsgedeelte
    • Eigen mening en ervaring
    • Vergelijking met ‘Klatschmohn und Kamille’
    • Keuzeopdrachten
  1. Der Jung im gestreiften pyjama                                                                              
    • Titelverklaring en samenvatting
    • De hoofdpersoon en zijn leefomgeving
    • Lievelingsgedeelte
    • Eigen mening en ervaring
    • Keuzeopdrachten
  2. Slot                                                                                                                               
  3. Inleiding

Dit verslag gaat over verschillende Duitse verhaaltjes.  Ik heb deze verhalen gekozen en gelezen omdat het onderwerp me heel erg aansprak. Alle verhalen gaan namelijk over verlies en verdriet. Ik heb daar zelf ook mee te maken gehad, zoals de meeste mensen.

Ik vindt lezen sowieso al heel erg leuk, dus ik vond het ook zeker niet erg om de verhaaltjes te lezen.

  1. Klatschmohn und Kamille

De titel van het verhaaltje is Klatschmohn und Kamille. Dit betekent in het Nederlands Klaproos en Kamille. Het verhaaltje is geschreven door Gina Ruck- Pauquèt en het is uitgegeven door Educa boek. Het boek is in schrijversperspectief geschreven.

Titelverklaring en samenvatting

Titelverklaring

De titel van het verhaaltje is Klatschmohn und Kamille. In Nederlands is dit Klaproos en Kamille. Klaprozen en kamille zijn bloemen die in de lente en de zomer groeien. De bloemen houden dus van mooi weer. Het verhaal speelt zich af in Griekenland,  waar klaprozen en kamille dus volop groeit aan de kanten van de wegen.

Samenvatting

Dinos is een jongen. Hij is graag alleen. Dinos zit onder de Mandarijnenboom na te denken als hij plotseling een grijs met witte kat ziet. Er zijn in Athene heel veel katten. Niemand maakt zich er druk om, Dinos dus ook niet.

De kat loopt, maar ziet Dinos en blijft dan staan. De kat beweegt niet en staart Dinos aan met zijn groene ogen. Dinos wilt dat de kat doorloopt en gooit een steen naar de kat.

De kat gaat dood en Dinos weet niet of het door hem komt of dat het door de taxi kwam, die nog probeerde te remmen. Dinos bekijkt de kat zoals hij nog nooit een kat heeft bekeken. Dinos voelt zich schuldig en hoopt dat de kat op zal staan.

Dinos beseft dat hij de kat heeft doodgemaakt en dat hij het nooit meer kan veranderen, nooit meer…

Hoofdpersoon en zijn leefomgeving

De hoofdpersoon van het verhaal is Dinos. Dinos is een jongentje van ongeveer 9 jaar oud. Dat merk je aan de manier hoe hij met zijn verdriet omgaat.

Dinos is graag alleen. Hij houdt van de natuur en van dieren. Dit zie je aan dat hij die kat met liefde en spijt bekijkt, terwijl er bijvoorbeeld ook genoeg mensen zijn die een dode kat beschouwen als een vies beest.

Dinos woont in Griekenland. Griekenland is een warm land, in de zomer is het soms zo heet dat de luiken van de huizen allemaal gesloten zijn, zodat het in de woningen nog lekker koel is. Dinos’ moeder vindt het dan ook vreemd dat Dinos buiten wil blijven zitten.

Lievelingsgedeelte

‘Er hat einen Stein geworfen, und nun is die Katze nur noch ein leeres Fell. So schnell geht das. So einfach. Das, was die Katze gewesen ist, ist fort, und er, Dinos, kann es nicht wieder herbeischaffen.’

Dit is mijn lievelingsgedeelte omdat ik zoiets ook heb meegemaakt. Dit leg ik verder uit in het kopje hieronder.

Eigen mening en ervaring

Ik vind het verhaal erg aangrijpend. Ik vindt het zielig voor Dinos dat hij zich schuldig voelt. Dinos bedoelde het allemaal niet zo kwaad, ook al vind ik het wel een beetje dom van hem dat hij een steen naar de kat gooide. Ook begrijp ik zijn verdriet om de kat, omdat ik zoiets zelf ook wel eens mee heb gemaakt: ***

Achtergrondinformatie schrijfster

Gina Ruck-Pauquét komt uit een tandartsenfamilie. Ze ging naar de kunstacademie in Keulen en werkte twee jaar lang in een mode-salon. In 1959 vestigde zij zich als een schrijfster bij Bad Tölz.

Gina maakt vooral poëtische kinder- en prentenboeken. Ook heeft ze jeudboeken, gedichten en songteksten voor radio en televisie geschreven. Ze stond ook in de selectielijst van de Duitse Jeugd Literatuur Prijs nominaties. Voor haar boek “Joschko” werd ze bekroond met een internationale prijs.

Keuzeopdrachten.

  • Eigen omslag van het verhaal
  • Stripverhaal
  • Verzin andere personen

*** kan niet

  1. Neue Mütter gibt es nicht

De titel van dit verhaal is Neue Mütter gibt es nicht. Dit is in het Nederlands Nieuwe moeders bestaan niet. Het verhaaltje is geschreven door Gina Ruck-Pauquét en uitgegeven door Educa Boek. Het boek is in de schrijversperspectief geschreven.

