Biografie : Jozef De Veuster
Jozef De Veuster (beter gekend als Pater Damiaan) werd geboren op 3 januari 1840 te Tremelo op het gehucht Ninde. Tremelo ligt ergens middenin de driehoek die gevormd wordt door Leuven, Aarschot en Mechelen. Het gezin telde in het totaal 8 kinderen waarvan vier jongens en vier meisjes. Twee van zijn zussen waren non geworden en één van broers, Pamphile, was bij een religieuze orde ingetreden. Jozef groeide op als een vrolijke, jongen die overal bekend stond als Jef.
Vader De Veuster baatte er een landbouwbedrijfje uit en vulde de inkomsten van het gezin verder aan met een bescheiden graanhandel. Gedurende zes jaar volgde Jef de lessen van Meester Bols in de bassisschool van Werchter. Daarna moest hij thuis blijven om moeder te helpen. Op zijn elfde deed hij zijn Eerste Communie. Zijn vader verlangde van hem dat hij Frans zou leren. In de lente van 1858 ging hij naar Braine-le-Comte om Frans te leren.
Toen Jozef De Veuster 18 was, was hij al flink opgeschoten met zijn studies. Maar hij voelde zich rusteloos en ongelukkig. Hij raakte er steeds meer van overtuigd dat hij priester wilde worden. Hij stelde zijn ouders niet graag teleur , omdat hij wist hoe ze hadden moeten vechten en sparen om hem te laten studeren. Hij zei tegen zijn ouders :´ Ik hoop dat ik op mijn beurt de weg mag kiezen, die ik moet gaan’. Zijn ouders begrepen hem.
En zo vertrok Jozef De Veuster in 1859 naar Leuven, hij trad toe tot de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Hij koos daar als kloosternaam ´Damiaan´. Onder de leiding van broer August en Broeder Pamfiel, begon Damiaan ijverig aan de studie van het Latijn.
Al vlug maakte hij zo’n vooruitgang dat zijn superieuren erg onder de indruk kwamen . Zes maanden later lieten ze hem toe tot de studie van priester. Hoewel hij geen briljante student was, sprak hij nu al twee talen. En in 1860 werd hij naar Parijs gestuurd om er Latijn, Grieks en filosofie te studeren.
Nadien keerde hij naar Leuven terug om er theologie te studeren. Hij wilde ook gaan werken op de eilanden in de Stille Zuidzee. Toen hij 21 was, had een bisschop van Hawaï tijdens een lezing voor de studenten in Parijs verteld dat hij graag enkele jonge priesters wou meenemen. Damiaan had er alles voor over om mee te gaan ,maar hij was nog geen priester. Wat nog erger was : zijn broer mocht wel meegaan.
De moed zonk de arme Damiaan in de schoenen. Maar er brak een koorts -epidemie uit, vlektyfus. Veel mensen waren eraan gestorven, en toen Pamphile het ook kreeg, was Damiaan vreselijk ongerust. Pamphile was erg ziek. Hoewel hij eindelijk beter begon te worden, was hij toch veel te zwak om de verre reis naar de Stille Zuidzee te maken.
Damiaan greep zijn kans. Hij schreef een brief naar het Hoofd van de Orde en vroeg of hij de plaats van Pamphile mocht innemen, zelfs al was hij nog geen priester. Hij ging akkoord met het voorstel van Damiaan.
En zo gebeurde het dat Damiaan samen met zijn missionarissen op 23 oktober 1863 vertrok voor een lange reis naar de ander kant van de wereld. Het zou 148 dagen duren vooralleer ze Honolulu bereikten.
Op 7 oktober1860 legde hij in de hoofdzetel van de congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria te Parijs zijn eeuwige geloften af. Hij had afstand gedaan van de wereld. Doch dit gaf hem eerder een gevoel van verruiming, van groter worden. Op 21 mei 1864 werd hij tot priester gewijd in de kathedraal in Honolulu.
Damiaan werkte de eerste negen jaar van zijn missionarissen leven op het grote eiland Hawaii – eerst in het district Puna, later in Kohale-Hamakua. Pater Damiaan werd samen met andere missionarissen uitgenodigd een kerkwijding te komen meevieren in Wailuku, op het eiland Mauri ; bij die gelegenheid vroeg de missiebisschop Louis Maigret vrijwilligers om naar het leprozerie(dit kan je ook het melaatsen-eiland noemen)Kalawau, op Molokai, te gaan. Vier vrijwilligers meldden zich : het lag in de bedoeling dat deze om beurt een tijdlang een pastorale aanwezigheid zouden verzekeren in de melaatsenkolonie. Damiaan was als eerste bereid om naar Kalawao te gaan. Hij zag al spoedig in dat om het vertrouwen van de patiënten te winnen, het noodzakelijk was ‘ één van hen te worden’. Hij vroeg toelating om op Kalawao te blijven.
De Hawaïaanse regering creëerde in 1965 op het eiland Molokaï een instelling voor lepra-lijders, d.w.z. éénmaal dat men op het eiland was mocht men het niet meer verlaten. De slachtoffers probeerden zich zolang mogelijk te verbergen. De agenten van de gezondheidsraad kenden echter geen genade. Damiaan heeft meer dan eens gezien hoe mannen gedwongen werden hun gezin te verlaten, hoe moeders van hun kinderen gescheiden werden.
Op 10 mei 1873 vertrok weer een boot met wat schapen, varkens, een paar koeien en paarden naar Molokaï. Op het dek zaten tussen hun schamele bezittingen, meer dan vijftig jammerende melaatsen. Damiaan reisde deze keer met hen mee.
Terwijl Pater Damiaan « zijn » schiereiland (met 2 dorpjes Kalawao en Kalaupapa) wilde verkennen stuitte hij op grashutten van reeds zeshonderd aanwezige melaatsen. Damiaan liet zich niet afschrikken. Van ‘s morgen tot ‘s avonds bezocht hij de zieken : te voet die in de buurt van pastorie woonden en voor de meer afgelegen spande hij zijn paard in.
In septermber 1873, enkele maanden nadat hij op Molokaï zijn zending begonnen was, besliste het Ministerie van Gezondheid dat Damiaan, als hij in Kalawao wilde blijven, de leprozerie onder geen enkele reden mocht verlaten. Het besmettingsgevaar was immers te groot geworden. Dit vond hij verschrikkelijk.
Half november verzachtte de Gezondheidsraad de regeling zodat geneeskundig personeel in de nederzetting moest worden toegelaten, alsook bedienaars van de godsdienst voor de uitoefening van functies van hun ambt.
Damiaan ontplooide zich in een nooit geziene werkkracht. Hij reinigde en verbond zweren, schreef pillen en eenvoudige geneesmiddelen voor die verkrijgbaar waren zonder voorschrift van de arts. Daarnaast legde hij een weg aan van Kalawao naar Kalaupapa. Hij blies rotsen op om een betere aanlegplaats voor de boten te bieden.
De biografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
mijn commentaar is het is een plezante site over hem doe zo voort dank je wel dat wij zoveel over hem kunne te weten komen
20 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik heb een homepage over o.a. zalig- en heiligverklaarden.
Graag vraag ik uw toestemming om uw werkstuk te gebruiken bij een beschrijving over het leven van de grootste Belg pater Damiaan.
Zie:
www.marypages.com
Ik vermeld bij toestemming uiteraard uw naam.
Bij voorbaat dank voor uw reactie en mogelijke toestemming.
Leo de Bondt, webmaster Marypages.
19 jaar geleden
Antwoorden