Huiswerkvrije scholen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 1e klas vwo | 779 woorden
  • 12 december 2004
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
87 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
Huiswerkvrije school

Een huiswerkvrije school betekent niet dat je geen “huiswerk” moet maken. Je hoeft het alleen niet thuis te doen, je doet het op school en met begeleiding van een docent. Vaak wordt ervan het KIT-lesmodel gebruik gemaakt, KIT staat voor Kennisoverdracht en Integratie en Toepassing. De leraar praat dan maximaal 20 minuten(kennisoverdracht) en de leerlingen moeten dan zelf vervolgens integreren en toepassen.
In Nederland zijn er nog maar een paar huiswerkvrije scholen, of scholen die voor de helft huiswerkvrij zijn. Een school die huiswerkvrij wordt moet wel veranderen, omdat er anders les gegeven wordt. De scholen denken dat het niveau zal stijgen, omdat huiswerk een belangrijk onderdeel is en de leerlingen er beter in begeleid worden.
Het belangrijkste verschil met een ‘normale’ school is dus de plaats waar je je huiswerk maakt, maar het is ook de bedoeling dat je je huiswerk beter maakt, anders dus.De schooltijden zijn ook anders, omdat je iets langer op school moet blijven voor je huiswerk.

De leraren hebben er geen voordeel bij, ik weet dat het niet draait om de leraren, maar ze zitten alleen maar langer op school, moeten nog steeds repetities nakijken enzovoorts. Voor sommige leerlingen zitten er wel voordelen aan, maar dat ligt eraan wat voor soort leerling je bent, als je graag op school werkt en je thuis niet kan concentreren is dit de ideale oplossing, en als je dan ook nog precies anderhalf uur per dag aan je huiswerk zit is het helemaal perfect! Je wordt goed begeleid bij je huiswerk, en de bedoeling ervan is dat je gemotiveerder raakt en de resultaten dus ook beter zullen zijn! Door leerlingen ook te begeleiden met hun huiswerk weet je ook sneller waar het probleem ligt bij het halen van slechte cijfers, leerlingen die in een kansarme gezin leven hebben zo ook de ruimte om geconcentreerd te werken . Want als je ze op school huiswerk laat maken kun je de motivatie van een leerling zien en is er ook meer persoonlijke begeleiding van een leerling . Ook heeft het thuis geen eeuwige discussies met zijn ouders over huiswerk en hoeven er geen hobby’s of iets dergelijks aan de kant gezet te worden voor huiswerk. Want als de bel gaat krijg je je boeken ook niet mee naar huis. Dus ook al zou je willen, je kunt er thuis niks meer aan doen. Daarmee kom je weer op een ander voordeel, je hoeft je niet meer eindeloos al je boeken mee te dragen , al de boeken blijven gewoon op school. Als je een kind thuis zijn werk laat maken kun je niet verwachten dat ouders er wel raad mee weten, want de kinderen die thuis het meeste moeten doen zijn vaak de zwakkere leerlingen die het op school niet afkrijgen. De ouders worden dan een soort van hulpleerkracht , sommige vervullen die taak niet goed of kunnen die taak niet goed vervullen, daarom kun je de leerlingen beter op school begeleiden en zullen de zwakkere leerlingen ook een eerlijke kans krijgen.
Er zijn ook heel wat nadelen aan, want de leerlingen die wel snel klaar zijn met hun huiswerk zitten al die tijd op school te verdoen, sommige leerlingen plannen ook liever zelf hun huiswerk in. Het belemmert hun alleen maar om op school te blijven. Leerlingen worden ook niet verantwoordelijk, als ze straks na de middelbare school een opleiding gaan doen kunnen ze niet verwachten dat iemand daar hun huiswerk plant. En ook de leerlingen die hun huiswerk niet afkrijgen in de tijd die ze er op school voor krijgen, kunnen er thuis niet nog even naar kijken. Thuis hangt er ook een andere sfeer op school die voor vele leerlingen prettiger is als op school. Op school heb je de neiging om te praten als de leraar niet oplet of slecht orde kan houden, dan zit je dus extra op school zonder iets te doen. Het is juist goed om leerlingen de verantwoordelijk te geven om hun eigen huiswerk in te plannen. En als het niveau stijgt zoals er beweert wordt, betekent het ook dat als jouw niveau niet stijgt omdat je juist alleen maar nadeel hebt bij huiswerkvrijheid, wordt jouw niveau lager, omdat ze ook naar de rest kijken.

Huiswerkvrije scholen hebben heel wat voordelen, maar ook een paar nadelen! Ik ben tegen huiswerkvrije scholen, omdat ik de nadelen zwaarder vind wegen als de voordelen. Huiswerkvrije scholen werken voor een kleine groep leerlingen. De rest heeft er alleen veel nadeel bij, en de mensen waarvoor huiswerkvrije scholen een voordeel is, krijgen dan later het probleem dat ze erg afhankelijk waren omdat hun huiswerk geplant werd, en ze het niet zelf moesten doen. Ik ben dus tegen!

REACTIES

A.

A.

heel handig:D

8 jaar geleden

P.

P.

Heelmal goed

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.