Titelverklaring en samenvatting

Titelverklaring

De titel van het verhaal is Neue Mütter gibt es nicht. De hoofdpersoon van dit verhaal is een meisje. Het meisje heet Christina. Christina heeft geen echte moeder meer. Ze heeft wel een stiefmoeder, die heel erg gemeen is. Christina vindt haar niet aardig. Ze wilt niet dat haar stiefmoeder in haar moeders stoel zit alsof zij nu de moeder is, omdat er geen nieuwe moeders bestaan. Je hebt maar één mama en één papa.

Samenvatting

De hoofpersoon van het verhaal is Christina. Christina haar moeder is overleden en haar vader heeft nu een nieuwe vriendin, Heide. Christina vindt Heide niet aardig, omdat Heide doet alsof ze haar moeder is. Jette is het popje van Christina. Jette is als een beste vriendin voor haar.

Op een avond staat Christina in de keuken en Fips, de parkiet, zit op de lamp. Christina denkt aan vroeger, toen Fips op de schouder van haar moeder zat.

Fips gaat zingen, maar dat mag niet van Christina. Ze vindt dat je niet kan zingen als er iemand dood is. Christina merkt dat het raam op een kier staat. Ze weet dat ze het raam dicht moet doen, omdat Fips anders wegvliegt. Stiekem hoopt ze dat Fips wegvliegt omdat ze boos is omdat hij zingt.

Fips vliegt weg. Christina roept Fips en Heide komt. Christina zegt dat het haar eigen schuld is, omdat ze wenste dat hij weg zou vliegen. Samen gaan ze Fips zoeken.

Hoofdpersoon en zijn leefomgeving

Christina is een meisje. Haar popje Jette is alles voor haar, haar beste vriendin, maar misschien heeft het popje ook een beetje een vervangende rol voor haar moeder die ze mist.

Christina woont in een warm land. Dat kan je weten doordat er wordt beschreven in het verhaal dat er veel bloemen voorkomen, waaronder zonnebloemen. Wel gaat het aan het eind van het verhaal regenen.Dat zou kunnen omdat de schrijfster rekening heeft gehouden met het klimaat waar het verhaal zich zou moeten afspelen of als aankondiging van slechte gebeurtenissen.

Lievelingsgedeelte

‘Christina blickte zum Himmel empor. Da fiel ihr das Lied ein:

Regentier mit tausend Füβen

Will vom fernen Himmel grüβen

Klopft ans Fenster, springt aufs Dach,

Kätzchen unterm Herd wird wach.’

Ik vindt het stukje gedicht erg mooi, omdat ik erg van gedichten en poëzie hou. Vaak is regen een aankondiging van slechte gebeurtenissen, maar in dit geval is dat niet zo. De stiefmoeder van Christina doet namelijk heel lief tegen Christina en was heel erg overstuur omdat Christina zo lang weg bleef.

Eigen mening en ervaring

Ik vindt dit verhaal erg mooi. Het meisje gaat op haar eigen manier met haar verdriet om. Ook vind ik de manier waarop de natuur in het verhaal betrokken wordt knap gedaan. Een eigen ervaring heb ik hier niet bij.

Vergelijking met ‘Klatschmohn und Kamille’

Klatschmohn und Kamille en Neue Mütter gibt es nicht zijn beide geschreven door Gina Ruck-Pauquét. De verhalen hebben allebei een hoofdpersoon die verdriet heeft. Toch gaan de kinderen er anders mee om.

In allebei de verhalen komt de natuur ook voor. Dinos en Christina zijn zich ook allebei bewust van de bomen en de dieren om hun heen, ook al zijn ze nog jong.

Keuzeopdrachten

  • Gedicht

Waarom zijn er zo veel vragen?

Waarom is er zo veel pijn?

Waarom zijn er zo veel dingen

die niet te begrijpen zijn?

Dit is een gedichtje wat ik vroeger eens verzonnen heb, ik vond het wel toepasselijk bij het onderwerp ‘Verlies’

  • Eigen omslag van het verhaal
  • Collage

** kan niet

  1. Der Junge im gestreiften pyjama

De titel van dit verhaal is Der Junge im gestreiften pyjama. Ik heb het verhaal niet gelezen, maar wel de Duitse film ervan gezien. Der Junge im gestreiften pyjama betekend in het Nederlands De jongen in de gestreepte pyjama. Het boek is geschreven door John Boyne. De uitgeverij is Fischer Taschenbuch Verlag.

Titelverklaring en samenvatting

Titelverklaring

De titel van de film is Der Junge im gestreiften pyjama. Het vriendje van Bruno, de hoofdpersoon, zit in een concentratiekamp. Iedereen moet in dat concentratiekamp dezelfde gestreepte kleding aan. Deze kleding past natuurlijk niet goed en lijkt een beetje op een pyjama. Vandaar de titel De jongen in de gestreepte pyjama.

