Inhoudsopgave
Voorkant
Inhoudsopgaven blz.1
Samenwerking en samenvatting blz. 2
Inleiding blz. 3
Deelvraag: wat is malaria? blz. 4, 5 en 6
Deelvraag: welke preventie
en bestrijdingsmiddelen zijn er? blz. 7,8,9 en 10
Deelvraag: Waar komt malaria
voor en welke hulporganisaties
zetten zich ervoor in? blz. 11 en 12
Conclusie blz. 13
Bronnen blz. 14
Samenwerking
De samenwerking tussen ons ging goed. Als er iets was of ergens niet uitkwamen konden we op elkaar rekenen. Er waren gelukkig geen problemen tussen ons ontstaan zodat dat het werk er niet onder kon leiden.
Wel was er een moment om 3 deelvragen te doen in plaat van 4. We zaten te denken en het bleek dat er over sommige onderwerpen te weinig informatie te vinden was. Daarom hebben we ook een deelvraag samen gevoegd. En het bij 3 deelvragen gelaten. Wij denken ook dat alles met de andere deelvragen die we hebben veel over het onderwerp verteld wordt.
Samenvatting
Malaria is een veel besproken onderwerp waar veel problemen door ontstaan, die vooral met je gezondheid te maken heeft. Bijna iedereen weet inmiddels dat de ziekte wordt veroorzaakt door een mug die met het prikken van die mensen iets doet. Er zijn tegenwoordig veel preventie middelen tegen malaria te vinden zodat je niet perse aan malaria hoeft te lijden. Toch zijn er zat mensen die besmet zijn en dat niet in de gaten hebben. Ook zijn er mensen die niet de noodzakelijke preventie middelen of bestrijdingsmiddelen niet kunnen betalen. Dan zijn er altijd nog hulporganisaties die klaarstaat voor de mensen in nood.
Inleiding
Malaria is een onderwerp waar veel mensen al wel van gehoord hebben en soms heel vaag weten wat het inhoud. Ze antwoorden meestal: ‘’ Ja, dat is een die ene ziekte met een mug.’’ Dat hadden wij dus ook. We wisten wel dat het in Afrika voorkwam maar niet precies waar, of dat het ook nog ergens anders plaatsvond. Ook wisten wij niet of het alleen maar door een mug veroorzaakt wordt of dat je ook op andere manieren met Malaria in aanmerking kan komen. Wat je er tegen kan doen, hadden wij ook geen idee van. Misschien een klamboe kopen of zo? Ook dachten wij aan pillen slikken, maar daar waren we ook niet zeker van. Dus er waren veel vragen die beantwoord konden worden.
De hoofdvraag van dit werkstuk is:
- is malaria belangrijk genoeg om meer preventie te bieden dan dat we al hebben?
Wij hebben bij het Malaria de volgende deelvragen bij bedacht:
- Wat is Malaria?
- Waar komt Malaria voor?
- Welke preventie en bestrijdingsmiddelen zijn er?
Wat is malaria?
Malaria is een infectie ziekte die voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Zij hebben en goed klimaat waar de mug kan overleven die de ziekte Malaria verspreid. De naam Malaria komt van de naam mal aria, dat betekend slechte lucht. Malaria wordt veroorzaakt door parasieten.
Parasieten zijn kleine beestjes die overleven via hun gastheer, de persoon waar ze van leven. De parasiet die Malaria veroorzaakt is van het geslacht Plasmodium. De Plasmodium kan alleen in het lichaam voorkomen als de mug je gebeten heeft. In dit geval kan alleen de mug van een bepaald geslacht, Anopheles, de Malaria parasieten overbrengen. Alleen de vrouwtjes van dit soort kunnen de ziekte overbrengen. Zij hebben menselijk bloed nodig voor de productie van de eitjes. Ze gaan dan met hun antennes opzoek naar lichaamsgeuren en als ze de geur hebben gevonden gaan ze naar die persoon toe, die wordt dan hun gastheer.
Het blijkt dat vrouwen die zwanger zijn een groter risico lopen om gebeten te worden door de Malaria mug. Dat komt omdat de lichaamstemperatuur bij zwangere vrouwen hoger is waardoor de mug sneller naar een zwangere vrouw geleid. Ze ademen ook harder en de muggen hebben ook sensoren die koolzuur waarnemen waardoor de mug ook sneller naar een zwangere vrouw word geleid. Ook blijkt het dat mensen met zweetvoeten eerder worden gestoken door de mug. Hun zweetgeur lokt de mug en worden zo sneller gebeten.
