Na Brexit komt Nexit
Inmiddels is het zo’n twee jaar geleden: Groot-Brittannië verliet de Europese Unie. Hoewel dat al een tijdje terug is, zijn de gevolgen ervan vandaag de dag nog steeds actueel. Zo heeft een derde van alle Britse bedrijven een stuk minder, en in sommige gevallen zelfs geen klanten meer een half jaar na de Brexit, volgens een enquête van de Britse Financial Times (2021). Desalniettemin is een vertrek uit de Europese Unie bij lang niet alle lidstaten een onbesproken onderwerp. Zo wil de Poolse premier in principe wel deel uitmaken van een verenigd Europa, maar niet op de manier zoals er nu gehandeld wordt. Er is in Polen dan ook formeel erkend dat het nationale recht boven dat van het Europese recht staat, terwijl dit de EU-waarden ondermijnt. Ook in Nederland bleek in 2020 het vertrouwen in de EU geen meerderheid meer te hebben (Eurobarometer).
Om die reden wordt ook in de Tweede Kamer het debat over een eventuele Nexit gevoerd. Partijen vanuit alle hoeken van de kamer, waaronder de SP en de SGP, zijn van mening dat er in Den Haag meer te zeggen moet zijn dan nu het geval is. De relatief grote PVV en het groeiende Forum voor Democratie zijn zelfs van mening dat de gehele Nederlandse samenwerking met Brussel stopgezet moet worden. Dit is verontrustend, gezien lidmaatschap van de Europese Unie een voordeel voor Nederland is, en het dat moet blijven
'Nooit meer oorlog’
Het is geen nieuwtje dat Europese landen eeuwenlang oorlogen met elkaar hebben gevoerd; het continent werd gekenmerkt door bloedige gevechten. Dit hield op na de Tweede Wereldoorlog, toen het Verdrag tot oprichting van een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, ofwel het EGKS verdrag, werd gesloten. Het werd opgericht met het motto ‘nooit meer oorlog’, en vormde daarmee de voorloper van de Europese Unie. Inmiddels zijn er sterke banden opgebouwd tussen de lidstaten, door decennialang uitvoerig met elkaar samen te werken. Door het sluiten van dit verdrag, en later het oprichten van de Europese Unie, en zoveel mogelijk democratische landen hierbij te betrekken, bestaat er binnen Europa dus al zo’n 76 jaar vrede.
Nederland handelsland
Een klein handelsland als Nederland heeft het vrije verkeer van kapitaal en goederen nodig. Stel, Nexit zou waarheid worden, zou ons dit enorme geldbedragen kosten. We zouden dan te maken krijgen met gecontroleerde grenzen, waardoor ons bruto binnenlands product, al het geld dat in Nederland verdiend wordt, zou afnemen met 1,3%. Dit percentage komt in Nederland neer op ongeveer 9 miljard euro. Dat is niet iets merkwaardigs, gezien er ook zo’n 71% van onze export naar lidstaten van de Europese Unie gaat, en wij ook 53% van onze importgoederen uit Europese landen halen (CBS, 2019). Wat een eventueel vertrek uit de Europese Unie ook niet makkelijker maakt, is het feit dat de regelgeving en de markt die bij de Unie komen kijken, na veertig jaar compleet geïntegreerd zijn. Het is dus bijna onmogelijk om als staat terug te gaan naar hoe hij decennia geleden was.
Internationale probleemoplossingen
Bovendien kunnen grensoverschrijdende problemen niet als één land aan worden gepakt. Zo zijn criminele organisaties alleen maar vaker op internationaal niveau te werk gegaan, en is het dus van belang dat we als Europese landen goed samen kunnen werken. Het is bijvoorbeeld nu zo, dat het door middel van een bevel van de EU een crimineel gemakkelijk van de ene naar de andere lidstaat overgebracht kan worden. Als dit verloren zou gaan, zouden de lidstaten deze organisaties de vrije loop laten. Ook klimaatverandering stopt niet bij de grens. Door middel van afspraken op Europees niveau zijn doelstellingen voor ieder land, om er zo voor te zorgen dat iedere lidstaat aan de strijd tegen milieuvervuiling meewerkt. Op deze manier wordt iedere lidstaat gecontroleerd door de andere lidstaten, en kunnen zij gepast advies krijgen over wat zij het beste kunnen doen om hun doelen te behalen.
Grootste nettobetaler
Men zou hiertegen in kunnen brengen dat Nederland een nettobetaler is; als land betalen wij meer aan de EU dan dat we krijgen. Dat terwijl we het geld dat we aan het statenverband uitgeven zelf goed zouden kunnen gebruiken, voor bijvoorbeeld de zorg, of het aflossen van de staatsschuld die ontstaan is door corona. Hoewel we inderdaad meer betalen, zou een vertrek uit de Europese Unie voor nog meer schulden zorgen. De economische voordelen van het lidmaatschap aan de Europese Unie zijn namelijk groter dan het geld dat we betalen voor dat lidmaatschap. Bovendien worden de grote bijdragen van ons kikkerlandje tot op een bepaalde hoogte gecompenseerd; sinds 2007 krijgen wij als land korting op onze contributies.
Geen controle over de munteenheid
Verder zou ook het verlies van de controle over de munteenheid als tegenargument gegeven kunnen worden. Zo kan het een nadeel zijn dat we als land niet meer onze munt kunnen devalueren wanneer de economie aan concurrentiekracht verliest. Echter, er zijn meer voordelen dan nadelen te noemen aan de Europese munt. Zo is de munt ontzettend stabiel, gezien het in de meeste lidstaten van de Europese Unie gebruikt wordt. Ook vallen eventuele wisselkosten weg, die er wel zouden zijn als we terug zouden gaan naar de gulden, of over zouden stappen op een andere munt. Als laatste zorgt een gezamenlijke munt ervoor dat er nauw samengewerkt kan worden tussen lidstaten. Dit is, zoals eerder genoemd, van het grootste belang voor Nederland, gezien ons land, en daarmee onze economie, afhankelijk is van deze samenwerkingen.
Er zijn nog genoeg eurosceptici in Nederland, zo blijkt uit alleen al de representatie van ons volk in de Tweede Kamer. Het is voor onze staat, onze economie, en bovenal, ons volk, maar te hopen dat deze eurosceptici zich realiseren dat ons lidmaatschap van de Europese Unie ons alleen maar voordelen heeft gebracht – en ons vandaag de dag nog brengt. 76 jaar lang vrede in Europa, het invoeren van het vrije verkeer van goederen, en de uitgebreide samenwerking wat betreft grensoverschrijdende problemen hebben we niet te danken aan onszelf, aan ons kikkerlandje. Dat hebben we te danken aan een sterk, verenigd Europa!
REACTIES
1 seconde geleden
Alex
Alex
Ik ben het met u eens dat de Europese Unie een sleutelrol speelt bij het waarborgen van vrede en stabiliteit. Het is echter belangrijk om te blijven zoeken naar een evenwicht tussen nationale belangen en collectief voordeel.
1 maand geleden
Antwoorden