Vulkanen

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 767 woorden
  • 3 februari 2003
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
37 keer beoordeeld

Een dorp/stad niet aan voet van vulkaan! Iedereen heeft wel eens van de Etna of de Vesuvius gehoord. Een uitbarsting van zo’n vulkaan kan grote gevolgen met zich meebrengen. Kijk bijvoorbeeld naar Pompeï, een stad aan de voet van de Vesuvius, die bedolven werd onder lava en as. Bij deze ramp werden vele mensen gedood door de lava. Wanneer voor de inwoners van deze stad bijvoorbeeld een ander woongebied gezocht zou worden, niet in de buurt van de vulkaan, hadden zulke soort rampen niet in de geschiedenisboeken hoeven te verschijnen. Op dit moment is de Etna weer actief, er moet nu goed ingegrepen worden!

Het gevaar is te groot om een dorp of stad aan de voet van een vulkaan te behouden of te bouwen, kijk maar naar de geschiedenis. Uitbarstingen zijn vrijwel niet te voorspellen en hulp is óf te laat, óf gewoon niet mogelijk, omdat een (arm gedeelte van een) land daartoe geen middelen heeft. Wel brengt een vulkaan vruchtbare grond voor haar omgeving, maar een dorp of stad mag om die reden niet dicht bij een vulkaan liggen of gebouwd worden!

De geschiedenis leert ons dat uitbarstingen grote gevolgen met zich mee brengen voor een omgeving. Steden en dorpen werden bedolven onder lava en as. Met Pompeï als voorbeeld moet dit duidelijk zijn. In 79 na Christus kwamen bij de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius ruim 20.000 mensen om het leven, in 1906 gebeurde dit nog eens, dit keer 900 doden. In totaal is de Vesuvius al 6 keer uitgebarst. Maar niet alleen bij Pompei kwamen veel mensen om het leven, ook bij de Etna (op Sicilië) in 1669 vonden ruim 20.000 mensen de dood. En niet te vergeten de historische uitbarsting van de vulkaan Tambori (in Indonesië) in 1815, waarbij ruim 90.000 mensen de dood vonden. Enkele redelijk recente uitbarstingen zijn: in 1951, de Mount Lamington in Papua Nieuw-Guinea: 3.000 doden, in 1980, de Mount St. Helens in de Verenigde staten: 57 doden, in 1985, de Nevada del Ruiz in Colombia: 34.000 doden, in 1991, de Mt Unzen in Japan: 41 doden en eveneens in ’91 de Mt Pinatubu in de Filippijnen: 400 doden. Deze cijfers komen van de site van discovery channel: http://www.discovery.com/exp/montserrat/topten.html, geschreven door Judith Coan. Deze uitbarstingen leren ons dat er iets moet veranderen, dorpen en steden mogen niet meer dichtbij een vulkaan liggen of gebouwd worden.

Ook hebben arme landen het nadeel dat zij niet gemakkelijk kunnen ingrijpen bij een vulkaanuitbarsting. De inzet van helicopters is bijvoorbeeld erg belangrijk bij een uitbarsting, alleen zo kunnen nog mensen gered worden, maar soms is daar het geld gewoon niet voor. Ik kan zeggen dat veel vulkanen toch wel in arme (gedeeltes van) landen liggen. De Vesuvius en de Etna liggen weliswaar niet in een arm land, maar in Italië is er een groot verschil tussen noord en zuid te zien, het zuiden heeft de pech dat zij de vulkanen hebben en moet rekenen op hulp van het noorden, maar de hulp kan te laat komen. Ook landen als de Filippijnen en Indonesië hebben de pech dat zij vulkanen hebben, deze landen zijn niet echt welvarend.

Bovendien kunnen vulkaanuitbarstingen moeilijk voorspeld worden. Er zijn wel mogelijkheden, bijvoorbeeld de seismograaf, een apparaat waarmee aardschokken gemeten kunnen worden, hoe dichter de magma bij het aardoppervlak komt, hoe meer en hardere schokken merkbaar zijn door het apparaat. Maar dit schijnt de mensen niet genoeg af te schrikken, zij voelen zich niet genoodzaakt te vertrekken.

Toch heeft een vulkaan ook een voordeel, het levert namelijk vruchtbare grond voor haar omgeving. De dorpen en steden die aan de voet van een vulkaan liggen kunnen om die reden op zo’n plek gebouwd zijn, om van alles te kunnen verbouwen en hun landbouwproducten te verkopen. Maar om die reden hoeft een dorp of een stad niet zo dicht bij een vulkaan gebouwd te worden. Men kan best wel wat verder van de vulkaan af gaan wonen en een landbouwgebied rond de vulkaan hebben. Een andere mogelijkheid is om andere landbouwtechnieken toe te passen, met behulp van mest kun je ook vruchtbare grond creëren, hierdoor hoeft men zich niet dicht bij een vulkaangebied te vestigen.

Dus, een dorp of een stad mag niet bij een vulkaan liggen of gebouwd worden, het gevaar van een uitbarsting is gewoon te groot, kijk maar naar de geschiedenis. Eveneens kunnen arme landen te weinig hulp bieden aan een rampgebied. Ook zijn vulkaanuitbarstingen moeilijk te voorspellen en tot slot moet men zich niet om landbouwredenen dicht bij een vulkaan vestigen. De Etna is momenteel weer actief, er moet goed ingegrepen worden! Een vulkaan levert wel vruchtbare grond, maar geen veiligheid en dat is belangrijker!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.