Malaria heb je in 3 verschillende soorten. Je hebt:
- Malaria tropica, dit is de ergste vorm van Malaria.
- Malaria tertiana, dit is de minst erge vorm van de malaria soorten.
- Malaria quartana.
Malaria tropica.
Tijdens het drinken van het bloed laat hij die kleine parasieten in het lichaam. Dat betekend niet meteen dat je dan besmet bent met malaria. Je kunt alleen geïnfecteerd worden als de mug besmet is met de Plasmodium parasiet, voor Malaria tropica moet je parasiet Plasmodium falciparum hebben. Met een half uur hebben de parasieten hun plek bereikt. Ze gaan naar je levercellen toe. In de lever nestellen ze zich en planten zich ongeslachtelijk voor. Net zolang totdat de levercel barst.
De lever heeft heel veel taken om het lichaam dus als de lever ‘’ kapot’’ word gemaakt door de parasieten kan dit ook grote gevolgen hebben. Een paar belangrijke functies van de lever zijn:
- Ze spelen een rol bij het stollen van het bloed, dus als je een wondje hebt wordt er bloed gestold zodat het wondje uiteindelijk heelt.
- De lever maakt gal, dit is nodig voor de afbraak van vetten.
- Maakt giftige stoffen onschadelijk, bv. alcohol.
- De lever slaat voedingsstoffen op, bv. glucose, zo kan de lever energie aan je lichaam geven als dat nodig is.
- De lever maakt belangrijke eiwitten die belangrijk zijn.
Als ze uit de levercellen zijn gebroken belanden ze in de bloedbaan. Dan komen ze de rode bloedcellen tegen.
Rode bloedcellen verzorgen het transport van zuurstof in het bloed. Maar ook: voedingsstoffen, koolstofdioxide, afvalstoffen, hormonen
en water. Als de parasiet de rode bloedcellen bereiken gaan ze daar
in zitten en zich weer vermenigvuldigen. Net zolang totdat de rode cel weer openbarst en zo gaat dat door. Dus in een korte tijd word het aantal parasieten in je lichaam sterk vergroot.
Maar waarom kiezen de parasieten de rode bloedcellen? Dat komt omdat de rode bloedcel veel voordelen mee brengt, bijvoorbeeld:
- Er zijn veel rode bloedcellen, dus genoeg plek.
- Ze hebben een goed systeem voor het produceren van energie.
- De parasieten worden door het hele lichaam vervoerd, zo kan de parasiet over komen waar hij wil.
- Het afweersysteem heeft effect op de rode bloedcellen zo kunnen ze dus rustig blijven zitten.
Rode bloedcellen hebben echter ook nadelen
- De rode cel is gespecialiseerd in het transport. Daardoor wordt een celkern in deze cel overbodig. Doordat er geen celkern in de rode bloedcel zit wordt het moeilijk om complexe organische verbindingen te maken. Er kan dus geen netwerk van geïnfecteerde rode bloedcellen worden gemaakt.
- De parasiet heeft natuurlijk bepaalde stoffen nodig om te kunnen overleven. Maar door het celmembraan kunnen die voedingsstoffen niet heen. Ze moeten het celmembraan dus veranderen. Maar als ze dit doen kan het afweersysteem de cel misschien niet meer herkennen en wordt de cel bestreden.
Om dit aantal parasieten terug te dringen verhoogt je lichaam je lichaamstemperatuur in de hoop dat de parasieten dood gaan. Je tempratuur kan oplopen tot boven de 40۫ c. Naast de hevige koorts krijg je ook last van koude rillingen.
Een ander verschijnsel is dat veel mensen gaan leiden aan bloedarmoede. Dat komt omdat alle rode bloedcellen na een tijde kapot gaan. Een paar verschijnselen van bloedarmoede zijn: kortademigheid, dit komt omdat het zuurstof toevoer minder wordt. Hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn.
Malaria tertiana.
