Nietzsche

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 968 woorden
  • 3 maart 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
8 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Frederich Nietzsche

1. Leven
2. Werken
3. Belangrijkste theorie: heren- en slavenmoraal

1. Leven

1844: Frederich Nietzsche werd geboren in Röcken, een dorp nabij Leipzig in Duitsland, op 15/10 ’s morgens om 10u00. Als zoon van een Lutherse dominee komt hij uit een heel religieus gezin

1859: Nietzsche wordt toegelaten tot het elite gymnasium/internaat in Schulpforta. Daar sluit hij zijn eerste echte vriendschappen waarmee hij een club opricht waarvan elk lid verplicht was om eens in de drie maanden aan de anderen een werkstuk voor te leggen.

1864: Nietzsche rondt zijn gymnasiumopleiding af. Hij begint met de studie theologie maar is vooral gegrepen door de studie van de oude Griekse en Romeinse literatuur.

1865: Nietzsche stopt met de studie en gaat filologie studeren. Tijdens zijn studie publiceert hij verschillende artikelen.

1869: Nietzsche wordt benoemd tot hoogleraar klassieke filologie aan de Universiteit van Basel. Belangrijke figuren en invloeden: Schopenhauer* en Wagner**.

1879: Vanwege toenemende gezondheidsklachten legt Nietzsche zijn werk als hoogleraar neer en gaat rondtrekken als een nomade door Italië en Zwitserland.

1889 (3 januari): Nietzsche stort volledig in. Hij beleeft nauwelijks nog een helder moment en is hij zowat geestelijk dood. Hij wordt verzorgd door zijn moeder en zus Elisabeth.

1900 (25 augustus): Nietzsche sterft in Weimar.

Elisabeth beheert het nalatenschap van Nietzsche. Zij sticht een Nietzsche archief dat zij af en toe openstelt aan betalend publiek.

* Arthur Schopenhauer (1788 - 1860) was een Duits filosoof die een uitgesproken pessimistische wereldbeschouwing formuleerde.
** Wilhelm Richard Wagner (1813 –1883) was een Duits componist en vernieuwer in de muziek van zijn tijd.

2. Werk

Het werk van Nietzsche wordt onderverdeeld in 3 perioden:

Tot 1876(1): Verwerping van het eenzijdig-rationele denken. Het verstand (Apollo) staat tegenover het genot (Dionysos). Nietzsche deelt de verschillende soorten mensen in in 2 huizen. Het eerste is het anti-rationele, het tweede het rationele en autoriteire, waartoe ook het jodendom behoort. Nietzsches besluit uit de werken uit deze periode: de ‘verstandsmens’ en de ‘genotsmens’ moeten worden verenigd.

Tot 1881(2): Breuk met het onrealistische metafysische denken van Wagner en zijn tijdgenoten. De realist en de verstandsmens worden belangrijker. Een nieuwe metafysica wordt ontwikkeld. Belangrijke invloed: Zarathustra***. Deze periode loopt zowat gelijk met de periode waarin Nietzsche net ziek is en we kunnen zien dat dit ook invloed heeft op zijn werk.

Tot 1889(3): Volledige breuk met de traditie. Wijst op de noodzaak alle kleinburgerlijke waarden 'her te waarderen'. We leven volgens Nietzsche in een wereld waarin de kleinburger de werkelijkheid op zijn kop heeft gezet. De gekken hebben de macht en zij dwingen de geestelijk gezonde mensen de rol van gek te spelen, opdat niemand de waarheid zal kunnen achterhalen. Alles wat zich intellectueel noemt werkt aan dat bedrog mee. We zien hier een verwerping van de maatschappij en de autoriteiten. Nietzsche gerbuikt hier weer de astrologie en Griekse mythologie om zijn theoriën te ondersteunen.

