De overheid en criminaliteit..

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 647 woorden
  • 6 april 2005
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
90 keer beoordeeld

De overheid en criminaliteit………

De overheid is de laatste jaren veel bezig met de aanpak van criminaliteit, omdat het de laatste tien jaar sterk is toegenomen. Het is nog nooit gelukt om criminaliteit tot het cijfer nul terug te dringen, dat zal ook nooit lukken, en daar streven we, de maatschappij, ook niet naar. We streven naar een lagere criminaliteitsgehalte dan het vorige jaar. En dat gaat elk jaar zo door. De overheid doet dan ook wel genoeg om zulke resultaten soms te halen. De overheid heeft in 2004 veel gedaan tegen criminaliteit en dat had ook daadwerkelijk resultaat, een daling van criminaliteit. Maar wat heeft de overheid dan gedaan? Ze heeft zwaardere straffen uitgedeeld, zoals hogere celstraffen, geldboetes en ook TBS. Ze heeft bekende criminelen vaker opgezocht, om te kijken wat ze aan het doen zijn, en om ze op het rechte pad te houden. Ook heeft de overheid door de hardere aanpakken, ruimte gemaakt in de cellen, voor criminelen die elke keer maar weer in hetzelfde circuit vallen. Dat vind ik zelf wel goed want zo wordt er echt aandacht besteed aan de rotte appels in onze maatschappij. De overheid geeft de crimineel een 2e kans, hij of zij misbruikt het en krijgt daarna wel zijn of haar verdiende loon. Maar ook de standaard maatregelen tegen criminaliteit zijn aangepast. Daarmee bedoel ik; meer camera toezicht, meer politieagenten op straat, mensen aansporen om gelijk na een delict aangifte te laten doen. Aangifte doen is heel belangrijk, zo krijgt de politie een beter overzicht wat er allemaal gebeurd in de omgeving en kan gelijk maatregelen treffen.

De overheid doet dus erg zijn best om het criminaliteitsgehalte terug te dringen. Maar wat is nou de oorzaak van criminaliteit, kan de overheid daar niets aan doen, het is beter voorkomen dan achteraf maatregelen te nemen? Waar criminaliteit begint is voor ieder mens anders, zo kan het spijbelen op school voor veel kinderen al een oorzaak zijn om het slechte pad te betreden. Men kan ook de verkeerde vrienden kiezen, mensen die al in het criminelencircuit zitten en andere onschuldige mensen hierin betrekken. Problemen en geen structuur thuis, geen normen en waarden. Deze persoon weet dus niet goed wat wel kan en wat niet, overtreed sneller de regels van de overheid. Ook de sociale controle is afgenomen, dat houdt in dat de maatschappij niet meer zo op elkaar let, houden geen toezicht op elkaar.

Crimineel gedrag wordt niet alleen veroorzaakt door dingen van buiten af maar ook door drugs. Door drugs ben je er in je hoofd niet helemaal bij en doe je dingen waar je geen controle op hebt. Zoals dingen vernielen en geld stelen om nieuwe drugs te kopen. De overheid kan, als zij weet waar criminaliteit begint ook voorkomende maatregelen nemen. Het beleid van de Overheid heeft niet alleen positieve effecten, natuurlijk zijn er soms tegenvallers. Niet elk jaar haalt de overheid een daling in het percentage slachtoffers van criminaliteit. Ook vinden sommige mensen in de maatschappij, de extra cameratoezicht een inbreuk op privacy. Dat kan best maar er moeten regels gemaakt worden. Ook is er een afname rond de veiligheid op straat. De overheid plaatste daarom meer politie op straat. Deze schreven natuurlijk bekeuringen uit op auto’s waardoor meer blauw op straat zorgde voor meer bekeuringen. Dit wekte veel woede en agressie op bij mensen met een auto.

Wij vinden dat je voor de aanpak van de criminaliteit het best kunt kiezen voor de Groep Wilders. Zijn plan van aanpak is hard maar ons inziens wel rechtvaardig. Wij vinden dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en als hij het verkeerde pad op gaat dan ook maar de consequenties moet dragen. Wij vinden wel dat als jongeren het verkeerde pad opgaan dat wel moet geprobeerd worden met samenwerking van justitie en ouders er naar een oplossing moet worden gezocht want, de maatschappij dat ben jij!

REACTIES

V.

V.

Weigering van volgzaamheid, twijfels aan beleidsmaatregels. Dat zijn criminiele gedachtes die meest voorkomen aan wie het niet of moeilijk kan redden, geen akkoord voelt voor de opgelegde slavernij. Daden met wanhoop als motivatie zijn crimineler dan witte boordscriminaliteit en het met nodige kennis en investering slagen in omzeilen van wetteksten en massaal rippen. Wie niet slim meespeelt en zich beperkt tot minimale overtredingen behoudt het recht op een tijdje gratis eten, drinken en onderdak, in ruil voor dwangarbeid. Niet akkoord gaan is geen optie. Dat is mijn perceptie

9 jaar geleden

H.

H.

Dat onze overheid zèlf het grootste aandeel in de criminaliteit heeft tart waarschijnlijk ieders verbeelding. Op grond van wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat tegenwoordig méér dan de helft van alle misdaad in ons land uit het misbruik maken van bevoegdheden door overheidspersoneel bestaat. Daarmee is de nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de nederlandse samenleving dan alle "gewone" misdaad in ons land bij elkaar. Uiteraard wordt deze criminaliteitsvorm (die in feite een vorm is van organisatie-criminaliteit) zorgvuldig verzwegen want onze overheid vindt dat misdaad wèl moet blijven lonen: bij deze criminaliteitsvorm gaat namelijk vooral het gemeenschapsgeld met bakken de lucht in.
Heeft iemand onze minister van justitie hier wel eens over horen spreken op het 8-uur journaal?

Bron: wetenschappelijk onderzoek "Overheidscriminaliteit als specimen van organisatie-criminaliteit" van hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G. van den Heuvel Universiteit van Maastricht.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.