Vandalisme

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • Klas onbekend | 752 woorden
  • 15 april 2008
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
28 keer beoordeeld

Vandalisme

Kapot gegooide straatverlichting, omgekeerde vuilnisbakken, vernielde telefooncellen, gesloopte bushaltes, stukgetrapte autospiegels en onder onderkladderde muren. Sporen van vandalisme kan je overal aantreffen. De strijd tegen het moedwillig vernielen van andermans zaken is geen gemakkelijke, alleen al vanwege het feit dat er meerdere oorzaken van vandalisme bestaan. Nu maakt iedereen dit wel mee, of je nou het slachtoffer bent of de dader. En mocht je een dader zijn, lees dit stukje goed als je de gevolgen niet kent.
Een op de drie jongeren pleegt strafbare feiten, zoals winkeldiefstal, heling, verwonding van anderen en vandalisme. Jongeren vernielen uit verveling. Ze hangen rond op straat, maar er valt niets te beleven. Jongeren weten niet wat ze moeten doen. De jeugd zoekt een uitdaging. Narigheid thuis of moeilijkheden op school kunnen ook leiden tot het plegen van strafbare feiten. Jongeren zijn dan tijdelijk uit hun evenwicht en reageren daarop met wetsovertredingen. Ze gaan op zoek naar de grenzen. Vandalisme is dan een poging om aandacht te vragen voor hun moeilijkheden. Misschien herken je je hier wel in als jongere.
Denk je eens te gaan bellen via een telefooncel omdat je je mobiele telefoon niet bij je hebt, blijkt de telefooncel vernield te zijn en de telefoon zelf ook. Of als je tijdens een regenbui onder een bushokje wilt staan, maar de glazen ervan vernield zijn. Het is een groot maatschappelijk probleem en vaak gebeurt het zonder dat er iemand wordt opgepakt.

Vandalisme kan verschillende redenen hebben.
- Verveling: geen werk of (te) veel vrije tijd.
- Prestige: je wilt bij de groep horen, als je niet mee vernielt, hoor je er niet bij.
- Frustratie: door bijv. problemen thuis of op school, je wilt je agressie kwijt.
- Omgeving: als de bewoner weinig of helemaal niet betrokken is bij wat er gebeurd in zijn wijk is er meer kans dat hij/zij wat vernielt.
- Opvoeding: als je thuis foute dingen doet en je wordt niet bestraft, ga je buitenshuis ook dingen doen die niet horen.

Uit onderzoek is verder gebleken dat de pakkans ook een rol speelt. Als er meer kans is dat je gepakt wordt, zul je minder snel iets vernielen.
Vandalisme heeft ernstige gevolgen, zowel voor de daders zelf als voor de slachtoffers. Dus daders moeten weten welke straf hen boven het hoofd hangt. Maar ze moeten bijvoorbeeld ook beseffen dat: - er een ernstig ongeluk kan plaatsvinden doordat een verkeersbord is vernield; - kleuters glas in hun handen krijgen doordat een ruit van hun klaslokaal is in gegooid; - een ouder niet met een ziek kind naar de dokter kan omdat de banden van de auto zijn lek gestoken. Vandalisme heeft grote gevolgen! En niet alleen financieel. Dus voor de jongeren die aan vandalisme doen en dit lezen, stop ermee want je doet er niemand goed mee.

Wat je tegen vandalisme kan doen is:
- Je moet opletten of je wel met de juiste vrienden omgaat.
- Op scholen en jongerencentra kan vandalisme besproken worden.
- Sociale controle. Dat wil zeggen dat iedereen in zijn eigen omgeving de boel een beetje in de gaten houdt en er iets van zegt als hij iemand iets ziet vernielen of de politie belt.
- Leuke dingen organiseren voor jongeren in buurthuizen, zodat ze zich niet lopen te vervelen op straat.
- Speciale plekken maken waar jongeren graffiti op mogen zetten.

Er worden veel experimenten uitgevoerd om vandalisme te verminderen. Er is een groot aantal voorlichtingsprojecten opgezet. Er zijn bijvoorbeeld projecten waar de bedoeling is dat buurtbewoners zich meer betrokken gaan voelen bij het wijkgebeuren. Dit zal de ouders van vandalen alerter maken op het gedrag van hun kinderen. Op anderen plaatsen is gekozen voor een betere politieaanpak. In het openbaar vervoer worden vooral voorkomende maatregelen genomen. Er wordt gebruik gemaakt van het verlengen van de haltepalen, plexiglas gebruiken in bushokjes en het gebruik van hardplastic voor de bankjes. De verhoging van de controle kan ook een voorkomende werking hebben op vandalisme. Strafrecht heeft weinig invloed op vandalisme omdat de meeste daders niet worden gepakt. Veel daders worden nu veroordeeld tot herstel of vergoeding voor de aangerichte schade.

Uiteindelijk zal vandalisme altijd wel een probleem blijven vormen.
Maar als er genoeg geld voor wordt vrijgemaakt zal het waarschijnlijk wel verminderen.
Vooral het openen van buurthuizen en het bieden van activiteiten voor de jongeren zal het vandalisme verminderen.
Het kost de overheid meer geld de schade te herstellen van vandalisme dan dat er wordt voorzien. Dus laten we ons geld nuttig besteden.

Ramazan
740 woorden
Soort tekst: Beschouwing
Doelgroep: Jongeren

REACTIES

M.

M.

het was stom

6 jaar geleden

V.

V.

sUpEr iNteResSaNt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.