Bibliografie (chronologisch en per periode):
Jaar Titel Vertaling titel Periode (1, 2 of 3)
1872 Die Geburt der Tragödie De geboorte van de tragedie 1
1873-1876 Unzeitgemässe Betrachtungen Oneigentijdse beschouwingen 1
1878-1880 Menschliches, Allzumenschliches Menselijk, al te menselijk 1
1881 Morgenröthe Morgenrood 2
1882 Die fröhliche Wissenschaft De vrolijke wetenschap 2
1883-1885 Also sprach Zarathustra Aldus sprak Zarathoestra 2
1886 Jenseits von Gut und Böse Voorbij goed en kwaad 2
1887 Zur Genealogie der Moral Over de genealogie van de moraal 2
1888 Der Fall Wagner Het geval Wagner 2
1889 Götzen-Dämmerung Afgodenschemering 3
1889 Der Antichrist De antichrist 3
1889 Ecce Homo Ecce Homo 3
1889 Dionysos-Dithyramben Dionysos-Dithyramben 3
1889 Nietzsche contra Wagner Nietzsche contra Wagner 3
***Zarathustra was een Perzische profeet en de grondlegger van het zoroastrisme, de (staats)godsdienst van het Oude-Perzische Rijk.

3. Heren- en slavenmoraal: theorieën die door de nazi’s werden misbruikt

De nazi’s hebben veel van Nietzsches ideeën gebruikt om de jodenvervolgingen te rechtvaardigen. Het gaat hier vooral om de heren- en slavenmoraal. Deze moraal komt al aan bod in ‘Also sprach Zarathustra’ en in ‘Jenseits von Gut und Böse’.

In ‘Aldus sprak Zarathoestra’ maakt Nietzsche een verschil tussen de ‘Ubermenschen’ en de anderen.

‘Also sprach Zarathustra’ is het 6e boek van Friedrich Nietzsche. Het is een poëtisch boek met uiterst kernachtige uitspraken die iedereen aan het denken kunnen zetten, omdat het gewenste onderwerpen onder de aandacht brengt.
Toen Zarathustra dertig jaar oud was, verliet hij zijn geboortegrond en trok zich terug in de bergen. Na tien jaar verlaat hij de plek van zijn kluizenaarschap en mengt zich onder de mensen in gezelschap van zijn wijze slang en adelaar. Zarathustra heeft het niet zo op met de gemiddelde mens, die hij beschouwt als een soort evolutionair noodzakelijk stadium tussen aap en "Übermensch". En dat predikt hij, het worden van de Übermensch.
Zarathustra vraagt mensen openlijk of ze "medelijden" niet verwarren met het "wellustig kijken” naar lijdende mensen. Het is een woede uiting tegen het egoïsme,.
We zijn op weg dat te worden wat we bedoeld zijn te worden maar we zijn er nog lang niet, zo ongeveer laat zich het algemene beeld van Nietzsche schilderen in de bedoeling van dit werk.
Übermensch: Nietzsche pleitte voor meer individualisme in plaats van voor kuddegeest. De übermensch is diegene die zichzelf durft los te maken van het systeem en op zichzelf steunt. Daarbij meende Nietzsche dat de mens van nu slechts een schakel is, een ontwikkelingsfase, tussen ons zoals we nu zijn en wat we eigenlijk bedoeld zijn te worden: de übermensch, een boven alle irrationaliteit staand groots wezen.

‘Voorbij goed en kwaad’ is het 7e boek van Nietzsche. Hierin bespreekt Nietzsche de heren en de slavenmoraal. Mensen behoren tot twee soorten moraal in de wereld, aldus Nietzsche: de herenmoraal en de slavenmoraal. Beide zien elkaar als tegengesteld.

Bronnen:

· Voorbij goed en kwaad, Frederich Nietzsche
· http://home.hetnet.nl/~herakleitos/Ethiek/Nietzsche/Twee%20%20soorten%20%20moraal.htm
· http://drcwww.uvt.nl/~ljansen/filosoof/gesch/nietzsch.htm
· http://www.taalfilosofie.nl/denker/nietzsche
· http://www.lsr-projekt.de/poly/nlnietzsche.html
· http://www.jonkerkarikaturen.nl/Part%202/Biografieen/B075%20Friedrich%20Nietzsche.htm
· http://duits.skynetblogs.be/post/3169997/nietzsche-over-de-mens

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.