Dit is één van de minst erge vormen van Malaria. Je hier begint het met hetzelfde proces als bij Malaria tropica. Je wordt geïnfecteerd doordat je gebeten wordt door de mug. Het Plasmodium soort is verschillend. Om Malaria tertiana te krijgen moet je Plasmodium vivax, of ovale hebben. De eitjes die in je lichaam worden gespoten gaan naar je lever toe. Na je lever gaan ze weer je rode bloedcellen in. Het belangrijke verschil is dat hier de parasieten niet verder gaan. Na een week of 2 stoppen ze met vermenigvuldigen. Je geneest dus weer na een tijdje.
De ziekte verschijnselen komen wel steeds in een vast patroon. Dag 1: krijg je steeds koude rillingen en hebt hoge koorts. Dag 2: heb je nergens last van en kan je weer doen wat je wilt. Dag 3: krijg je weer koude rillingen en heb je weer hoge koorts en zo gaat het door gedurende 2 weken. Na die 2 weken blijven er wel een paar parasieten over in je lever maar ze staan op ‘’non-actief’’ ze doen niets en je hebt ook nergens last van. Je merkt van hun ‘’verblijf’’ niet. Maar je kunt na 2 maanden of zelfs jaren na de infectie nog steeds ziek ervan worden. Dat komt dus omdat niet alle parasieten gedood worden of je lichaam verlaten.
Malaria quartana.
Vertoont eigenlijk geen verschil met Malaria tertiana, alleen dat nu de ziekte verschijnselen in de 72 uur plaatsvinden ( 3dagen ) dat is dus 1 dag langer dan Malaria tertiana. Een ander verschil is ook dat het door een ander Plasmodium veroorzaakt wordt. Deze soort Malaria wordt veroorzaakt door het Plasmodium soort malariae. Ook hier blijf je ziek als je niet geholpen wordt.
De levenscyclus van de malaria parasiet.
1. De vrouwtjes mug van de soort Anopheles gaat opzoek naar een ‘’slachtoffer’’. Hij injecteert de parasieten in, bij het steken van het ‘’slachtoffer’’.
2. De parasieten gaan vervolgens naar de lever. Vervolgens vermenigvuldigen ze zich hier. Tijdens deze periode heb je nergens last van.
3. Als ze vrij komen gaan ze naar de rode bloedcellen. Hier gaan ze zich ook weer vermenigvuldigen. Na een tijdje barsten de rode bloedcellen weer open, en gaan ze opzoek naar andere rode bloedcellen. De verspreiding van de parasieten gaat zo erg snel. De ziekteverschijnselen komen hier wel voor.
4. Als de mug het ‘’’slachtoffer’’ opnieuw steekt, worden de parasieten weer in de mug overgebracht. Hier vermenigvuldigen ze zich weer.
5. De parasieten zitten weer in de speekselklieren van de mug, die worden dan weer overgedragen aan het nieuwe ‘’slachtoffer’’.
Welke Preventie en bestrijdingsmiddelen zijn er?
Het afgelopen jaar is het aantal besmettingen met malaria in Afrika elke dag met 22.000 verminderd. Dat is een stap de goede richting op. Maar het is nog lang niet genoeg. Nog steeds levert malaria een enorme bedreiging voor de volksgezondheid op en sterven er dagelijks nog 3000 kinderen aan de ziekte en jaarlijks zelfs meer dan een miljoen.
Daarom is de preventie en bestrijding van malaria een belangrijk onderwerp.
Preventie
Je kunt malaria voorkomen door bescherming tegen muggenbeten en door gebruik van anti-malariamiddelen (malariaprofylaxe). Omdat de malariamug vooral steekt vanaf zonsondergang tot zonsopgang, moet je in deze periode bescherming zoeken tegen muggen beten. Hier een paar maatregelen die je helpen bij het beschermen van muggen beten:
• 's Avonds slapen in een muggenvrije kamer en/of onder een goed sluitend muskietennet ( dit is een net waar muggen niet door heen kunnen). De WHO ( World Health Organization zie verder bij hulp organisaties) adviseert de netten met permethrin, dit is een middel dat oa. beschermd en muggen afweert, te doordenken. Permethrin is niet in Nederland maar wel in het buitenland in grote mate lokaal verkrijgbaar. Het net moet tenminste elk half jaar, of na 6 keer wassen, opnieuw doordrenkt worden met permethrin.
• Het dragen van bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken) zodat de mug niet makkelijk op de huid kan komen. • Eventueel kan je de onbedekte huid (gezicht en handen) insmeren met muggenolie of een muggenstift welke DEET ( dit is een mugafwerende chemische stof) bevat. Door de geur die deze middelen verspreiden worden de muggen verdreven.
