Schrijfplan:
Stelling: president Bush had veel meer voor New Orleans kunnen doen.
Tekstsoort: betoog
Tekstpatroon: argumentatie
Medium: volkskrant
Publiek: lezers van de volkskrant
Inleiding: duizenden doden in New Orleans. Bush had meer kunnen doen.
Alinea 1: meteorologen voorspelde Katrina. Bush reageerde niet
Alinea 2: New Orleans ligt onder zeeniveau. Dijken waren slecht
Alinea 3: hulp kwam veel te laat
Alinea 4: tweederde deel van de bevolking van New Orleans is zwart. Een kwart daarvan is arm. Zou Bush gewild hebben dat New Orleans zou onderlopen?
Slot: Bush had veel meer kunnen doen.
New Orleans door Bush onderschat
Maandag 29 augustus raasde orkaan Katrina over New Orleans. De schade leek op het eerste gezicht mee te vallen. Een dag later bleek de schade veel groter dan verwacht. Tachtig procent van de stad stond onder water, de dijken hadden het begeven. Overal dreven lichamen en plunderaars grepen hun kans. In de Superdome waar 23 duizend inwoners waren ondergebracht is er een gebrek aan voedsel en sanitaire voorzieningen. New Orleans lijkt een spookstad. En waar was Bush? Op vakantie in Texas. Zou hij dit niet hebben zien aankomen? Waarschijnlijk wel. Hij had de ramp onderschat. Of was het de bedoeling dat New Orleans zou vollopen? Bush had in ieder geval veel meer kunnen doen voor New Orleans.
Op vrijdag 26 augustus veroorzaakt Katrina negen doden in Florida. Katrina was toen nog een forse storm. Boven de golf van Mexico wint hij boven het water aan kracht en wordt het een orkaan in categorie 3. Zaterdag 27 augustus voorspelt het Hurricane Center s’ochtends dat Katrina binnen 24 uur New Orleans zal bereiken als oorkaan in de categorie 4 of 5. Burgemeester Ray Nagin van New Orleans roept om 17:00 de bewoners van zijn stad op tot vrijwillige evacuatie. De dag daarna besluit hij tot verplichte evacuatie van New Orleans. In de vroege ochtend van maandag 29 augustus bereikt Katrina de stad. De schade lijkt gering. De dag daarna blijkt echter de schade groter dan verwacht. Bush en zijn regering wisten dus al een paar dagen van tevoren dat er een orkaan aan zat te komen. Niemand deed iets. Bush was op vakantie in Texas, terwijl New Orleans onder water liep. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice werd die week in New York bij een musical en het US Open-tennistoernooi gesignaleerd. De situatie in New Orleans werd geheel onderschat.
New Orleans ligt 2 meter onder zeeniveau. Ook wordt de stad voor driekwart omringd door water: de Mississippi in het zuiden en westen en het Lake Pontchartrain in het noorden. New Orleans ligt dus als het ware in een kom. Als de dijken het begaven zou de hele stad onderlopen en het water zou nergens anders heen kunnen. De dijken steken vijf tot zes meter boven het water uit. Dat zou niet genoeg zijn om Katrina tegen te houden, werd voorspeld. Technisch zou de bedreiging makkelijk te verminderen zijn. Het is een kwestie van investeren. De regering en parlement in Washington hadden echter andere plannen. Het budget van het Army Corps of Engineers daalde sinds 2001. De afdeling New Orleans had 70 miljoen dollar (20 procent) minder te besteden aan de infrastructuur om de stad tegen orkanen e.d. te bestrijden. En dat terwijl het gebied steeds kwetsbaarder werd. Het gebied daalde door bemaling en gaswinning en ook de zeespiegel steeg.
Pas 2 dagen na de ramp komt er iets van hulpverlening. Deze hulpverlening verloopt echter traag, omdat er een chaos is ontstaan in de stad. Er wordt geplunderd, er zijn schietpartijen en verkrachtingen. De zwakste vluchtelingen worden per helikopter uit het Superdome-stadion gehaald en overgebracht naar Houston, Texas, en Baton Rouge. Mensen ergeren zich over de trage hulpverlening. De slachtoffers van de tsunami in Azië kregen gelijk hulp, waarom gebeurt dat hier niet? Dat is wat veel mensen in dit gebied zich afvragen. President Bush komt onder druk te staan en belooft duizenden extra millitairen. Op televisie geeft hij toe dat het niveau van de hulpverlening ‘niet acceptabel’ is.
Tweederde van de inwoners van New Orleans is zwart. En meer dan een kwart van de stad leeft in armoede. Volgens dominee Jesse Jackson zijn de steden overgeslagen door de regering-Bush omdat Bush weinig stemmen kreeg van deze stedelingen. Dit zou een reden kunnen zijn dat Bush zo laat ingreep. ‘Veel zwarten hebben het gevoel dat hun ras, de bezitsverhoudingen en hun stemgedrag een rol spelen in de reactie,’ zei de dominee. Zwarte burgemeesters schreeuwen om hulp, maar niemand luistert. Dit geeft de mensen het gevoel dat ze minderwaardig zijn. Het zou kunnen dat Bush New Orleans met een reden vol liet lopen. Het is een arme stad. Als hij volliep zou hij daarna opgebouwd kunnen worden tot een nieuwe rijke en moderne stad.
Bush wist van tevoren dat er een orkaan aan zat te komen. Hij wist dat de dijken slecht tegen een orkaan bestand waren. Hij wist dat het gebied van New Orleans steeds kwetsbaarder werd. Ook had hij veel meer kunnen doen wat betreft de hulpverlening. Deze kwam veel te langzaam op gang. Ook was er niet genoeg hulpverlening. Hij heeft de zaak onderschat. Of niet. Dat is iets wat in het midden zal blijven. Het punt is dat Bush veel meer had kunnen doen voor de stad New Orleans. Dat geeft hij zelf toe.
REACTIES
1 seconde geleden