1.Wat voor invloed hebben andere landen gehad op Soekarno?
Er waren verschillende reacties op de onafhankelijks strijd die Soekarno voerde.
Sommige landen waren voor zijn politieke standpunten, andere waren er zwaar op tegen.
1 van de landen die er zwaar op tegen was, was ons eigen Nederland. Omdat Indonesiƫ een kolonie was van Nederland, vond de Nederlandse regering het natuurlijk niet zo leuk dat Soekarno het land onafhankelijk wilden maken. Zij streden met harde hand tegen de ideeƫn van Soekarno. Ook de samen werking met Japan werd Soekarno door de Nederlandse regering niet in dank afgenomen. Japan werd namelijk gezien als de vijand, omdat zij de Indonesische archipel hadden aangevallen toen het nog in bezit was van Nederland.
Engeland daarentegen stond achter Soekarno zij vonden namelijk dat Nederland maar hypocriet bezig was. Engeland vond dat Nederland zich net zo gedroeg als Duitsland in de 2e wereldoorlog. Natuurlijk vond Nederland het niet leuk dat Engeland partij trok voor Indonesiƫ. Daarom besloten ze met zijn alle erover te gaan praten. Een andere oorzaak van dit gesprek was ook omdat Engeland een zware druk op Nederland uitoefende en Nederland daarom uiteindelijk wel toe moest geven.
Tijdens de vergadering wilden de Nederlandse regering niet met Soekarno praten, maar alleen met Hatta. Nederland vond Soekarno een verrader en wenste niet met zo iemand een deugdelijk gesprek te voeren. Het werd geen geslaagde conferentie. Uiteindelijk legde Nederland zich erbij neer dat Indonesiƫ onafhankelijk was geworden. Maar het was wel een moeilijke tijd voor een net aangestelde president.
In 1958 op Sulawesi wordt er een Amerikaanse B-25 piloot neergeschoten boven Ambon. Na deze gebeurtenis voelt Soekarno zich aan gevallen en heeft dan ook alle reden te vermoeden dat dit een actie is van de Amerikanen om hem ten val te brengen. Hij knoopt relaties aan met de Sovjet Unie, maar vooral met China.
Soekarno had dus veel tegenstanders, maar ondanks dat wist hij zich staande te houden als president. En zijn land te besturen met vaste hand. Hij was niet van zijn stuk te berngen door de kritiek van andere landen. En daardoor straalde hij ook kracht uit.
2. Hoe zag Soekarnoās persoonlijke leven eruit ?
Achmed Soekarno wordt op 6 juni 1901 geboren op Surabaja. Zijn vader was een Javaan en onderwijzer zijn moeder was een Balinese. Zij vernoemde hun zoon naar een personage uit de wajangepos. Hij leidde een normaal leven net als alle andere kinderen in Indonesiƫ. Op zijn 4e jaar ging hij naar de basisschool. Hij was een goede leerling en hij mocht hierna dan ook door naar de HBS. Hij had hierbij geluk, want niet iedereen in Indonesiƫ had de kans om hiernaartoe te gaan. Soekarno had deze kans gekregen dankzij het beroep van zijn vader. Nadat hij was geslaagd voor zijn diploma ging hij naar de Technische Hogeschool in Bandoeng. In 1926 studeerde hij hier af als civiel ingenieur. Hij begon een architectenbureau, maar hij kwam er al snel achter dat dit niet was wat hij wilde.
Hij wilde de politiek in. In 1927 richtte hij samen met nog een paar andere zijn partij de PNI op (Partai Nassional Indonesia). Deze partij streed voor de onafhankelijkheid van Indonesiƫ en was volkomen tegen nog verdere samenwerking met Nederland. In 1921 trouwde Soekarno voor het eerst met Siti Oetari dit huwelijk duurde 2 jaar. In totaal heeft Soekarno 6 keer getrouwd alhoewel hij bij een aantal huwelijken ook nog gebruik maakte van een bijvrouw.
In 1929 wordt Soekarno voor het eerst opgepakt voor zijn politiek verzet tegen Nederland. Hij krijgt 4 jaar, maar zijn zaak komt nog een keer voor en hij wordt in 1931 vrij gelaten. In 1945 wordt door Soekarno de onafhankelijkheid uitgeroepen. Hij is dolblij eindelijk heeft hij weten te bereiken waar hij zolang voor heet gestreden.
Na het uitroepen van de onafhankelijkheid wordt Soekarno de eerste president van Indonesiƫ. Hij heeft veel tegenstanders zoals met name Nederland, maar zijn volk staat standvast achter hem.
Bijna zijn hele leven als president leeft hij als gevangene van zijn eigen paleis. Hij had bijna geen privacy leven, omdat hij vele vijanden had werd hij altijd bewaakt tegen aanslagen.
In 1967 wordt Soekarno gedwongen zijn macht over te dragen aan Soeharto. Zij titel President voor het leven wordt hem afgenomen.
Op 21 juni 1970 overlijdt de 69 jarige Soekarno. Hij wordt naast zijn moeder in Blitar begraven. Soekarno heeft in zijn levensjaren enkele kinderen verwekt. Een daarvan is Megawatti Soekarnoputri zei is de tegenwoordige president van Indonesiƫ.
3. Hoe is Soekarno president geworden?
Na zijn studie gaat Soekarno zich steeds meer bezighouden met de politiek.
Op 4 juli 1927 richt Soekarno samen met Tjipto Mangoekoesoemo de PNI op( Partai Nassional Indonesia ). Het doel van deze partij is Indonesiƫ onafhankelijk maken en de samenwerking met Nederland beƫindigen. Er wordt door Nederland fel op deze partij gereageerd en met geweld probeert de Nederlandse regering deze partij te onderdrukken.
