Burka

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 1272 woorden
  • 29 mei 2006
  • 170 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
170 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Het dragen van de burka in openbare ruimten moet verboden worden in Nederland!

Op 20 december 2005 heeft de Tweede Kamer een motie van Geert Wilders aangenomen, deze motie hield een landelijk verbod in op het dragen van de burka in openbare ruimten in Nederland. De partijen: CDA, VVD, LPF en de Groep Nawijn hebben vóór deze motie gestemd. In Utrecht is het al een tijdje verboden om de burka te dragen als hierdoor het vinden van werk onmogelijk wordt gemaakt. Dit geldt dan vooral voor vrouwen die in de bijstand lopen, omdat dit in strijd is met de Wet werk en bijstand. Deze wet houdt in dat iemand die in de bijstand loopt geen dingen mag doen die het vinden van werk bemoeilijkt of onmogelijk maakt.

Feiten:

Burka: De burka is een gewaad dat het hele lichaam bedekt en dus ook de ogen. De burka wordt vaak verward met de niqaab, dit is echter een gewaad waarbij ook het hele lichaam is bedekt maar waarbij de ogen (en vaak ook nog het héle gezicht) nog wel zichtbaar zijn. Bij de burka zijn de ogen bedekt door een stukje gaas, waardoor de burkadraagster wel de buitenwereld kan zien, maar de buitenwereld kan haar niet zien. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een burka voor vrouwen in Afghanistan verplicht.

Motie: De Tweede Kamer heeft op 20 december 2005 de motie van Geert Wilders aangenomen voor een landelijk burka-verbod. Naast indiener Wilders stemden CDA, VVD, LPF en Groep Nawijn voor de motie.

Utrecht: geen burka voor vrouwen in bijstand: Sinds 12 oktober 2005 heeft de gemeente Utrecht het dragen van een burka verboden voor vrouwen met een bijstandsuitkering. Doen ze dat niet, dan zal hen een sanctie worden opgelegd. Aanleiding voor deze maatregel waren twee islamitische vrouwen die de sociale dienst onlangs lieten weten dat ze principieel zouden weigeren hun burka af te doen tijdens een sollicitatiegesprek. Een niet-gelaatsbedekkende hoofddoek wezen ze af. Utrecht neemt deze maatregel omdat het in strijd is met de Wet Werk en Bijstand, waarin staat dat iemand in de bijstand geen dingen doet die het werken bemoeilijken of onmogelijk maken.

Argumenten:

VOOR · Onherkenbaar, weet niet wie je voor je hebt
Doordat het hele lichaam bedekt is, weet je niet wie je voor je hebt en is de persoon dus niet herkenbaar. Dit verstoord de openbare orde, omdat we in een westers land als Nederland gewend zijn aan oogcontact en herkenbaarheid op straat. Waarom moet iemand herkenbaar zijn? Iemand kan ook ongestoord met een capuchon en een grote zonnebril op lopen waardoor hij/zij ook niet snel herkenbaar is. Hier wordt toch ook geen verbod op gelegd?

· Slecht voor integratie, sluiten zich buiten
Doordat de burkadraagsters zich helemaal bedekken kun je geen oogcontact met ze maken en zijn ze niet herkenbaar. Hierdoor sluiten ze zichzelf buiten en dit is weer slecht voor de integratie. Terwijl het juist belangrijk is de integratie te bevorderen omdat de laatste paar jaren de spanningen tussen allochtone en autochtone bevolkingsgroepen erg zijn opgelopen. Als zij zichzelf buiten sluiten, is dit hun eigen probleem. Zij zijn degene die er de dupe van zijn doordat ze ‘buiten de maatschappij’ komen te staan en weinig/minder contact met andere mensen hebben.

· Geen oogcontact en non-verbale communicatie, wel belangrijk ! Doordat de vrouwen helemaal bedekt zijn (dus ook de ogen) kun je geen oogcontact met ze maken terwijl dit juist in ons land erg belangrijk is. Ook de non-verbale communicatie wordt hierdoor verstoord, deze communicatie bestaat onder andere uit het oogcontact, maar ook uit de lichaamstaal die door de houding wordt “gesproken”. Deze non-verbale communicatie is juist in deze tijd en in dit land erg van belang!

