Is dierenarts het beroep van dit jaar?
Vorig jaar hebben wij onderzoek gedaan naar het aantal dierenartsen in Zeeland. Dit jaar hebben we precies hetzelfde gedaan en vergeleken. Naar aanleiding van dat onderzoek gaat het artikel deze keer over het beroep dierenarts. De informatie waarvan we dit artikel hebben gemaakt, komt van een dierenarts, die nu al 15 jaar in het beroep zit. Zij heeft ons informatie gegeven over de opleiding, de eisen om dierenarts te worden, de toelatingseisen voor de opleiding en het toekomstperspectief na de opleiding. Ons doel is om er voor te zorgen dat meer mensen zich gaan interesseren in het beroep dierenarts.
We moeten hier wat aan gaan doen!
Allereerst moet je aan de juiste eisen voldoen om toegelaten te worden tot de loting.
Je wordt toegelaten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek.
Je kunt ook met een havo diploma toegelaten worden, dan moet je wel een gemiddelde hebben van 7.5 of hoger.
Als je een HBO diploma hebt gehaald dan kun je er ook voor zorgen dat je daarna examens maakt op VWO niveau voor de vakken: natuurkunde 1, scheikunde 1, biologie 1 en 2 en wiskunde B1.
Ook word je toegelaten met een universitair propedeutisch diploma.
Voor de rest mag je alle opleidingen volgen zolang je de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde kan aantonen op VWO niveau. (1)
Daarnaast is de opleiding zwaar en duurt redelijk lang.
De opleiding duurt 6 jaar. Het eerste jaar propedeuse (het eerstejaarse programma van een studie), de drie jaar die daar op volgen heb je een doctorale opleiding (maakt deel uit van het laatste deel van het examen) en daarna de echte opleiding tot dierenarts, en die opleiding tot dierenarts duurt 2 jaar.
De opleiding is moeilijk doordat je alle anatomiën (bouw van het organisme) van elk dier uit de categorie wat je heb gekozen uit je hoofd moet leren en kennen.
Als je in Utrecht studeert moet je alles uit je hoofd kennen. In Antwerpen daar in tegen mag je met een examen nog allerlei dingen opzoeken in boeken en encyclopedieën. Dat komt doordat ze in dierenartsen praktijken in België minder streng zijn met regels dan in Nederland. (2)
Verder heb je vele toekomst mogelijkheden als het je niet lukt om dierenarts te worden.
Je kunt met de opleiding diergeneeskunde ook in de zorg gaan werken.
De meeste mensen kiezen er natuurlijk voor om in een praktijk te gaan werken. Dan kan je er ook nog tussen kiezen om in loondienst te gaan werken of om een eigen praktijk op te gaan richten.
Je kunt ook kiezen voor functies in het bedrijfsleven, zoals veevoeder industrie en de geneesmiddelen industrie.
Maar ook kan je kiezen voor functies bij overheidsinstellingen als ministeries.
Toch zijn er ook een aantal eisen waaraan je moet voldoen om als dierenarts te gaan werken in een dierenartsen praktijk.
Het is heel goed als je goed om gaat met de dieren en hun eigenaar en met je collega’s. Zelfstandig werken is ook heel makkelijk als je over die capaciteit beschikt, maar je moet ook goed samen kunnen werken. Je zult er ook goed tegen moeten kunnen als je een dier moet gaan opereren, en je moet zeker tegen bloed kunnen. Verder moet je je niet schuldig gaan voelen wanneer je een fout hebt gemaakt.
Als het open spreekuur is, is het meestal heel erg druk, dus het is ook handig als je tegen stress kan. (3)
Dus eigenlijk kun je nu wel vaststellen dat dierenarts een leuk beroep is als je veel van dieren houd. Je hebt ook wel gemerkt dat het lastig is om dierenarts te worden en om dierenarts te zijn. De opleiding zal wel zwaar worden maar als je het heel graag wil dan ga je automatisch meer je best er voor doen, en je er meer voor inzetten. De vooropleiding zal ook zwaar zijn, ook al is dat voor iedereen anders, en je moet er ook helemaal zelf voor kiezen hoe je het gaat doen met het vervolg opleidingen om toegelaten te worden tot de opleiding. De één kiest er voor om rechtstreeks VWO niveau te gaan doen, terwijl de ander eerst zijn HAVO diploma wil halen, en daarna op VWO niveau zijn examens wil maken. Als je nu nieuwsgierig ben geworden, en het lijkt je allemaal wel wat om dierenarts te worden dan kun je altijd informatie aan gaan vragen, vraag desnoods aan een dierenarts of hij of zij een keer tijd wil vrij maken om jou wat informatie te geven en eventueel je vragen te beantwoorden. Grijp nu je kans, en ga studeren voor dierenarts!
Bronnen:
(1) Bacheloropleiding Dierengeneeskunde.
(2) Ineke Wisse.
(3) Studeren aan de Universiteit Utrecht, dierengeneeskunde.
Aantal woorden: 800 woorden
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Ik citeer: "Als je in Utrecht studeert moet je alles uit je hoofd kennen. In Antwerpen daar in tegen mag je met een examen nog allerlei dingen opzoeken in boeken en encyclopedieën. Dat komt doordat ze in dierenartsen praktijken in België minder streng zijn met regels dan in Nederland. (2)"
Hier wordt verkeerde informatie gegeven over de opleiding in België. Die wordt helemaal niet als makkelijker evaren. De belgische dierenartsenpraktijken nemen het zeker ook niet lichter met de regels. Dit is gewoonweg larie.
16 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Zelf ben ik een half jaar afgestudeerd als dierenarts in België, en heb ik de eerste drie jaar van mijn opleiding doorgebracht in de Antwerpse schoolbanken. Met dit schrijven wil ik dan ook even reageren op jullie artikel waarin staat dat de antwerpse diergeneeskunde student het een heel stuk makkelijker heeft, daar hij/zij niet vanbuiten dient te blokken, en tijdens het examen boeken en cursussen ter beschikking heeft. Bij mijn weten, en uit eigen ervaring dien ik jullie te melden dat ook de studenten in antwerpen wel degelijk horen te blokken, en daarbij geen hulp krijgen van eventuele naslagwerken. Ook wil ik er nog even aan toevoegen dat ik nu practiserend dierenarts ben en de regels en voorschriften zo goed mogelijk probeer na te komen, net als, naar ik hopen mag, het merendeel van mijn belgische collega's. Waarom zou een belgische dierenarts de regels minder nauw nemen?
Vriendelijke groeten
Lies
19 jaar geleden
Antwoorden