Op 29 december 1929 worden er verschillende arrestaties verricht. Ook Soekarno wordt gearresteerd. In 1930 staat hij terecht. Hij wordt schuldig bevonden aan het leiden van een gewelddadige politieke partij. Hij krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar, maar in 1931 wordt hij alweer vrijgelaten.
Vlak na zijn vrijlating verandert hij de naam van zijn partij in āPartai Indonesiaā PARTINDO.
Nog steeds strijd hij voor vrijheid met zijn partij. Nederland is bang dat Soekarno teveel macht krijgt en daarom wordt hij in 1934 weer gearresteerd. Hij wordt verbannen naar Endeh op het eiland Flores waar hij de ziekt malaria krijgt een ½ jaar later wordt hij overgebracht naar Bengkoelen. In de tijd dat Soekarno gevangen zit op het eiland is er een hevige strijd gaande in het thuisland Indonesië. De Indonesische bevolking krijgt hulp van de Japanners en op 8 maart 1942 capituleert het Nederlands Indische leger.
In dit zelfde jaartal op 17 maart wordt Soekarno vrijgelaten door de Japanners. Na de vrijlating van Soekarno was er geen verbetering gekomen aan de situatie. De Japanners waren er aan de macht. In de 2e wereldoorlog werkte Soekarno veel met Japan samen, maar na een gespannen samenwerking en veel tegenstand die vanuit de bevolking kwam capituleerde het Japanse leger in dat zelfde jaar nog. De bevolking was niet te houden door het dolle waren ze eindelijk waren ze vrij. In 1945 wordt Indonesiƫ officieel onafhankelijk verklaard.
Soekarno wordt uitgeroepen tot president. En zo is hij de nieuwe maar bovendien ook de 1e president van Indonesiƫ.
Hoofdvraag: Wat heeft Soekarno betekende voor de 20e eeuw.
In de 20e eeuw hadden veel landen kolonies. De bevolking in die kolonies wilden graag onafhankelijk worden maar ze durfde zich niet te verzetten tegen de kolonisten bang voor de gevolgen. Zij hielden zich stil en hoopte op verbetering. In Indonesiƫ was precies hetzelfde aan de hand ze wilden vrij zijn maar durfde zich niet te verzetten.
Soekarno was een van de weinige die echt actie ondernam tegen deze uitbuiting van rijke landen tegenover het arme Aziƫ en Afrika. Hij richtte samen met Hatta de PNI op waarmee hij streed voor de onafhankelijkheid van Indonesiƫ. Hij werd hierdoor veel opgepakt maar dat weerhield hem er niet van om te blijven strijden voor zijn land. Ook toen Nederland nog hardere maatregelen trof tegen zijn manier van politiek voeren stopte hij niet. Hij vond de vrijheid van de bevolking belangrijker dan zijn eigen vrijheid. Hierdoor kreeg hij veel waardering vanuit zijn eigen volk.
De strijd om vrijheid duurde lang, maar hij kreeg hulp van Japan en samen met dit land zorgde ze ervoor dat Nederland wel moest capituleren. Hiermee had Soekarno bewezen dat je ook al werd je onderdrukt door een rijk westers land je toch kon dekoloniseren. Er brak een grote chaos uit in de wereld veel kolonies wilden nu onafhankelijk worden nu ze hadden gezien dat het wel mogelijk was. En aan het einde van de 20e eeuw waren er dan ook nog maar weinig kolonies.
Soekarno heeft dus een hele belangrijke rol gespeeld in deze tijd dankzij hem hebben veel landen nu de kans zichzelf te ontwikkelen.
Wat hij heeft volbracht in de 20e eeuw werkt nu nog steeds voort
Want er zijn nog steeds landen die strijden om onafhankelijkheid.
4. Wat heeft Soekarno bereikt?
Soekarno heeft in zijn leven veel bereikt en niet alleen op politiek gebied. Hij heeft zichzelf bewezen tegenover zichzelf en later ook tegenover de bevolking van Indonesiƫ.
Soekarno heeft een mooie kans gehad om naar de HBS te kunnen gaan want er waren niet veel mensen die deze mogelijkheid hadden. Hierdoor was hij beter ontwikkeld dan het grootste deel van de bevolking. Hij heeft dus bewezen niet dom te zijn. Maar hij heeft natuurlijk het meest bereikt in de politiek.
Dankzij het strijdlustige karakter heeft hij bereikt wat hij wilde. Indonesiƫ onafhankelijk maken. Soekarno heeft hier ook mee bereikt dat andere landen minder angstig waren ook te gaan vechten voor hun eigen vrijheid. Wat ook heel bijzonder was, was dat hij de nieuwe , maar ook de eerste president van Indonesiƫ werd.
En dat is natuurlijk een prachtig voorrecht.
Hij was geliefd bij het volk en heeft een nieuwe politiek in het land ingevoerd.
Er zijn maar weinig mensen die zoveel zouden doen voor hun land en daarom is Indonesie ook zo trots op hun eerste eigen grote leider.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Bedankt voor deze informatie
13 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Bedankt voor deze nuttige informatie.
Nogmaals bedankt.
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Raar dat je zegt dat Engeland achter Soekarno staat maar wel Ghurkas naar Indonesiƫ stuurt om voor Brits-Indiƫ te vechten. Dit kwam natuurlijk wel door Nederland die graag hun kolonie wilde houden.
4 jaar geleden
Antwoorden