· Bedreigend
Er gaat een zeker dreiging uit van de vrouwen die een burka dragen. Dit komt doordat ze zich niet laten zien en zich “verschuilen” achter de burka, hierdoor lijkt het alsof ze iets te verbergen hebben en komen onbetrouwbaar over. Dit is vaak niet de bedoeling van deze vrouwen, maar onbewust komen ze wel bedreigend over, wat de hele samenleving aantast.

· Verkeer, weinig zicht
Burkadraagsters hebben in het verkeer weinig zicht, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Doordat ze alleen een gaasje voor de ogen hebben waardoor ze de buitenwereld kunnen zien, is het lastiger om om zich heen te kijken waardoor ze dingen over het hoofd kunnen zien of trager kunnen reageren. Ze hebben hiermee niet alleen zichzelf, ook de rest van haar omgeving kan hier last van hebben en ze brengt onnodig anderen in gevaar.

· Identificatieplicht
Sinds 1 januari 2005 is het voor alle Nederlanders verplicht altijd een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben zodat ze zich op elk moment van de dag kunnen identificeren. Voor de vrouwen die een burka dragen, is dit dus lastig omdat ze hun burka niet in het openbaar af “mogen” doen. Op plaatsen als Schiphol geeft het niet zoveel problemen omdat daar de vrouwen vaak even apart genomen worden in een aparte kamer zodat ze daar door een vrouwelijke douane gecontroleerd kunnen worden. Als er echter iets gebeurt op de Dam in Amsterdam (denk aan een aanslag of iets dergelijks), dan moeten alle aanwezigen snel geïdentificeerd kunnen worden en is er geen aparte ruimte waar de vrouwen hun burka af kunnen doen. Dit belemmerd dus de identificatieplicht.

· Man moet zelf sterk staan
De burka wordt vooral gedragen als traditie. Vroeger vond men namelijk dat de vrouw anders de man expres verleidde en dat het daardoor ook de schuld van de vrouw was als hij zich niet kon beheersen. Tegenwoordig (en al helemaal in Nederland) denken we daar wel anders over en is vrijwel iedereen het erover eens dat de man zelf zo sterk moet zijn om de verleiding te weerstaan en dat hij zelf de dader is als hij zich niet kan beheersen. Het is voor de burkadraagsters een traditie, de betekenis erachter is wel veranderd, het draait niet meer om het verleiden van de mannen. Maar het blijft een traditie en deze vrouwen hebben het recht om hun traditie in ere te houden, we kunnen Volendammers toch ook niet verbieden hun klederdracht te dragen ook al is deze niet gelaatsbedekkend?

TEGEN

· Vrijheid geloofsovertuiging
Het verbieden van de burka in strijd is met de vrijheid van geloofsovertuiging. Dit is echter niet het geval omdat de burka geen uiting van een geloof of religie is. De burka wordt vaak in verband gebracht met de islam, maar in Mekka (heilige stad voor de islam) is het zelfs haram om een burka te dragen (haram is een term uit de islam waarmee goederen of voorwerpen worden bedoeld die niet door moslims gebruikt mogen worden). In de Koran (het heilige boek voor moslims) staat dat mensen zich genoeg moeten kunnen bewegen en genoeg in het zonlicht moeten komen omdat de kans anders groter is dat je ziek wordt, nergens staat vermeld dat de vrouw bedekt moet zijn. De burka is meer een soort klederdracht die vooral in Centraal-Azië, Afghanistan, Pakistan en Noord-India wordt gedragen.

· Waarom dan ook geen hoofddoek verbieden? Omdat bij het dragen van een hoofddoek het gezicht (én dus de ogen) zichtbaar zijn, bij de burka is dit niet het geval.

· Iedereen mag zelf zijn kleding kiezen
Iedereen heeft het recht om zelf zijn kledingkeuze te bepalen. Dit is een bepaalde uiting van mensen waarmee ze laten zien hoe en wie ze zijn en mag dus niet belemmerd worden. Klopt, iedereen heeft het recht om zijn eigen kleding te kiezen en te dragen, maar dit mag niet leiden tot de beperking van een ander. Beperking in het oogcontact, herkenbaarheid, verstoring van de openbare orde, belemmering van de identificatieplicht, belemmering van de integratie en anderen (onnodig) in gevaar brengen.

REACTIES

E.

E.

Ik vind dat in het openbaar gezichtbedekkende kleding niet moet kunnen. Je kunt dan niet zien wie je voor je hebt. In sollicitaties kan het helemaal niet en zeker niet voor functies die een openbaar karakter dragen.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.