Samenvatting

Bruno is een jongentje van 9 jaar oud die opgroeit in Berlijn tijdens de 2e wereldoorlog. Hij woont in een groot huis met zijn ouders en zijn oudere zus Gretel. Bruno’s vader heeft een erg belangrijke baan. Bruno moet verhuizen door het werk van zijn vader.

Als Bruno aankomt in het nieuwe huis krijgt hij meteen heimwee. Hij is niet blij met z’n nieuwe huis. Er zijn altijd soldaten die in en uitlopen. Bruno is alleen.

Als Bruno op een dag uit het raam kijkt ziet hij een grote groep mensen, allemaal met dezelfde gestreepte pyjama aan. Bruno is nieuwsgierig en vraagt zijn vader wie die mensen zijn. Zijn vader zegt dat het niet eens mensen zijn. Bruno begrijpt dit niet.

Bruno gaat dan maar zelf op onderzoek uit. Hij komt bij een hek en ziet dat er een jongentje van zijn leeftijd achter zit. Bruno stelt zichzelf voor. De Joodse jongen heet Schmuel. Bruno en Schmuel worden vriendjes, ze spreken bijna elke dag af.

Bruno gaat weer terug verhuizen samen met zijn moeder en zus naar Berlijn, maar als laatste avontuur besluit hij ook een gestreepte pyjama aan te trekken en de vader van Schmuel te vinden, die kwijt is. Bruno en zijn vriendje kunnen hem niet vinden. Het wordt donker en het begint te regenen. Bruno wilt naar huis, maar hij en z’n vriendje worden opgesloten, samen met een groep mensen. Bruno weet niet waar ze naartoe gaan. De film eindigt dat Bruno en Schmuel samen met nog veel andere joden worden vergast in de gaskamer.

De hoofdpersoon en zijn leefomgeving

Bruno is de hoofdpersoon van het verhaal. Bruno woonde eerst in Berlijn, maar verhuist naar kamp Auschwitz. Bruno is een eigenwijs jongentje daarom gaat Bruno  veel op onderzoek uit. Bruno is 9 jaar oud. Bruno z’n vader is racistisch, maar Bruno begrijpt dit totaal niet. Kinderen van die leeftijd doen nooit aan racisme, die weten niet eens wat dat is. Bruno leefde in het verhaal tijdens de 2e wereldoorlog. Hij leefde in Duitsland.

Lievelingsgedeelte

De film is geen vrolijke film, dus ik heb geen lievelingsgedeelte. Ik vindt het stukje dat Bruno en Schmuel samen naar de gaskamer worden afgevoerd en dat ze elkaars hand vastpakken wel erg ontroerend.

Eigen mening en ervaring

Ik heb op internet wat recensies doorgelezen over dit verhaal. Veel mensen vinden het boek kinderlijk geschreven. Ik vindt dit juist een groot pluspunt, want je ziet de wereld zoals een 9-jarige het ziet en die wereld ziet er dan behoorlijk anders uit. Ik vraag me wel af of Bruno echt zo gedachteloos dat kamp binnenging.

Ik lees heel veel boeken, maar ik hou niet zo van oorlogsboeken en oorlogen. Ik hou meer van thrillers. Ik vindt het maar niks, al dat gevecht en gemoord. Deze film vond ik toch erg mooi en ontroerend, op een andere manier dan dat ik thrillers mooi vind.

Keuzeopdrachten

  • Schrijf een eigen slot

Bruno keek om. Had echt niemand hem gezien? Schmuel keek hem aan. Ze moesten dit doen. Bruno twijfelde niet en dook door het gat onder het hek.

Bruno kon niet meer verder, zijn adem stokte in zijn keel. Hij zat in de val, vastgehaakt met zijn gestreepte pyjamabroek achter het prikkeldraad.

Hij kon niks anders doen als omkeren en z’n eigen kleding weer aan doen.

Toen Bruno z’n kleding weer aan had, keek hij om zich heen. Waar was Schmuel nu opeens? Bruno zuchtte en plofte neer voor het hek. Schmuel zou vast wel weer terug komen.     

Bruno keek een poosje naar de vliegtuigen die overvlogen en hoorde opeens een geluid achter zich in de bosjes. Hij keek achter zich. Daar stond Schmuel, in z’n pyjama. Er was iets mis. Ze moesten hier weg…

Ik heb voor dit open einde gekozen om de spanning van de lezer hoog te houden. Als er dan bijvoorbeeld nog een boek na Der Junge im gestreiften Pyjama zou komen, zouden de mensen het liefste gelijk verder lezen in dat boek.

  • Collage van het verhaal
  • Verzin en teken nieuwe personen
    ** kan niet
  1. Slot

Ik vond het erg interessant om dit verslag te maken, omdat je toch via een andere manier de verhalen bekijkt. Ik vond de keuzeopdrachten ook erg leuk om te doen.

Ook kwamen sommige verhalen dichtbij mijzelf. Hierdoor kon ik me heel goed voorstellen hoe het was voor de hoofpersoon van het verhaal. Ook hou ik net als de hoofdpersonen van de verhalen van Gina Ruck-Pauquét heel erg van de natuur. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.