Spaanse griep: 40 miljoen doden. Vogelgriep: 150 miljoen doden?
Het super killervirus dat de Spaanse griep veroorzaakte, bestaat vandaag nog!
Beter gezegd: wetenschappers hebben het weer tot leven gewekt. Een eerste Amerikaans team ontrafelde de genetische bouw van de Spaanse griep. Een tweede groep bouwde op basis van die informatie het killervirus weer op in het laboratorium en spoot er muizen mee in.
Eerste conclusie: het virus is zo sterk dat na zes dagen alle muizen dood waren. Het virus vermenigvuldigt zich bovendien zo snel dat na vier dagen de muizen 39.000 keer meer virussen bevatten dan muizen die met een "gewone'' griepvirus waren ingespoten.
Tweede conclusie: de Spaanse griep was vermoedelijk een vogelgriep die rechtstreeks is overgegaan op de mens. Dat veroorzaakt nog meer de angst dat het vogelgriepvirus nu oprukt naar West-Europa ook een ravage kan aanrichten. Bovendien heeft de huidige vogelgriep dezelfde genetische veranderingen ondergaan als het virus van 1918.
ja, de Spaanse griep van 1918, of beter gezegd: de vogelgriep van het heden.
Vogelgriep, ook wel aviaire influenza genoemd, is een dierziekte die wordt veroorzaakt door een influenza A virus. De ziekte verspreid zich door trektochten van watervogels, waarschijnlijk de wilde eend. Ze zijn ook het meest resistent tegen deze vorm van vogelgriep. Gevogelte dat in gevangenschap leeft is het meest vatbaar voor deze ziekte doordat ze dicht op elkaar zitten. Om verspreiding te voorkomen moet men deze vogels binnen houden en de vogels in de directe omgeving van de besmettingshaard preventief ruimen. In Azie is een belangrijke verspreidingsbron de vogelmarkten waar dit continent om bekend staat.
De ziekte, die vooral zeer besmettelijk is voor watervogels en pluimvee, komt wereldwijd voor. Veel watervogels zijn drager van influenzavirussen maar worden er zelf niet ziek van. Direct of indirect contact tussen wilde vogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van vogelgriepepidemieƫn.
Het vogelgriepvirus kan overslaan op mensen door intensief contact met besmet pluimvee, via besmette ontlasting van pluimvee en via kleine deeltjes ontlasting in de lucht. Besmetting van mens op mens heeft (voor zover bekend) nog niet plaatsgevonden.
Van de bekende vogelgriepvarianten, geeft volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vooral het H5N1-virus veel reden tot bezorgdheid omdat het, in de zeldzame gevallen dat het overslaat op mensen, bij mensen leidt tot ernstige ziekteverschijnselen.
Het is dan ook belangrijk dat de verspreiding van het H5N1-virus onder pluimvee een halt wordt toe geroepen zodat het zo min mogelijk gelegenheid krijgt om mensen te besmetten.
En als de WHO, de organisatie die het beste overzicht heeft over de vogelgriep, dat zegt is er al een reden om zorgen te gaan maken.
Bij Vogelgriep zijn de verschijnselen, koorts, koude rillingen, verkoudheid, hoofdpijn, spierpijn en ernstige vermoeidheid.
De verschijnselen lijken in eerste instantie op een normale griep. Maar de klachten worden snel heviger en ernstiger. Met name de longen hebben het zwaar te verduren. Longontsteking en andere ernstige complicaties maken de ziekte zeer gevaarlijk en dodelijk. Ook zijn er berichten dat het vogelgriepvirus andere organen in het lichaam aantasten, zoals de hersenen. In tegenstelling tot de normale griep bestaat er geen preventief vaccin tegen vogelgriep.
(Volkskrant)
Overal kom je ze tegen. De kleine berichtjes die er voor waarschuwen dat de vogelgriep niet zomaar een normale griep is maar dat er wel iets ernstigs aan de hand is.
Het gevaar van vogelgriep blijkt wel uit het feit dat van de 120 mensen die geïnfecteerd raakten er 60 zijn overleden. Dat betekent dat 50% van de mensen in Azië die geïnfecteerd zijn geraakt met vogelgriep er ook aan zijn dood gegaan! Dat zijn toch schokkende cijfers!
Waarom horen wij dan bijna nooit iets dat de overheid haar burgers beschermd door het inslaan van bestrijdingsmiddelen? En zien wij eigenlijk zelf wel het gevaar van de vogelgriep of laten we het allemaal een beetje langs ons heen gaan? Het is echt een levensgevaarlijk virus en veel mensen vinden het niet eens interessant. Doe de ogen open en kijk dan de dood in de ogen die de trekvogels meebrengen!
Of Nederland er klaar voor is?
