Geweld

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 772 woorden
  • 12 oktober 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Houdt het ooit nog op?

We kennen allemaal deze slogan: Het houd niet op, niet vanzelf. Overal op straat zie je posters hangen en er zijn honderden mensen die flyers uitdelen. Allemaal met als doel om zinloos geweld tegen te gaan. Behalve huiselijk geweld zijn er nog veel meer andere vormen van geweld en stuk voor stuk zouden ze opgelost moeten worden. Het geweld is een deel van onze samenleving geworden en daarom wordt het dus gezien als een groot maatschappelijk probleem. Het probleem is echter niet gemakkelijk op te lossen en daarom zetten verschillende instanties zich in om het gebruik van geweld tegen te gaan.

Is het wel een goed plan om op te treden tegen geweld of moeten we er maar mee leren leven? Hoe groot is de omvang van geweld in Nederland en wat is de gepaste houding tegenover geweld in onze samenleving. En nog belangrijker : Houdt het ooit nog op?

 

Geweld

“Het gebruik van wapens of lichamelijke kracht: geweld plegen; fysiek geweld; het geweld van de zee onstuimigheid.”  Dit is de definitie die je in het woordenboek vindt over geweld. In onze samenleving komt het vaak voor. Geweld ontstaat voornamelijk door agressiviteit wat weer ontstaat door een gevoel zoals: woede, frustratie ongeduld of onbegrip. Deze gevoelens moeten allemaal worden uitgedrukt. De laatste paar jaren is het geduld bij mensen sterk afgenomen. Hierdoor hebben ze een kort lontje en is het kookpunt al snel bereikt. Daarom zijn er een aantal instanties die zich inzetten voor geweld. En dan voornamelijk voor zinloos geweld. Maar om al het slechte in de wereld tegen te gaan moet je eerst een manier zien te vinden om de wereld te bereiken. Het gebruik van geweld is een van de definiërende kenmerken van de staat en het kent verschillende vormen zoals: Vandalisme, moord, verkrachting, mishandeling en nog veel meer. Dit zijn allemaal zeer ernstige zaken en men moet zich nog harder in gaan zetten om de wereld te bereiken, voordat het dadelijk compleet uit de hand loopt.

Optreden tegen geweld

De aanpak van geweld is door de jaren heen toegenomen. Dit komt omdat het aantal geweldsdelicten is gestegen. Volgens het CBS is de criminaliteit in 2011 24,9 procent. Dit is ongeveer 6 procent minder dan in 1990. Deze cijfers bezorgen de overheid en de inwoners veel angst en veel mensen voelen zich niet meer veilig. Als het geweld niet afneemt, kan dit een ernstig gevolg hebben voor het rechtsgevoel in Nederland. Dit betekent dat de inwoners geen vertrouwen meer hebben in de overheid. Door goede maatregelen te nemen kan dit voorkomen worden. Maatregelen zoals beveiligingscamera’s, veiligheidsteams en trainingen hoe je om moet gaan met geweld, moeten ervoor zorgen dat de mensen zich veiliger voelen in ons land. Echter heeft dit er nog niet tot geleidt dat het geweld ophoudt want het probleem ligt bij de geweldstichters zelf.. Er zijn veel (politieke) instanties die informatie geven over de gevolgen van geweld. Door deze voorlichtingen krijgen mensen een idee over de ernst van de delicten. Het doel hiervan is om mensen weer beter te laten functioneren in de maatschappij en hopelijk neemt daardoor het rechtsgevoel weer toe.

 

Dat het geweld is toegenomen, dat is een feit. Maar dit betekent niet dat we het er maar bij moeten laten! De cijfers zijn deprimerend. Maar als je er niets tegen doet, dan wordt het uiteindelijk niet beter. Alleen door grootschalige acties te ondernemen kom je een klein stukje dichter bij de wereld. De wereld is moeilijk te bereiken, maar het wordt zeker gewaardeerd als we het zouden proberen!

Het vinden van een gepaste houding tegenover geweld, is een lange zoektocht waarbij niemand tot nu toe nog een antwoord heeft gevonden. Geweld is nou eenmaal een stuk van onze maatschappij en we zouden ons zo goed mogelijk moeten aanpassen om er mee te leren leven. Het houdt nou eenmaal nooit op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouwplan

  • Alinea 1: Inleiding

  • Alinea 2: inleiding

  • Alinea 3: Geweld

  • Alinea 4: optreden tegen geweld

  • Alinea 5: slot

  • Alinea 6: slot

     

    Alinea 1: Inleiding: Introduceren van geweld en de aandacht trekken . Maatschappelijk probleem, instanties.

    Alinea 2 : Inleiding: Deelonderwerpen benoemen en een goed begin geven aan de tekst door een stelling te geven. Houdt het ooit nog op?

    Alinea 3:  Geweld: Wat is geweld en hoe ontstaat het . Kort lontje, agressiviteit, bereiken van wereld, definiërende kenmerken staat

    Alinea 4: Optreden geweld: Hoe treedt men op tegen geweld en wat zijn de cijfers van geweld. Cijfers opzoeken bij CBS, Maatregelen, overheid, rechtsgevoel.

    Alinea 5 : Slot : Samenvatten met nieuwe inzichten. Cijfers, acties, waardering.

    Alinea 6 : slot: Uitsmijter. Spreekt voor zich

     

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.