Algemene preventieve maatregelen
Preventie van malaria is, in de landen waar malaria veel voorkomt, gericht op controle van de mug bijvoorbeeld door:
• Gebruik van insectenspray.
• De larven van de mug proberen uit te roeien. Deze larven leven in stilstaand water je kan dan poelen, plasjes verwijderen. Ook kan je chemicaliën in het water doen bv. ¬dieselolie ¬of/en larvenetende vissen in zetten.
• Het vermijden van contact met de mug door het gebruik van muggennetten met permethrin.
Als je op reis wilt naar een gebied waar Malaria voorkomt moet je je laten inenten, je krijgt dan een vaccinatieadvies. Een vaccinatieadvies kan per reis bestemming verschillen. Hieronder volgt een overzicht van enkele vaccins en hun toepassing. Je moet tenminste 6 weken voor vertrek contact op nemen met je arts of GGD.
Vaccin Aantal benodigde
injekties Interval
tussen doses Bescherming
na Beschermings-
duur
Gele koorts 1 - 10 dagen 10 jaar
vaccinatie 3 Op tijdstip 0,
na 1 en dan na
7 maanden de 3e dosis 10-15 jaar
DTP
revaccinatie 1 - direct 10-15 jaar
Tyfus (oraal) 3 capsules 1 dag 14 dagen na
laatste capsule 1-3 jaar
Tyfus (injektie) 1 - 2-4 weken na
toediening 3 jaar
Hepatitis A
Havrix® (720 E) 3 Op tijdstip 0,
na 1 en dan na
6 maanden de 3e dosis
(beschermingsduur
na 2 doses waar-
schijnlijk 1 jaar) waarschijnlijk
10 jaar
Hepatitis A
Havrix ® (1440 E) 2 Op tijdstip 0,
en dan na
6 maanden de 2e dosis
(beschermingsduur
na 1 dosis waar-
schijnlijk 1 jaar) waarschijnlijk
10 jaar
Hepatitis A
(immunoglobuline) 1 (2 of 5 ml) - direkt 3-5 maanden
Bestrijding
Er wordt op verschillend manieren geprobeerd om malaria te bestrijden. Namelijk het verstoren van de voortplantings cyclus van de eencellige parasiet of het verstoren van de voortplantigscyclus van de mug. Het laatste werd bijvoorbeeld geprobeerd door moerassen en andere plaatsen met stilstaand water met zouten onbewoonbaar te maken voor de muggenlarven of poeltjes stilstaand water en moerassen te laten leeglopen ( zie ook preventie). Dit werd ook toegepast in Nederland tot de tweede wereldoorlog. Na de tweede wereldoorlog kwam men meer te weten over de levenscyclus van de mug. Men kwam er toen ook achter dat het onmogelijk is om de mug uit te roeien. Dit kon toen niet omdat het te duur was en de mug was op sommige plaatsen zo ingeworteld dat er altijd wel een paar zouden overleven die dan weer een nieuwe populatie zouden kunnen laten ontstaan.
"Gelukkig" werd toen ook DDT uitgevonden, een synthetisch middel om ongedierte te bestrijden. Het bleek alleen een nogal grof middel want niet alleen de malariamug ging er aan dood maar ook niet schadelijke organismen. Maar het was nu wel mogelijk om je huis een half jaar te beschermen tegen malariamuggen door het helemaal onder te spuiten met DDT. In die tijd werden er ook massaal anti-malaria medicijnen uitgedeeld, dit leidde tot een grote daling van het aantal zieken. De World Healthcare Organisation (WHO) was hier zo door aangemoedigd dat ze in 1955 een verdrag sloten met een heleboel landen dat malaria uitgeroeid zou worden. Dit mislukte helaas in Afrika en andere plaatsen waar malaria echt een gigantisch probleem was, en dus nog steeds is, maar in de randgebieden van de plaatsen waar malaria voorkwam werd de ziekte bijna tot helemaal vernietigd. In Sri Lanka waren er in 1947 bijvoorbeeld drie miljoen geregistreerde gevallen met de ziekte en in 1963 maar elf. Alle landen die meededen waren door de behaalde resultaten erg optimistisch. Helaas hadden de mug en de parasiet een zeer groot aanpassingsvermogen en in veel landen begonnen de mug en parasiet resistent te worden.( dat betekend dat de muggen zich zo ontwikkelen dat ze tegen de bestrijdingsmiddelen kunnen). Al in de zestiger jaren begon de ziekte weer helemaal terug te komen. Sri Lanka werd bijvoorbeeld in 1967 getroffen door een epidemie met meer dan een miljoen gevallen. Na nieuwe medicijnen zijn er nu ongeveer 50.000 gevallen per jaar. Er waren drie redenen waarom er weer zoveel zieken konden bijkomen namelijk:
