Pluriforme samenleving

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1651 woorden
  • 29 maart 2013
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Betoog pluriforme samenleving

Wist je dat 19% van alle Nederlanders een ‘nieuwe Nederlander’ is?  Veel mensen zijn boos over de vele allochtonen in Nederland, maar eigenlijk is de hoeveelheid voor een deel te danken aan Nederland zelf. Wij haalden rond de jaren ’60 veel buitenlanders naar Nederland omdat er een tekort was aan ongeschoolde arbeiders. Er was verwacht dat deze arbeiders na een paar jaar wel weer terug zouden gaan naar hun geboorteland, maar het grootste deel had het hier veel te goed, en bleef.

Wat een positief punt is en veel mensen niet weten: de allochtonen doen het steeds beter op gebied van opleiding, vooral de tweede generatie.

Nederland heeft een pluriforme samenleving. Wij gaan in dit betoog onze mening geven over de pluriforme samenleving van Nederland. Wij zullen vertellen of we voor een pluriforme samenleving zijn of er juist tegen. Onze mening zullen wij onderbouwen met argumenten en feiten.

‘Wij zijn aan de ene kant voor, maar aan de andere kant tegen de pluriforme samenleving.’

Nederland heeft een grote culturele vrijheid waarin je mag zijn wie je bent. Er zijn al verschillende subculturen en ook redelijk veel verschillen tussen arm en rijk. Nederlands is een pluriforme samenleving. Er leven verschillende culturen bij elkaar die elk hun eigen geloof en gewoonten hebben. Dit heeft zo zijn positieve kanten maar ook zijn negatieve kanten. Het gevoel van een goede samenhang in een land is ook van belang.

Wat wij positief vinden aan de pluriforme samenleving, is dat het een cultuurverrijking is voor Nederland. Door de integratie van nieuwe migranten maken wij kennis met andere culturen. Zo blijven wij niet hangen in onze eeuwenoude cultuur, maar komt er ook eens wat nieuws binnen. We kunnen kennis maken met nieuw voedsel, nieuwe kleding, nieuwe talen en nieuwe gewoonten.

Ten tweede vinden wij dat buitenlanders de kans moeten krijgen om naar Nederland te komen wanneer zij dat willen. We kunnen Nederland niet afsluiten voor migranten, dat zou egoïstisch zijn, want er is genoeg plek in Nederland. Ook is het soms dringend dat er vluchtelingen naar Nederland komen, omdat het in hun geboorteland bijvoorbeeld oorlog is. Wij vinden dat Nederland dan de plicht heeft om deze vluchtelingen op te vangen, en er zo veel mogelijk aan moet doen om de migranten te kunnen laten integreren.

Een negatief punt van de pluriforme samenleving is dat sommige mensen niet willen integreren. Deze onwilligheid kan van twee kanten komen: de migranten willen zich niet aanpassen aan hun nieuwe land, of de Nederlandse bevolking wil zich niet aanpassen en open stellen voor de nieuwe migranten. Bij het tweede geval is het zo dat er assimilatie ontstaat bij de migranten. Zij doen er dan alles aan om zich aan te passen aan hun nieuwe land. Zo behouden zij hun eigen gewoontes en gebruiken niet. Dit is zonde, want zo gaat hun eigen cultuur verloren. Wij vinden dus dat de Nederlanders én de migranten samen moeten werken bij de integratie van de migranten. Want als de nieuwe groep niet assimileert en er ook geen integratie is, ontstaat er een probleem. De migranten zullen zelf groepen gaan vormen en gaan zich afzonderen van de rest van de bevolking. Zij nemen geen gewoontes over en leren de Nederlanders ook niets van hun eigen gewoontes. Doordat zij alleen en afgezonderd zijn, zullen zij ook hun verdere sociale contacten missen. Er zullen meerdere van zulke groepen ontstaan, die misschien wel een hekel aan elkaar krijgen doordat ze elkaar niet begrijpen.

Doordat de groepen zich afzonderen zal er ook discriminatie ontstaan, dit zal juist gebeuren bij de nieuwkomers. De nieuwkomers zijn namelijk zwakker doordat zij de taal niet goed kunnen spreken en weinig sociale contacten hebben.

Wij denken dat het belangrijk is dat Nederland een geheel is. Natuurlijk zijn er bepaalde subculturen en buitenstaanders, maar die horen er nou eenmaal bij. Door immigratie naar Nederland wordt de sociale cohesie in Nederland anders. Dit kan positief zijn, maar bij te veel immigratie wordt het negatief. Er zullen zoveel verschillen ontstaan in Nederland, dat er geen sociale cohesie meer kan zijn, en dat mensen niet meer weten waar ze bij horen of wat hun cultuur is. Wij denken dat dit voorkomen moet worden, voor het te laat is. Daarom lijkt het ons een slim plan om een limiet op het aantal immigranten te zetten, en dat bijvoorbeeld vluchtelingen uit een oorlogsland voorrang krijgen. Wel moeten de nieuwe bewoners van Nederland er alles aan doen om zich aan te passen, dat wil zeggen dat zij goed de taal leren spreken en niet in groepen bij elkaar gaan wonen.

Wat wij ook belangrijk vinden in een land is dat iedereen zich er thuis voelt en zich ook één land voelt. Het nadeel aan de vele immigranten is, dat zij niet dezelfde geschiedenis hebben als de oorspronkelijke Nederlanders. Dat is juist wat een land zich één laat voelen: de geschiedenis waarin iedereen hetzelfde heeft meegemaakt. Ook met feestdagen is het erg belangrijk dat de immigranten meedoen, bijvoorbeeld Koninginnedag of Bevrijdingsdag. Juist door deze feestdagen voelt een land zich één.

