Maatschappijleer Havo 4/5;
Naam: Monique
Krant: De Telegraaf
Datum: Zondag 24 September 2006
Titel: Ontgroenen doet de feuten goed
Auteur: Katina Stavrianos
Samenvatting artikel:
De ontgroening bij de feuten (eerstejaars studenten) wordt door vele als onnodig afbeulen en vernederen van de mens gezien. Maar volgens de studenten moet dat anders gezien worden. Het gaat erom dat je voor de rest van je leven vriendschappen sluit wat zeer waardevol voor je carriere en het sociale leven is. Tijdens de ontgroening leren eerstejaars de normen en waarde van de maatschappij, die vervaagt is in de afgelopen jaren door het onderwijs. De ontgroeningen zijn vaak zwaar, waardoor een psychologisch verschijnsel voor komt, het opzoeken van “lotgenoten”. Dit is het doel volgens de studenten, het is immers niet gemakkelijk om alleen een nieuw leven te beginnen. Ieder mens heeft op sommige momenten vrienden nodig.
Omdat de ontgroeningen vaak gepaard gaan met machtsverhoudingen, ondergeschiktheid en uitputting zijn er zoveel tegenstanders tegen dit verschijnsel. Er zijn namelijk ook vele gevallen te vertellen waar het goed mis is gegaan tijdens dit proces. Zelfs dodelijke gevallen hebben er plaats gevonden. Vandaar dat er nu ook richtlijnen zijn opgesteld. Zo moeten studenten gezond kunnen eten en een aantal uur per dag de mogelijkheid hebben om te slapen. Daarnaast stellen verenigingen het programma ter goedkeuring aan de betrokken universiteit. Zo kunnen excessen uitgesloten worden.
Maar ondanks die maatregel blijft de ontgroening een onderwerp van discussie. Dat komt door de aard van de activiteiten. LSVB-voorzitter Van den Broek adviseert daarom ook alleen mee te doen aan de ontgroening als je er de grap van in kunt zien.
Reacatie artikel:
Natuurlijk is het niet de bedoeling je leven op het spel te zetten om daarmee vrienden te krijgen. Maar zoals de studenten zeggen door een situatie te creëren waarin mensen het moeilijk hebben ontstaat er wel een band tussen mensen. Iedereen heeft dat vast wel eens meegemaakt. Praten met een lotgenoot gaat veel gemakkelijker. Dat het af en toe op de spits wordt gedreven op het gevaarlijke af is niet goed, daarom zijn de nieuwe richtlijnen van enorm belang. Een mooi voorbeeld mijns inziens hoe het anders kan is bijvoorbeeld teambuilden. Ga lekker twee weken naar de Ardennen en ga daar survivallen. Dan leer je elkaar kennen, maar ook op elkaar te bouwen en te vertrouwen zonder de vernedering. Persoonlijk is de discussie dus niet echt meer nodig, wel de naleving van de nieuwe richtlijnen.
Uitgebreide versie van reactie artikel:
Feitelijk begrijp ik best dat dit, gezien het verleden, vragen bij mensen oproept wat zelfs leidt tot een discussie over het ontgroenen van eerstejaars studenten.
Het je letterlijk dood drinken door “verplicht” liters jenever te drinken draagt inderdaad niet bij tot de socialisering zoals het bedoeld is. Daarom is het ook prima dat er nu richtlijnen zijn opgesteld voor de ontgroeningsperiode.
Het is inderdaad zo, dat als je in een moeilijke situatie zit met lotgenoten dat je daarmee een band kweekt. Dit kun je doen door allerlei opdrachten te doen die te maken hebben met sociaal gedrag. Ik heb het dan over het samenwerken met elkaar om tot een goede afloop te komen. Ik had het over survival tochten in de Ardennen. Je moet dan zelf zorgen voor je eten, onderdak en sport. Hierbij leer je je eigen grenzen kennen, let op uitputting door lichamelijke activiteiten en honger.
Je bent ook aangewezen op elkaar dus leer je ook om elkaar te vertrouwen en je leert niet alleen jezelf maar ook je lotgenoten beter kennen.
Ook zou je ze bijvoorbeeld twee weken verplicht in een zorginstelling kunnen laten werken.
Dit helpt je ook bij je bewustwording van de maatschappelijke problemen.
Het is zwaar maar je wordt niet onnodig vernederd. De vernedering is alleen ten bate van de studenten die tweede jaars of hoger zijn.
Daarom denk ik dat het zeker zin heeft om de ontgroening erin te houden maar op een andere, beter gecontroleerde manier.
Voorop staat natuurlijk dat een student nooit gedwongen mag worden en ten alle tijde mag stoppen als hij/zij dit wil.
Logboek artikel:
In het begin vrij lastig om een goed artikel te vinden. Uit eindelijk hoop ik het toch gevonden te hebben. Ben ongeveer een uur bezig geweest met deze opdracht en volgens mij heb ik hem goed volbracht. Helaas kon ik hem niet op de dag zelf aan u overhandigen aangezien ik ziek ben geworden. Vandaar dat ik hem u nu ook per mail toe stuur en morgen of overmorgen persoonlijk overhandig. Alvast bedankt voor u medeleven.
Vriendelijke groet,
Monique
REACTIES
1 seconde geleden