Magie in kinderboeken: Limonade of Gifdrank?
Wegdromen in de boeken van de magische wereld van Harry Potter, veel mensen vinden dit een fantastisch tijdverdrijf. Ook kinderen kunnen zich helemaal inleven in deze fantasierijke wereld waar alles mogelijk is, het goede altijd wint van het kwade en waarin magie centraal staat. Op zo’ n speelse manier als voorlezen uit een magieboek voor het slapen gaan, worden kinderen ingewijd in de geheime wereld van hekserij en tovenarij. Maar wat voor invloed hebben deze magieboeken op onze kinderen? Kan magie in kinderboeken schadelijk zijn voor het kind?
De magie in kinderboeken kan in strijd zijn met de bijbel. Voor sommige kinderen is het werk dat God verricht ook toveren. In de bijbel staat dat de mensen geschapen zijn naar Gods evenbeeld. Dus, gaan die kinderen denken, ik kan ook toveren. Dat is toch niet de bedoeling! Onze kinderen wijs laten maken dat zij net als God kunnen toveren? Omdat de magische wereld die in de boeken wordt geschetst erg lijkt op de realistische wereld, is het mogelijk dat kinderen onbewust gaan kiezen voor de magie wereld. In plaatst van de wereld waar God in bestaat, omdat ze dat een ’te vaag verhaal vinden’.
Kinderen zijn de toekomst, wat zij leren geven ze door aan de volgende generatie. Omdat kinderen zeer vatbaar zijn voor computerspelletjes, erotiek, magie enz. treed er gewenning op. Kinderen gaan magie gewoon vinden en geven dit door aan hun kinderen. Gewenning aan occulte magieverhalen is dat goed voor de toekomst van onze kinderen?
Natuurlijk fantasie is leuk, het is ook niet goed om een kind daarvan te weerhouden. Maar te veel fantasie/magie is ook niet goed voor een kind, deze kan nachtmerries krijgen en angst opwekken. Het is zelfs bewezen dan bij kinderen onder de 10 jaar sommige fantasie hen te boven gaat. Daarom moet je wel ruimte houden voor magie
In kinderboeken, maar ook andere boeken blijven aanbieden. En kinderen wijzen op wat wel en niet kan. Een kinderboekenweekthema als: De Toveracademie lijkt mij absoluut een slecht plan, omdat een kind zo te veel gestimuleerd wordt om een magieboek te lezen.
‘Maar wat weten mensen nou van magie?’ zullen mensen zeggen die magie in kinderboeken niet als schadelijk zien. Zij vinden dat angst voor magie uit onwetendheid bestaat. Maar het is toch niet goed als kinderen allemaal vervloekingen tegen elkaar uitroepen in de hoop dat dit effect zou hebben. Dit soort voodoo- gedoe hoort niet thuis in onze samenleving.
Magieboeken kunnen zeker schadelijk zijn voor jonge kinderen.
Bijvoorbeeld een kind dat in een boek van Harry Potter gelezen heeft, dat je op een bezemsteel kan vliegen. Hij/ zij gaat dit ook proberen, maar de bezem blijkt helaas toch niet te kunnen vliegen. Zo kunnen kinderen, omdat ze de afweging van realiteit en fictie nog niet goed kunnen onderscheiden, te veel in hun eigen wereld gaan leven. Een wereld waar ook alles kan en grenzen ver te zoeken zijn.
Dus een magieboek lezen kan bij kinderen geen kwaad zolang ze maar oud genoeg zijn om de knop te kunnen omzetten van realiteit naar fictie en terug.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Het is nu anno 2006, volgens mij zit jij nog met je hoofd in het jaar 1406..
19 jaar geleden
Antwoorden