Uiteenzetting:
Inleiding: kleurplaten
Kernalinea 1: het kleuren van een kleurplaat
Kernalinea 2: functies van een kleurplaat
Kernalinea 3: manier om kinderen mee stil te krijgen
Kernalinea 4: het is een nuttig gebruik bij bijvoorbeeld Sinterklaas
Kernalinea 5: recycling!
Hoewel je er niet bij stilstaat, omdat je het al je hele leven gewend bent, toch zijn kleurplaten zeer veelzijdige stukjes papier versierd met kleurtjes.
Het kleuren van een kleurplaat is zeer subjectief. De één houdt van felle kleurtjes, de ander liever van zachte of donkere kleuren. Wat ook een optie is is de manier hoe je kleurt, druk je hard met je potlood op het papier of juist erg zacht, trek je er met viltstift een lijntje rond in dezelfde kleur, kleur je binnen of buiten de lijntjes.. Kortom erg veel verschillende manieren! Kleurplaten kunnen verschillende functies hebben, je kan ze bijvoorbeeld in de keuken hangen of mooi inlijsten en in de slaapkamer een plaatsje geven. Ze kunnen ook dienen om kinderen iets bij te leren, denk maar aan de tekeningen waar je van nummer 1 naar nummer 2 een lijntje moet trekken uiteindelijk een figuur krijgt. Spelenderwijs wordt kinderen dus veel aangeleerd. Kleine kinderen kunnen soms erg lastig zijn, maar met een kleurplaat en een bak potloden, viltstiften of vetkrijtjes zijn ze snel een uurtje stil. Vaak proberen ze hem zo creatief mogelijk in te kleuren. Je houdt aan een kleurplaat dus niet alleen een uurtje rust over, maar ook een mooie tekening! Tekeningen zijn ook goed voor het goede doel, je zou het misschien niet zeggen, maar hoeveel moeite doen kinderen niet om een mooie tekening voor Sinterklaas te maken? Jaarlijks worden er duizenden tekeningen voor deze lieve man en zijn knechten gemaakt, waardoor ook de speelgoedwinkels weer flink verkopen (want natuurlijk krijg je niets van de Sint als je geen mooie kleurplaat maakt, dat is algemeen bekend). Ten slotte, om ook maar even het milieu erbij te betrekken, is een kleurplaat ook zeer recyclebaar. Het ligt hier natuurlijk wel aan het soort kleurplaat, als je er één hebt gemaakt op een blanco papier en je bent hem beu, dan pak je toch gewoon de achterkant?! Dat scheelt namelijk ook weer een boom! Eigenlijk geldt precies hetzelfde voor een kleurplaat uit een kleurboek, alleen dan heb je al twee voorgedrukte tekeningen aan beide kanten staan. Je moet wel uitkijken met viltstiften op zo’n moment als je niet wilt dat het door gaat drukken, een raadzame vervanger is dan het potlood.
Zoals gezegd zijn kleurplaten dus zeer veelzijdige stukjes papier. Er zijn dus verschillende manieren om een kleurplaat tot zijn recht te laten komen. Ook is het goed voor de creatieve ontwikkeling en voor het IQ-gehalte. Ze werken als rustmiddel en ze helpen indirect mee aan de verkoop in speelgoedwinkels in de wintermaanden. Tot slot is het óók nog eens goed voor het milieu! Nou, een heel stuk wijzer over de goede oude kleurplaat; en ik wens U nog veel kleurplezier! (453)
REACTIES
1 seconde geleden