Nee. De WHO heeft heeft de regeringen van alle landen gevraagd plannen te maken om zich voor te bereiden op een uitbraak van de ziekte. Ook de Nederlandse overheid ontwikkelt plannen, maar die zijn nog niet klaar en niet toereikend. Ook is het de vraag of het wel mogelijk is je voor te bereiden op een ramp die zo verstrekkend zal zijn. Viroloog professor Jan Wilschut van de afdeling medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waarschuwde in de Telegraaf van 25 augustus 2004 over het gebrek aan medicijnen. Hij zegt: "De voorraad geneesmiddelen die in ons land beschikbaar is om te worden ingezet bij een grote uitbraak van griep moet fors worden vergroot. ,,Het land is nu nog niet klaar voor een effectieve aanpak van een nieuwe, wereldwijde griepgolf".
Door het ontbreken van een vaccin en het gebrek aan medicijnen zullen er mogelijk miljoenen mensen ernstig ziek worden en sterven. Pas in een vrij laat stadium heeft de Nederlandse overheid besloten om extra virusremmers te kopen. Dit terwijl andere EU-landen veel daadkrachtiger hebben opgetreden en nu al grote voorraden virusremmers voor de bevolking beschikbaar hebben.
De overheid is wel bezig een voorraad TamifluĀ® aan te leggen maar deze is nooit voldoende bij een grote epidemie. Met de huidige voorraad TamifluĀ® kunnen maar 60.000 mensen worden geholpen. Het middel zal ook slechts aan een beperkte groep verstrekt worden. Denk maar aan hulpverleners (politie, brandweer, verpleging), nationale en locale bestuurders en mensen die belangrijk zijn voor bepaalde voorzieningen zoals gas, water, elektra en dergelijke. Dan is het goed voor te stellen dat er niks meer overblijft voor de gewone burger!
Deze vorm van aviare influenza zoals die momenteel uitgebroken is in Azie wordt gekarakteriseerd door een plotseling onwel worden van de vogels gevolgd door een snelle dood met een sterftecijfer van dichtbij de 100% voor de vogels in de directe omgeving van de besmettingshaard. Hij is dus zeer besmettelijk te noemen. Goed te bestrijden of te behandelen is het niet behalve dan de infectiehaarden en de directe omgeving te ruimen en te reinigen
De H5N1 type van dit virus is een erg gevaarlijke vorm. Hij kan zich namelijk snel muteren. Bovendien gebruikt het andere virussen hiervoor die op zich een gevaar kunnen vormen voor andere dieren en zelfs mensen. Waarom kijken wij daar niet naar dan? Denken wij dat het wel los zal lopen?
Na Aziƫ is het vogelgriepvirus nu ook in Europa (Turkije en Roemeniƫ) gesignaleerd. Hiermee komt het doemscenario van een pandemie dagelijks dichterbij. De WHO is erg bezorgd over het nieuws. Besmetting bij dieren maakt de kans groter dat er een nieuwe vorm van vogelgriep ontstaat, die gemakkelijk overdraagbaar is op mensen. In Vietnam, Indonesiƫ, Cambodja en Thailand zijn gevallen van vogelgriep H5N1 bij de mens vastgesteld.
Dus als het nu al daar bij mensen vastgesteld is en de gewone vogelgriep is al in Europa, dan kan het niet anders dat ook de mensgevaarlijke variant in de Nederland gaat komen.
Even een overzicht van de vogelgriep:
Sinds begin 2004 zijn er ruim 60 mensen gedood door het vogelpestvirus in Thailand, Cambodja, Vietnam, China en Indonesiƫ. Al zestien landen hebben te maken gehad met een uitbraak van het vogelgriepvirus.
- Op 6 februari 2004 maakte de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, bekend dat onderzoekers in Vietnam sporen hebben gevonden van H5N1 bij varkens.
- Op 16 februari 2004 werd in Bangkok, Thailand bekend gemaakt dat op 27 januari een luipaard aan een infectie met het H5N1-virus was bezweken en dat een tijger herstellende was van hetzelfde virus.
- In 2005 was er een massale uitbraak van het H5N1-virus onder trekvogels aan het Qinghai-meer in Zuid-China. De Chinese overheid geeft weinig medewerking aan het onderzoek. Het virus hier was de H5N1 RK7 variant, de meest agressieve tot op heden. Deze kan worden overgedragen van vogels op mensen en van mensen op mensen. Het kan echter niet worden overgedragen van mensen op vogels.
- In oktober 2005 is het H5N1-virus ontdekt bij vogels in Turkije en Roemeniƫ.
De diagnose van besmetting met het virus is complex en de incubatietijd is zeer kort.
H5N1-virus aangetroffen in Italiƫ en Griekenland
ROME/ATHENE/BRUSSEL - In Italiƫ, Bulgarije en Griekenland is de H5N1-variant van het vogelgriepvirus aangetroffen. In de drie landen bleken dode zwanen besmet te zijn met de voor mensen gevaarlijke variant, zo maakten de autoriteiten bekend.
