Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Betoog aardrijkskunde luchtvervuiling

Beoordeling 8
Foto van Emma
  • Betoog door Emma
  • 3e klas vwo | 730 woorden
  • 18 december 2023
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Weg met de smog

De kleren die je nu aan hebt, de spullen om je heen of de laptop waar je nu naar tuurt zijn allemaal dingetjes die gemaakt zijn in een fabriek. In de industrie stoten veel fabrieken tijdens het maken van deze producten slechte gassen uit, die slechte gevolgen hebben voor het milieu. Veel ketens zijn hier zich bewust van, maar blijven simpelweg zo door gaan. Dit kan natuurlijk zo niet, er moet duidelijk iets veranderen. Daarom duidt mijn stelling: ‘’luchtvervuiling in de industrie moet verboden worden.’’

Wat is het versterkte broeikaseffect?
door de straling van de zon hebben wij op aarde een fijne tempratuur van gemiddeld twaalf graden. Gassen zoals koolstofdioxide, waterdamp en methaan zijn daarbij heel belangrijk. Deze gassen houden de warmte van de zon in de atmosfeer. Zoals een broeikas de warmte ook binnen houdt, daarom heet het ook het ‘’broeikaseffect.’’ Zonder die gassen zou het op aarde gemiddeld -18 graden zijn. Wij mensen gebruiken veel fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Door deze fossiele brandstoffen komt er heel veel co2 bij. Normaal zou dit overschot van c02 opgenomen kunnen worden door de bomen, maar die worden ook nog eens door ons gekapt. Hierdoor is de afgelopen tijd de tempratuur op aarde met een halve graad gestegen. Nu denk je misschien: dat is toch fijn? Lekker naar het strand, nooit meer een dikke jas aan. Maar hierdoor wordt het ook veelste warm voor veel dieren en planten. Die gaan dan dood en sterven uit. De gletsjers in Groenland smelten hier ook door, en het smeltwater komt terecht in rivieren en in de zee, wat zorgt voor overstromingen. Het weer wordt ook veel extremer. Wetenschappers zeggen dat de tempratuur op aarde maximaal 1,5 graad mag stijgen. Het is nu al bijna 1 graad warmer… hoogste tijd voor actie dus!

  1. Luchtvervuiling in de industrie heeft effect op het versterkte broeikaseffect.

In de industrie wordt er naast co2 (koolstofdioxide) veel methaan, lachgas en fluorhoudende gassen uitgestoten. Dit zijn broeikasgassen. Deze broeikasgassen zijn afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook bij chemische processen en het bewerken van metaal worden er broeikasgassen uitgestoten. Als deze broeikasgassen in de lucht terechtkomen, komen er allemaal kleine roetdeeltjes vrij in de lucht. Deze roetdeeltjes nemen de straling van de zon op en zorgen daarmee voor extra opwarming van de aarde. Komen deze roetdeeltjes terecht op sneeuw of ijs dan is er minder terugkaatsing van het zonlicht, dat draagt dus bij aan de opwarming van de aarde en het smelten van het ijs op gletsjers en polen.

  1. De luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid

Door alle luchtvervuiling, komt er heel veel fijnstof vrij in de lucht, waaronder heel veel roetdeeltjes. Deze fijnstof in de lucht noem je ook wel ‘’smog.’’ Fijnstof is eigenlijk een verzamelnaam voor alle stofdeeltjes in de lucht. Sommige deeltjes hiervan zijn groot, en die kan je lichaam nog tegenhouden. Maar hoe kleiner de deeltjes van deze fijnstof, hoe dieper ze in je longen door kunnen dringen. Hierdoor raken je luchtwegen geiriteerd. Dit kan ontstekingen en ziektes veroorzaken. De allerkleinste deeltjes, de ‘’ultrafijnstof’’ kunnen via de longblaasjes direct opgenomen worden in je bloedbaan. Zo komt het fijnstof overal terecht in je lichaam. Dit is natuurlijk heel slecht. Gezonde mensen krijgen irritaties in de luchtwegen en zieke mensen komen eerder tot overlijden. Ook heeft het effect op de lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak worden blootgesteld aan luchtvervuiling een verhoogde kans hebben op leukemie en longkanker.**

  1. Het kan ook anders!

De laatste tijd is de hoeveelheid luchtvervuiling door de industrie al heel veel afgenomen. Maar er zijn nog steeds bedrijven die niet veranderen. Er komt namelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool slechte stoffen vrij. Maar als je deze fossiele brandstoffen vervangt door groene brandstoffen zoals waterkracht, windenergie en biomassa is het probleem opgelost. Sommige bedrijven doen dit alleen niet omdat het meer geld kost, of omdat ze bang dat het kwaliteit van hun product minder wordt. Dit is natuurlijk niet goed, aangezien het veel schade heeft voor het milieu.

Dus natuurlijk hopen we dat in de toekomst steeds meer bedrijven veranderen, in de hoop dat de luchtvervuiling verminderd. Zelf kan je natuurlijk ook een handje meehelpen om met z’n allen het milieu te verbeteren, door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken, je kleding tweedehands te kopen en zelf ook je spullen door te verkopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.