1. Resistentie van de mug. Dit komt door het vele gebruik van bestrijdingsmiddelen door de landbouw. Hierdoor konden de muggen die toevallig resistent waren veel beter overleven, want de andere muggen die hetzelfde aten en dezelfde plaatsen gebruikten om zich voort te planten gingen dood. Hierdoor hadden de resistente muggen dus meer kans om te overleven. Door het ontsmetten van de huizen ontstonden bovendien muggen die niet meer binnenshuis staken maar alleen nog maar buitenshuis. Hierdoor had het bespuiten van de huizen ook geen nut meer. Het is tegenwoordig ook nog eens verboden om DDT te gebruiken omdat het giftig bleek te zijn voor de mens. Er worden nu bestrijdingsmiddelen gebruikt die veel korter werken en veel duurder zijn dan DDT. Er wordt hierdoor minder gespoten als nodig is en hierdoor kan de mug zich makkelijker voortplanten.
2. Resistentie van de parasiet. Een veel gebruikt middel tegen de parasiet is bijvoorbeeld chloroquine( geneesmiddel tegen malaria) maar daar is de parasiet al in meer dan 27 landen resistent voor geworden. Er waren wel veel testen gedaan met chemicaliën (250.000 verschillende) maar van die middelen bleek er uiteindelijk maar één te werken. Het Amerikaanse leger wil dit niet vrijgeven omdat de parasiet er kunstmatig wel resistent voor is te maken. Voor de farmaceutische industrie( produceert geneesmiddelen en medicijnen) is het ook niet erg aantrekkelijk om een werkend medicijn te ontwikkelen omdat makkelijk na te maken is en het kost een paar miljoen dollar en een tiental jaren om een nieuw medicijn te ontwikkelen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de landen waar het medicijn echt nodig is meestal geen geld hebben voor dure geneesmiddelen. Gelukkig is er op dit moment nog een middel dat meestal nog werkt. Dit middel is kinine dat al 350 jaar geleden is ontwikkeld. Helaas blijkt dat een van de vele ondersoorten malaria, P.falciparum, resistent begint te worden.
3. Slechte organisatie van de gezondheidszorg. Als eerste is er natuurlijk het ontbreken van geld. Daarnaast is er in de Zuid-Aziatische landen het probleem van oorlogen en grote volksverhuizingen. Er zitten in deze landen duizenden mensen in vluchtelingenkampen zonder stromend water en andere voorzieningen. De gezondheidszorg in deze landen doet niets of de medicijnen werken niet meer omdat de parasiet resistent is geworden. In de wereld zijn er ook bijna geen specialisten meer die nieuwe dingen kunnen bedenken tegen deze ziekte. Omdat blijkt dat er nu ongeveer vijfhonderd miljoen infecties per jaar zijn en 1,5 tot 2,7 miljoen doden, begint het rijke westen weer in kleine hoeveelheden nieuwe onderzoeken te doen om iets te vinden tegen malaria. Het zal helaas nog wel een paar jaar duren voordat er een middel is om de ziekte te bestrijden. Dit zal ook lang duren omdat er niet veel specialisten op dit gebied zijn er moeten dus weer nieuwe mensen opgeleid worden en daardoor laat het medicijn waarschijnlijk nog wel even op zich wachten.
