Verengelsing nederlandse opleidingen

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 444 woorden
  • 2 december 2020
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Verengelsing: not so good for your opleiding

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je loopt een winkel binnen en de medewerkers achter de kassa’s beginnen allemaal in het Engels tegen je te praten. Dat is eigenlijk helemaal niet zo raar als je je bedenkt dat tegenwoordig op veel universiteiten steeds meer studenten kiezen voor een Engelstalige opleiding. Deze verengelsing moet stoppen! De toename van deze opleidingen leidt tot verschraling van het onderwijs.

              Ten eerste is het belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs centraal staat. Veel universiteiten streven naar zoveel mogelijk studenten. Hierbij is het aantrekken van buitenlandse studenten natuurlijk eenvoudiger wanneer het onderwijs in het Engels wordt gegeven. Maar Engelstalig onderwijs en veel buitenlandse studenten brengen veel negatieve effecten met zich mee op de kwaliteit van het onderwijs. De Nederlandse taalvaardigheid leidt onder het Engels wat een slechte ontwikkeling met zich meebrengt. Immers komt 95 procent van de afgestudeerden terecht op de Nederlandse arbeidsmarkt en zij moeten daarop voorbereid zijn (Nijhuis,2019).
              Ten tweede wordt het Frans, Duits en Spaans als wetenschapstalen steeds verder gemarginaliseerd aan de universiteiten door de exclusieve aandacht voor het Engels. Bovendien hadden de Nederlandse geesteswetenschappen altijd het voordeel dat ons land tussen de drie taalgebieden ligt waarvan zij konden profiteren. Er zijn genoeg wetenschapsgebieden die grondige kennis van andere talen vereisen. Een antropoloog die onderzoek doet in Zuid-Amerika heeft bijvoorbeeld grondige kennis nodig van het Spaans. Het zou een complete degradatie en inhoudelijke verschraling opleveren als je dan alleen op Engelstalige bronnen of onderzoek zou richten. Dus ook in het onderwijs moet je andere bronnen dan alleen Engelstalige kunnen betrekken (Jensen,2019).
Toch is Engels wel de wetenschappelijke wereldtaal. Het Nederlandse taalgebied is simpelweg te klein dus we kunnen beter zoveel mogelijk overstappen op het Engels (Hendriks,2019). Dit klopt echter niet. Wetenschappelijk onderwijs moet aansluiten op het onderzoek, dat sterk Engels georiënteerd is. Over het algemeen gaat wetenschap over universele waarheden. Wetenschappers zoeken daarom naar een gedeelde ‘universele’ wetenschapstaal (Jensen,2019).

               Kortom, de kwaliteit van het onderwijs moet centraal staan en daarnaast mogen wetenschapstalen niet gemarginaliseerd worden aan de universiteiten door de exclusieve aandacht voor het Engels. Wetenschappers zijn op zoek naar een gedeelde ‘universele’ wetenschapstaal, ook al is Engels de wetenschappelijke wereldtaal. Verengelsing op universiteiten moet stoppen, het heeft niet alleen een slechte invloed op de studenten maar het brengt ook het Nederlands naar beneden. Niet alles moet always in English. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.