Inleiding
Ik doe mijn biografie over Pim Fortuyn omdat ik het een bijzondere man vond en omdat hij zijn mening goed uitte en het ook durfde te zeggen wat hij van dingen vond. ‘’Ik zal zeggen wat ik denk, en ik zal doen wat ik denk...’’ zei Pim Fortuyn tijdens een toespraak.
Doordat hij zijn mening op die manier uitte zijn er mensen tegen hem in opstand gekomen. Toen hij bij een radio programma een interview had met een Dj bij radio 3 FM daar had hij dus een interview met een Dj dat op 6 mei 2002 om 6uur plaats heeft gevonden. Toen het interview was afgelopen is Pim Fortuyn dood geschoten door een persoon die tegen zijn mening was en niet wilde dat Pim Fortuyn de macht kreeg in Nederland. Dat was dus ongeveer het einde van het leven van Pim Fortuyn. In deze biografie kom je nog veel meer te weten over Pim Fortuyn hoor!
Deze biografie heb ik ook over Pim Fortuyn geschreven omdat het mij een leuk onderwerp leek om erover te schrijven en ook omdat ik het belangrijk vind om je eigen mening te kunnen uitten en dat vond ik heel goed van Pim Fortuyn dat hij dat zo in het openbaar deed. Ik hoop dat je nu een beetje weet waarom ik deze biografie over Pim Fortuyn schrijf.
Geboorte; ouders; kindertijd
Pim Fortuyn werd geboren op 19 februari 1948. Zijn volledige naam was Wilhelmus Simon Petrus Pim Fortuyn, hij is geboren in Velsen, Velsen ligt in Noord-Holland. Pim had nog een paar broers en zussen Fortuyn had drie broers: Marten van 59, Simon van 47 jaar, Joos (overleden) en ook nog twee zussen: Tineke van 63 jaar, Eefke van 53 jaar. En Pim Fortuyn zelf is 53 jaar geworden. Zijn ouders waren allebei rooms-katholiek en
daarom gingen ze vaak naar de kerk. Pim hield er niet zo van om naar de kerk te gaan maar hij moest toch mee van zijn ouders. Zijn vader werkte als handelsreiziger. Daarom zat zijn vader vaak in het buitenland en dus niet veel thuis. Hij had ook niet zo’n goede band met zijn vader, maar Pim Fortuyn kon het meestal wel goed met zijn moeder vinden die wel veel thuis was want zij was huisvrouw. Doordat zijn moeder zo veel thuis was had hij een speciale band met haar gekregen.
Toen Pim naar de basisschool kon moest hij in verband met zijn geloof naar een Nonnenschool. Pim vond de Nonnenschool afschuwelijk omdat er veel strenge regels waren en Pim wilde meer vrijheid en dat was niet op die school. Dat vond Pim dus niet echt leuk.
Middelbare school; vervolg opleiding
Pim Fortuyn was dus blij dat hij van de Nonnenschool af mocht en toen hij naar de HBS mocht was hij echt blij omdat hij zich daar niet aan allemaal strenge regels hoefde te houden. Tuurlijk moest hij zich daar ook wel aan de regels houden maar de regels op de HBS waren veel minder streng dan op de Nonnenschool. Hij vond het ook fijn dat hij nu op een ‘’normale’’ school zat. Op de HBS heeft hij eindelijk zijn talent kunnen laten zien in debatteren dat hij al op zijn zevende jaar van zijn vader had geleerd. Op de middelbare school voelde Pim Fortuyn zich anders dan anderen van zijn leeftijd, hij voelde zich zelf groter en ook veel machtiger. Het was daarom ook een goede reden om de politiek in te gaan. In 1967 haalt hij zijn examen op de HBS. Daar studeerde hij geschiedenis, sociologie, rechten en economie.
Na de HBS ging Pim Fortuyn naar de Universiteit in Amsterdam, op de Universiteit in Amsterdam heeft hij doctoraal sociologie gestudeerd daar haalt hij vier jaar later zijn diploma. (In 1971) In 1971 gaat hij weer naar een Universiteit, in Groningen dit keer. Op de Universiteit in Groningen promoveert hij zich in 1980 als dokter in sociale wetenschappen. De studie die hij daarvoor deed heette sociaal-economische politiek in Nederland van 1945 tot 1949.
Pim Fortuyn wilde dus iets in de politiek gaan doen dat was inmiddels wel duidelijk. Toen Pim Fortuyn 19 jaar was veroverde hij zijn eerste baantje in de politiek. Toen Pim Fortuyn nog in zijn examen jaar zat had hij al een brief aan Nordet Schmelzer geschreven, Nordet Schmelzer was in die tijd zelf een fractievoorzitter van de KVO dat was de Katholieke Volkspartij. Pim Fortuyn vraagt in die brief aan Nordet Schmelzer wat zijn mogelijkheden zijn in de politiek. Het antwoord op die brief heb ik helaas niet kunnen vinden. (De brief die hij toen heeft geschreven samen met het antwoord staan nu in het jaarboek Parlement geschiedenis 2002.)
Man/ vrouw en kinderen; carrière
Pim Fortuyn had geen vrouw want Pim Fortuyn was namelijk homo. (Hij heeft wel een vriend gehad maar daar heb ik helaas niks over kunnen vinden.)Wat hij wel had waren zijn twee hondjes zijn enne hondje heette Carla en zijn andere hondje heette Kenneth. Zijn carrière begon toen hij 19 jaar was toen heeft Pim Fortuyn zijn eerste baantje in de politiek. Hoe hij daar aan kwam heb je in het vorige hoofdstuk kunnen lezen. Voordat hij die brief had geschreven is Pim Fortuyn nog leraar geweest op Nijenrode in Breukelen daar is hij twee jaar geweest dus tot 1972. Hij is daar weggegaan omdat hij een andere baan kon krijgen met een hogere functie namelijk: secretaris van faculteit sociaal-culturele wetenschappen op de Rijksuniversiteit in Groningen. Op de Rijksuniversiteit in Groningen is hij vanaf 1973 tot 1985 gebleven. Pim Fortuyn is daar niet de hele tijd geweest hij heeft twee kleine onderbrekingen gehad. Die onderbrekingen waren allebei voor een organisatie waar hij de leiding in had genomen. Die organisatie bemoeide zich met de politiek. Doordat hij bij die organisaties heeft gezeten wist hij helemaal zeker dat hij de politiek in wilde. Hij heeft in 1989 bij de PVDA (Party van de Arbeid) gezeten daarna is hij overgestapt naar de VVD (Volksparty voor Vrijheid en Democratie) daar is hij ook weer bij weggegaan omdat hij graag zijn eigen lijst wilde hebben en die is er uiteindelijk ook gekomen namelijk de LPF (Lijst Pim Fortuyn. Pim Fortuyn heeft hem opgericht op,14 februari 2004, samen met P.J.K. Langendam, J.G.W. Dost en A.F.T. de Booij. De Lijst Pim Fortuyn bestaat nu nog steeds ondanks de dood van Pim Fortuyn op 6 mei 2002.
Belangrijkste gebeurtenissen van deze persoon tijdens zijn leven.
De biografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
degene die dit verslag heeft geschreven, heeft echt nog nooit van zinsopbouw en spelling gehoord..
19 jaar geleden
Antwoorden