Er zijn natuurlijk ook groepen als etnische minderheden, waartussen ook veel verschillen zijn. Onder etnische minderheden vallen onder andere: gehandicapten, zigeuners, maar bijvoorbeeld ook seksuele of religieuze minderheden. Dit is iets waar niet veel aan te doen valt, omdat zij meestal hun best doen om te integreren. Neem bijvoorbeeld het geloof: wij vinden het erg positief dat elk mens gelooft wat hij wil. Wel kan het zijn dat er daardoor een minderheidsgroep ontstaat, maar daar kiezen zij dan zelf voor.

De politieke partijen hebben natuurlijk ook ideeën over de pluriforme samenleving. De linkse politici vinden het belangrijk dat elk mens een internationaal recht heeft en een recht op veilig en menswaardig bestaan. Zij zijn voor een migratiebeleid. Ze vinden dat de nieuwkomers in Nederland wel alle regels en basisvoorwaarden moeten accepteren, maar ze hoeven ze niet per se over te nemen. Zij zijn voor het laten binnenkomen van veel nieuwe migranten, omdat zo de vergrijzing voorkomen wordt en dat is beter voor onze economie.

De midden politici zijn voor een circulatiemigratie: een tijdelijk contract en een tijdelijk verblijf. Na een poos worden zij weer teruggestuurd. De nieuwkomers moeten volgens hun de regels accepteren en overnemen. Zij kunnen wel hun oorspronkelijke leefstijl behouden. Zo kunnen er verschillende culturen naast elkaar leven, maar ze passen zich toch een beetje aan elkaar aan.

De rechtse politici zijn voor een restrictief migratiebeleid: er worden alleen maar selectief mensen toegelaten die iets kunnen betekenen voor Nederland. Zij moeten zich helemaal aanpassen aan Nederland, en mogen alleen hun eigen cultuur behouden in het privéleven. Ze vinden individualiteit erg belangrijk: een mens is niet een lid van een groep, maar een vrij persoon. Zij hebben de visie van het melting-pot scenario. Dit betekent dat verschillende culturen samensmelten, maar de normen en waarden van de oorspronkelijke cultuur moeten worden overgenomen.

Wij zijn voorstanders voor een circulatiemigratie, wij zijn het dus eens met de midden politici. Het lijkt ons het beste om de nieuwkomers een tijdelijk contract te geven, omdat ze hier waarschijnlijk uit nood komen. Als het weer beter gaat in het land waar ze vandaan komen, of als zij hier wat geld hebben kunnen sparen, kunnen zij weer gewoon terug naar het land waar zij vandaan kwamen. Op deze manier zullen er in Nederland niet veel achterstandsgroepen ontstaan. Ook vinden wij dat de nieuwkomers zich in het openbaar wel moeten aanpassen aan Nederland: zij hebben er ten slotte zelf voor gekozen om hierheen te komen. Ook als ze hier komen als vluchteling moeten zij proberen zich aan te passen, omdat ze al blij moeten zijn dat zij hier mogen verblijven. Door middel van het circulatieproces kan de cultuur van Nederland toch blijven, en komt er af en toe wat verfrissing bij.

De SP is een linkse partij: zij zijn bereid om mee te werken aan een beter integratiebeleid. Wel moet de nieuwkomer zich inzetten en veel laten zien in de maatschappij. Zij vinden het mooi dat Nederland een multiculturele samenleving is.

Wij kunnen ons beter vinden in de menig van de VVD: de immigratie moet worden beperkt, omdat de kansarmen zorgen voor criminaliteit en problemen in de wijken. Meewerken aan een goed integratiebeleid is geen probleem, dit zorgt namelijk dat mensen beter kunnen integreren en er dus minder problemen zullen zijn in de maatschappij.

Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat Nederland een vrij land is en iedereen naar Nederland mag komen wanneer hij/zij dat wil. Wij vinden dat als er niets mis is met je eigen land, je ook niet naar Nederland hoeft te komen. Dit zorgt alleen maar voor problemen en onrust. Doordat zij waarschijnlijk de taal niet spreken en nog geen sociale contacten hebben, zullen zij buitenstaanders worden. We vinden wel dat Nederland open moet staan voor de vluchtelingen uit oorlogslanden, omdat deze mensen nou eenmaal hulp nodig hebben. Zij moeten zich dan natuurlijk wel aanpassen aan Nederland en hun best doen om te integreren.

Er is sinds 2005 de Rotterdamwet: deze is om de sociaal- economische situatie in een wijk te verbeteren. De kansarmen moeten niet in probleemwijken komen te wonen. Wij zijn erg blij dat deze wet er is en we hopen dat deze wet nog verder uitgebreid kan worden.

Als wij een conclusie moeten geven van onze mening, kunnen wij zeggen dat wij niet voor, maar ook niet tegen de pluriforme samenleving zijn. De verschillende culturen zijn een vernieuwing voor iedereen, maar hebben ook negatieve kanten als: het niet willen integreren en het verloren gaan van de oorspronkelijke culturen. Wij zijn samen met de midden politici voor een circulatiemigratie: immigranten krijgen een tijdelijk contract en moeten na een poos, als het beter gaat, weer terug naar hun eigen land. Wij denken dat dit voor de minste problemen zal zorgen. Ook zijn wij blij met de Rotterdamwet.

REACTIES

F.

F.

Wat zijn de bronnen?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.