Geen burkha’s meer in het openbaar!
Overal hoor je er wel mensen over praten, moeten hoofddoekjes kunnen of niet, en de burkha, moet die toegestaan zijn? In debatten op televisie, bij maatschappijleer op school en ook onder vrienden onderling praten we er veel over. Men mag in Nederland voor zijn eigen mening uitkomen, daarom zijn we een democratisch en multicultureel land. Ook hier bestaan dus verschillende meningen over.Ik wil in dit betoog duidelijk maken dat er een groot verschil tussen een hoofddoek en een burkha is. Een hoofddoek is ook een vorm van geloofsuiting, maar hierbij word het gezicht niet volledig bedekt. Vandaar dat ik ook geen bezwaren ertegen heb als die in het openbaar gedragen worden. Burkha’s zijn wél gezichtbedekkend, en hier heb ik wél mijn bezwaren tegen, waarbij ik wil opmerken dat mijn betoog niet bedoeld is om mensen te discrimineren, te kwetsen of te beledigen. Mijn stelling is: Burkha’s ( of andere volledig gezichtsbedekkende kleding) moeten verboden worden in het openbaar.
In de Nederlandse wet staat dat iedereen herkenbaar over straat moet gaan. Het dragen van een bivakmuts is niet toegestaan omdat het gezicht niet zichtbaar is, waarom zou een burkha dan wel moeten kunnen? Hierbij zie je het gezicht toch ook niet?
Als je met iemand praat die zijn gezicht bedekt heeft, kan het contact nooit super zijn. Je kunt de ander z’n gezichtsuitdrukking en reactie niet zien. Het lijkt alsof de ander niet met je praten wil, of niet geïnteresseerd is.
De eerste indruk is vaak belangrijk. Zo mag een werkgever best eisen stellen aan zijn personeel. Zij zijn toch het gezicht van het bedrijf, dus mag hij ook grenzen stellen aan het uiterlijk van zijn personeel. Dit kan een piercing of tatoeage in het gezicht zijn, maar ook kleding, zeker een burkha.
Ten aanzien van de niqaab, chador en burkha (allemaal volledig gezichtsbedekkend) heeft de Commissie Gelijke Behandeling naar aanleiding van een voorbeeld op een ROC in Amsterdam al aangegeven dat een verbod te rechtvaardigen is op scholen. In Frankrijk geldt sinds kort een verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen en in overheidsgebouwen. Hier zijn (nog) geen problemen opgetreden, dus waarom zou dat bij ons anders zijn?
Nederland is een multicultureel land met vrijheid van meningsuiting. Dus je moet je geloof ook kunnen uiten. Of dit nou een keppeltje van een Jood is, of een kap van een Katholieke non, of een burkha van een Moslimvrouw. Daar moet dan ook geen onderscheid in gemaakt worden.
Moslimvrouwen komen vaak hier naar toe omdat ze in hun eigen land geen toekomst hebben. Ze hebben het al moeilijk genoeg gehad omdat ze vaak een hele familie hebben moeten achterlaten, moeten wij het hun dan nog moeilijker maken door hun hun traditie af te nemen?
Op scholen gelden regels als, geen hoofddeksels (petten, mutsen etc.). Waarom zouden we burkha’s dan wel toelaten? Iin een democratisch land als Nederland mag er geen onderscheid plaatsvinden. Ook al is Nederland een multicultureel land, ze hebben hier moskeeën, aparte scholen, kinderen krijgen vrij voor het suikerfeest en dergelijke, maar daar tegenover mogen ze zich toch ook een beetje aan onze cultuur aanpassen.
Als je van tevoren weet dat er mogelijk nadelen kleven bij het dragen van een burkha, moet je het niet dragen. Het is dan misschien wel een kledingstuk waarmee je je geloof uit, maar het wekt wel bij velen argwaan op als je het draagt. Want die voelen zich niet altijd op hun gemak bij iemand die een burkha draagt o.a. omdat ze dan niet weten wie ze voor zich hebben en hoe die iemand zich tegenover hen opstelt.
Samengevat vind ik dat er meer argumenten vóór deze stelling zijn dan tegen. Vandaar dat ik ook bij mijn stelling blijf, burkha’s moeten hier niet toegestaan zijn in het openbaar.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
dit is zo ongelooflijk slecht, het is duidelijk te merken dat je alle argumenten vanaf je eigen standpunt bekijkt en de tegenargument daardoir slecht onderbouwt, en je hebt ook duidelijk geen verstand van waarom die mensen uberhaupt een boerka dragen.
8 jaar geleden
Antwoorden