De deskundigen van de Europese Unie houden donderdag en vrijdag spoedberaad in Brussel. Die bepalen of er importverboden of andere maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, deelde mee dat testresultaten in het EU-laboratorium in Groot-Brittanniƫ uitwezen dat ook in Bulgarije het virus is aangetroffen. Het gaat hier om wilde zwanen uit een gebied vlak bij de Roemeense grens. Bulgarije wordt binnen enkele jaren lid van de unie.
De Italiaanse minister van Gezondheidszorg Storace zei zaterdag dat het virus met zekerheid is aangetroffen bij vijf zieke vogels op Siciliƫ en in de regio's Calabriƫ en Apuliƫ. Volgens hem bestaat er vooralsnog geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. De zwanen die in Griekenland aan het H5N1-virus zijn bezweken, werden eerder gevonden vlak bij de havenstad Thessaloniki in het noordoosten van het land.
In Sloveniƫ is bij een zwaan het vogelgriepvirus H5 ontdekt, aldus de Europese Commissie zondag. Nader onderzoek moet uitwijzen of het de H5N1-variant betreft. De zwaan is gevonden in het grensgebied met Oostenrijk.
Sloveniƫ heeft beloofd meteen maatregelen te nemen om verdere besmettingen te voorkomen. In een straal van drie kilometer rond de gevonden zwaan is alle vervoer van pluimvee verboden, tenzij het naar de slachterij gaat. Ongecontroleerd vlees mag de zone niet verlaten. Bovendien moeten alle kippen opgehokt worden. In een straal van tien kilometer mag niet worden gejaagd op vogels. Italiƫ en Griekenland hebben die maatregelen eerder al ingevoerd.
(Algemeen Dagblad)
Nu kan er wel gezegd worden van: āEr is nog geen virus dat van mens tot mens wordt overgedragen en degenen die in verre landen aan vogelgriep overleden zijn, zijn altijd mensen die in nauw contact zijn geweest met dode vogels.ā
Maar dat is precies het āontkennenā wat ik bedoel. Die nonchalantheid dat mensen zich er niet mee bezig willen houden omdat het hun tijd wel zal duren. Zeggen diezelfde mensen dat ook als ze eenmaal hoestend met veel pijn in het ziekenhuis liggen? Voorkomen is beter dan genezen is het spreekwoord. Het gevaarlijke bij dit virus is dat het niet de genezen is! Dus MOET het wel voorkomen worden voor het te laat is!
Andere mensen zeggen: āHet is er nog steeds niet en ze hadden voorspelt dat het al in Nederland zou zijn. Het zal dus ook wel niet meer komen en Nederland, zoān klein landje, wel voor bij vliegen.ā
Maar dat vliegen is juist het probleem! Het is een kwestie van tijd voordat de vogelgriep in Nederland wordt aangetroffen. Vogels trekken in het najaar van Rusland, via de Zwarte Zee (Turkije), naar Afrika. Slechts een klein deel vliegt via West-Europa, dus Nederland kon de dans vorig najaar nog ontspringen, maar dit voorjaar gaan de vogels weer terug, en dan wel via West-Europa. En volgend jaar begint deze vogeltrek weer opnieuw.
De ziekte is niet uit te roeien want de vogels blijven maar vliegen dus over een paar jaar kan dezelfde pest weer uitbreken.
Ik vind dus dat de overheid er meer aandacht aan moet besteden en meer instructies geven!
en als de overheid dat niet doet zal ik het moeten doen:
Op de website van de WHO kunt u de laatste informatie vinden over de landen waar het vogelgriepvirus is uitgebroken.
Als u naar deze landen reist, is het verstandig de volgende voorschriften in acht te nemen.
Vermijd zoveel mogelijk direct contact met vogels en pluimvee, mest is ook een mogelijke bron van besmetting;
Ga niet naar markten waar vogels worden of werden verhandeld;
Was veelvuldig uw handen als u zelf kippenvlees bereidt;
Eet alleen goed gegaard kippenvlees (minimaal 70 graden), ook in restaurants;
Neem geen dierlijke producten zoals eieren, vlees, kaas of andere melkproducten, huiden en jachttrofeeƫn mee tijdens de door- en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.
Dit is allemaal om de gevaarlijke H5N1 RK7 variant, de meest agressieve tot op heden, te voorkomen. Want nogmaals: voorkomen is beter dan genezen maar nu genezen niet mogelijk is zullen we het MOETEN voorkomen. Het nieuwe spreekwoord voor de vogelpest is dus:
Voorkomen MOET want genezen KAN NIET.
REACTIES
1 seconde geleden