Dierproeven moeten afgeschaft worden

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 657 woorden
  • 29 oktober 2005
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
177 keer beoordeeld

Dierproeven moeten afgeschaft worden!

Per jaar worden zo’n 1 miljoen onschuldige dieren gebruikt om medische onderzoeken te doen. Bijvoorbeeld voor nieuwe vaccins en geneesmiddelen, maar ook om nieuwe make-up producten te testen worden er proefdieren gebruikt, dat gebeurt vooral bij konijnen. En je wilt niet weten hoe die onderzoeken te werk gaan. De dieren worden vastgebonden en hun poten worden vastgeklemd en hun mond wordt dicht gesnoerd. Dan komt er een onderzoeker met een grote spuit aanzetten en prikt dan in het oog van de beesten. En denk maar niet dat dat een pretje is! Het oog gaat prikken en branden en ze gaan al bijna dood van de pijn. Sta je daar wel eens bij stil? Hoeveel dieren er pijn moeten lijden op deze wereld?

Ik ben er dus voor dat het afgeschaft moet worden. In Nederland mag er gelukkig sinds 1996 niet meer proeven op dieren gedaan worden op het gebied van cosmetica en verzorgingsproducten. Maar in andere landen wordt er nog steeds gebruik van gemaakt.

Ten eerste moeten de dieren heel veel pijn lijden voor deze onderzoeken. Ze hebben echt een gruwelijk leven, of beter gezegd, ze hebben geen leven. Ze leven alleen of met veel andere dieren in kooien waarin ze zich nauwelijks in kunnen bewegen. De dieren krijgen prikken, pillen of hun huid moet soms wel eens bestraald of verbrand worden! Dat is echt niet normaal, die dieren hebben vreselijke pijn. Een mens kan niet zomaar het lot bepalen van een dier.

Ten tweede kloppen de resultaten die uit dierproeven komen meestal niet en zijn onbetrouwbaar, omdat er heel wat dieren zijn die anders op stoffen reageren dan mensen. Dus dan hebben die onderzoeken niks opgeleverd en hebben er dieren pijn geleden voor niks. Zoiets kan een mens toch wel bedenken? Dieren zijn heel erg anders dan mensen. Dieren eten rauw vlees en worden er niet ziek van, maar zodra een mens dat doet worden we overspoeld door bacteriën en worden we inderdaad ziek. Dus daar reageren dieren ook anders op, op medicijnen dus ook.

Ten derde worden er ook op verschillende dieren dezelfde proeven gedaan dus moeten er meer dieren lijden dan nodig is. En niet te vergeten: de dieren die worden gefokt, daar worden dus proeven opgedaan. De dieren die niet gebruikt worden als proefdier worden vervolgens afgemaakt!

Maar er zijn mensen die tegen deze stelling zijn. Zij vinden dus dat er wel proeven op dieren gedaan mogen worden. Hier hebben zij een aantal argumenten voor: Ze vinden dat er geen proeven op mensen gedaan kan worden, omdat mensen meer angst hebben en meer pijn gaan lijden. Ze vinden ook dat dierproeven gericht zijn op het geluk en de gezondheid van de mensen. En ze zeggen: Als je geen dieren opoffert, offer je mensen op.

Ik ben tegen de argumenten van deze mensen. Dieren zijn ook doodsbang en ze lijden wel degelijk pijn! Dierproeven zijn gericht op het geluk en de gezondheid van de mens? Hoe zit het dan met de dieren? Deze mensen denken niet aan de dieren! Als je dierproeven gaat doen dan haal je het geluk en de gezondheid van de dieren juist weg. Je haalt het leven weg van die beesten. Er zijn echt wel andere mogelijkheden om onderzoeken naar medicijnen te doen. Als het echt niet anders kan, dan is er wel een andere oplossing: Er worden geen proeven op gewervelde dieren gedaan, maar op lagere organismen; bijv slakken. Zij zullen minder pijn lijden vanwege het minder ontwikkelde zenuwstelsel. Of bijvoorbeeld wormen, uit onderzoek is gebleken dat zij nauwelijks pijn voelen. Ook zijn er genoeg vrijwillige mensen die zich op vaccins willen laten testen. Ook kan er sprake komen van de zogezegde mathematische modellen. De inzet van computers om modellen van biologische processen door te rekenen kunnen dierproeven beperken.

Ik vind dat dierproeven afgeschaft moeten worden en dat ze maar andere manieren moeten verzinnen om medicijnen te testen. Dieren mag je niet zomaar pijn doen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.