Malaria bestrijden met gentechnologie
In het Leids Universitair Medisch Centrum en het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk hebben wetenschappers een gen aangepast dat bij malaria in ratten zorgde dat de parasiet niet verder kon leven. Vlak nadat ze dit gepubliceerd hadden in het blad Science werd er in Amerika uitgevonden hoe dit gen bij de varianten van de parasiet kon worden aangebracht. Er is in de parasiet een gen aangepast dat de eiwitstructuur bepaalt waardoor de sporozoïten(de eitjes) de levercellen niet meer kunnen binnen dringen, omdat de sporozoïten niet bewegelijk genoeg meer zijn. Hierdoor wordt de levenscyclus van de parasiet onderbroken en zal het zich dus niet meer tot een volwassen stadium kunnen ontwikkelen waardoor de parasiet dus uiteindelijk sterft. Het is bovendien erg gunstig dat de parasiet wordt uitgeschakeld voordat hij de rode bloedcellen binnendringt, hierdoor krijgt de patiënt geen last van koortsaanvallen of andere ziekteverschijnselen. Met deze gegevens zouden in de toekomst heel goed vaccins ontwikkeld kunnen worden, die zorgen dat de ziekte zich nooit zal kunnen voortplanten. Je kan bijvoorbeeld ingeënt worden met de genetisch gemanipuleerde parasiet. Het lichaam kan nu antistoffen aanmaken die de ziekte kunnen herkennen en uitroeien in het lichaam. Er zullen ook geheugencellen blijven bestaan die de code hebben om als de dodelijke parasiet binnendringt meteen te kunnen reageren waardoor zij antistoffen kunnen aanmaken waardoor de parasiet dood gaat.
Waar komt malaria voor en welke hulporganisaties zetten zich ervoor in?
Verspreiding van malaria
Malariamuggen ontwikkelen zich het best in warme, vochtige streken. Malaria is echter geen typisch tropische ziekte. Het malariarisico is niet overal even groot. Het hangt mede af van de regentijd en kan in sommige gebieden zeer seizoensgebonden zijn. Tot in de twintigste eeuw kwam de ziekte ook voor in koude noordelijke streken tot aan de poolcirkel toe. Na de ontdekking van de levenscyclus van de parasiet en de rigoureuze bestrijding is de parasiet voornamelijk in de derde wereld bezig.
De malariagebieden bevinden zich in heel West-, Centraal-, Oost-Afrika (b.v. Gambia, Kenia en Ghana) en delen van Zuid-Afrika (b.v. Krugerpark), Zuid-Oost Azie (b.v. Vietnam en delen van Indonesië) en het Zuid-Amerika (b.v. Amazonegebied en Suriname). In gebieden die hoger liggen dan 1500 à 2000 meter komt malaria meestal niet voor en in de meeste grote steden van Azië en Zuid-Amerika is de kans malaria te krijgen heel klein. De malariamug wil schoon, liefst stilstaand, zoet oppervlaktewater. Daarom is in sommige steden het milieu zo vervuild, dat de malariamug naar gebieden buiten de stad is gegaan. In veel steden in Afrika, bijvoorbeeld in Accra, bestaat het risico wel degelijk. Malaria komt daardoor vaker voor op het platteland dan in de grote steden.
De reden dat de meeste slachtoffers in Afrika vallen is niet alleen een gevolg van het klimaat maar ook de armoede zorgt ervoor dat er onvoldoende middelen voor de bestrijding van de mug en de behandeling van de ziekte beschikbaar zijn. Plassen stilstaand, vervuild water in de sloppen wijken, kweekvijvers voor de mug, zijn een gevolg van gebrek aan afdoende infrastructuur en hygiëne.
Malaria komt voor in meer dan 100 landen en ongeveer 40 % van de wereld bevolking leeft in gebieden waar malaria voorkomt.
Hulporganisaties
Hulporganisaties zijn heel belangrijk bij de bestrijding van malaria, omdat malaria vooral in derde wereldlanden voor komt is er weigig geld voor. Als er geen hulporganisaties waren geweest dan hadden veel mensen het niet gered. Omdat hulporganisaties ook veel geld krijgen van donoren is het voor hun ook makkelijker om projecten op te zetten. Door deze organisaties zijn er ook velen mensen levens bespaard en dat worden er nu nog steeds. Er zijn vele organisaties bezig met de malaria zorg in binnen –en buiten land. Maar wij noemen alleen maar de grootste een meest actieve hulporganisaties die in Nederland actief zijn.
Het Rode Kruis,
Het rode kruis bestrijdt malaria door verspreiding van geïmpregneerde klamboes en mobiliseert vrijwilligers om voorlichting te geven over het blijvend gebruik van de netten. In 2006 heeft het Rode Kruis zo’n acht miljoen klamboes verspreid aan kinderen onder de vijf. In 2007 moeten er nog eens zeven miljoen bednetten aan kinderen worden gegeven. Een bijzonder aspect van het anti-malariaproject van het Rode Kruis is de rol van de vele vrijwilligers. Zij houden zich intensief bezig met de Hang Up en Stay Up campagnes: direct na de distributie wordt de mensen geleerd hoe ze de netten moeten ophangen en worden ze ook drie jaar begeleid.
