Stelling: Roken op de werkplek moet wettelijk verboden worden.
Argumenten: • Roken is ongezond. • Overleggen onder het motto ”Roken, dat lossen we samen wel op” werkt niet. • Werknemers moeten anders tegen hun eigen werkgever procederen om een rookverbod af te dwingen.
Waar blijft het wettelijk rookverbod op de werkvloer?
Twee werknemers hebben via de rechter een rookvrije werkplek afgedwongen. Zij konden zich niet beroepen op een wettelijk rookverbod op de werkvloer. Het wordt hoog tijd dat de een dergelijke bepaling in de wet wordt opgenomen.
Na het vonnis van de President van de Bredase rechtbank in de zaak-Nooijen tegen PTT Post lag het voor de hand dat een verbod op het roken op de werkplek in de wet zou worden opgenomen. In het voorstel voor de nieuwe Tabakswet is nog geen rookverbod op de werkplek opgenomen.
De nadelige gevolgen van het roken op langere termijn zijn veel groter dan eerder werd aangenomen, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer de helft van alle rokers overlijdt door een ziekte veroorzaakt door sigaretten. Rokers leven gemiddeld 10 jaar korter dan niet-rokers. De kans dat jonge rokende mannen 70 jaar worden bedraagt slechts 50%, tegen 80% voor niet-rokers. Roken is slecht voor de gezondheid, maar meeroken is dat ook. Niet-rokers zullen zich in toenemende mate tegen rokers willen beschermen.
Het is algemeen bekend dat meeroken slecht is voor de gezondheid. Een roker stelt zijn niet-rokende collega aan grote gevaren bloot. Een rookverbod zal de niet-rokers dan ook beschermen tegen hinder, overlast en schade door tabaksrook van rokende collega\'s. Als een roker er voor kiest zijn eigen gezondheid te beschadigen is dat tot daar aan toe, maar zijn besluit te roken mag de gezondheid van zijn collega’s beslist geen schade toebrengen. Niet-rokers hebben de steun van een wettelijk rookverbod nodig ter bescherming van hun eigen gezondheid.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer tweederde van de bedrijven in Nederland geen rookbeleid heeft. Dit betekent dat het beleid onder het motto “Roken, dat lossen we samen wel op” niet werkt. Het overleg tussen rokers en niet-rokers hierover leidt in de praktijk vaak tot een compromis dat bijvoorbeeld inhoudt dat de roker niet 20 maar 10 sigaretten op een dag rookt. Maar daar heeft de niet-roker niets aan, want zijn gezondheid loopt nog steeds kans op schade. In ieder geval zullen zijn kleren stinken!
Zou een verbod op roken op de werkplek wettelijk zijn vastgelegd, dan kan een werknemer eventueel anoniem de Arbeidsinspectie inschakelen. De Arbeidsinspectie kan dan met maatregelen het rookverbod afdwingen. Het lijkt erop dat in de wet geen rookverbod zal worden opgenomen, dit betekent dat een werknemer die een rookvrije werkplek wil hebben uiteindelijk naar de rechter zal moeten stappen als zijn werkgever hem niet wil helpen bij het creëren van een rookvrije werkplek. Veel werknemers zullen die stap niet durven zetten omdat ze bang zullen zijn voor hun carrièrekansen en de reacties van hun rokende collega’s. Door het uitblijven van een wettelijk rookverbod wordt de niet-rokende werknemer dus met een extra probleem opgezadeld.
Uit de zaak van Mevrouw Nanny Nooijen blijkt dat zij heel lang heeft moeten vechten en veel heeft moeten doorstaan om een rookvrije werkplek te moeten krijgen. Met een wettelijk rookverbod zou haar- en waarschijnlijk velen met haar een lijdensweg bespaard zijn gebleven.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
Hee Emilie ik was op scholieren.com en toen vond ik jou werkstuk..goed gedaan hoor !!
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Goed verslagg!!
ROKen is echt vett stomM!!
13 jaar geleden
Antwoorden