HealthNet TPO,
Sinds 1993 werkt HealthNet TPO onafgebroken aan de wederopbouw van de gezondheidszorg in Afghanistan. In deze periode heeft HealthNet TPO grote vooruitgang kunnen boeken met moeder en kindzorg, malariabestrijding en psychische zorg. HealthNet TPO werkt hierbij zoveel mogelijk samen met lokale organisaties, waardoor er wordt gezorgd dat de bevolking zelfstandig de eigen gezondheidszorg kan organiseren. De wederopbouwprojecten geven de lokale bevolking weer een beetje hoop voor de toekomst. Het malariaprogramma moet de laatste fase zijn van het ontwikkelingsproces dat HealthNet TPO in 1993 heeft ingezet met als doel duurzame en toegankelijke malariazorg die niet (meer) afhankelijk is van buitenlandse hulp.
Het programma heeft als doel het terugdringen van malaria met 50%. De halvering van het aantal malariaslachtoffers komt door het trainen van gezondheids-personeel, het kopen van muskietennetten, het geven van voorlichting, het uitvoeren van malaria-onderzoek en het Ministerie van Gezondheidszorg begint zich er nu ook mee te bemoeien.
Artsen zonder grenzen,
Artsen zonder Grenzen bestrijdt in bijna alle Afrikaanse landen waar ze werkt malaria. Ze proberen eerst toestemming te krijgen om het in hun eigen projecten toe te passen. Ze proberen bij de regering landelijke invoering van het medicijn te krijgen.
Unicef,
Natuurlijk hoort ook Unicef tot een van de grote hulporganisaties, Unicef steunt hulpprojecten op het gebied van gezondheidszorg, voeding, onderwijs, water en bescherming in circa 155 landen. Zij houden zich met name bezig met de zorg voor kinderen. Ook voor malaria doen zij veel geven voorlichting, delen medicijnen etc.
Conclusie
Is malaria belangrijk genoeg om meer preventie te bieden dan dat we al hebben?
Malaria is zeker een belangrijk genoeg om meer preventie aan te bieden dan dat we al hebben, daarom hebben wij hier een paar belangrijke feiten over malaria op een rijtje gezet:
Er vallen 1 miljoen doden per jaar en daar van is 90% jonger dan de 5 jaar. Ook is het zo dat er 300 tot 500 miljoen besmettingen per jaar zijn en 90% daarvan in Afrika is. Het is heel gemakkelijk en goedkoop voor onze Europesers om geld te doneren naar hulp organisaties voor €1,50 is genoeg voor een 3-daagse ACT-kuur voor kinderen en €6 voor een volwassene hierdoor kunnen wij de preventie verbeteren. Malaria komt in meer dan 100 landen voor en als het niet behandeld wordt kan dat lijden tot bloedarmoede, aantasting van de nieren, geelzucht en een mogelijke shock. In het ergste geval kan malaria leiden tot coma en zelfs tot dood.
Daarom moeten we zeker doorgaan met de preventie van malaria er wordt steeds harder gewerkt aan een medicijn tegen malaria en Europa begint zich er nu ook mee te bemoeien.
Bronnen
internet
http://www.google.nl/search?hl=nl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=malariamug+vrouw&spell=1
http://www.vmbo-sectorwerkstuk.nl/vmbo-26e.html
http://www.google.nl/search?hl=nl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=wat+doet+de+plasmodium+parasiet&spell=1
http://www.goedzo.com/index.php/2005/07/21/malariamug_mogelijk_met_mensengeur_te_mi
http://www.planet.nl/planet/show/id=434614/contentid=593856/sc=67e8be
http://www.oppad.nl/published/opp/content/pages/uitrusting/infoblad/malaria.nl.html
http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D9134
http://www.lumc.nl/1040/research/malaria/algemeen-info.html#levenscyclus http://www.healthnettpo.org/HealthnetTPO(NL)/CORE/00/14/A0.HTML
www.hetrodekruis.nl
http://members.lycos.nl/malaria/malaria.html
www.unicef.malaria.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Malaria
http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R1876081167723577
boek,
De dood overwonnen / Herbert L. Schrader
REACTIES
1 seconde geleden