We zijn milieubewust bezig!..... toch?
Als je ’s ochtends de deur uitloopt om naar je werk te gaan, zet je dan de lampen en de verwarming uit? Met andere woorden, ben je dan milieubewust bezig? Het milieu is een probleem waar de hele wereld al jaren mee kampt. Maar doen we er genoeg aan, om het probleem op te lossen? Is Nederland genoeg milieubewust bezig?
Om te beginnen, kijken we naar de Nederlander. Zijn wij als Nederlanders eigenlijk wel milieubewust? Het grootste deel van de bevolking vindt het milieu belangrijk. Hetzelfde geldt voor het bewust bezig zijn met het eigen energieverbruik. Ruim de helft van de mensen zegt enigszins bewust bezig te zijn met het eigen energiegebruik, iets meer dan een derde deel meent echter dat zij heel bewust hiermee bezig zijn. Nog geen 10 procent is niet zo bewust, 2 procent is helemaal niet bewust hiermee bezig (CBS 2018[2]). De mensen die zeggen dat ze meestal bewust zijn van hun eigen energiegebruik, passen dat ook in hun eigen huis toe: ze halen de oplader uit het stopcontact als de telefoon volledig is opgeladen, ze trekken sneller een warme trui aan of pakken een deken als het koud is, in plaats van dat ze de verwarming wat hoger zetten en noem maar op. Desondanks zijn de mensen die aangeven niet milieubewust te zijn, toch ook wel een beetje milieubewust bezig: grotendeels doet de lichten uit zodra ze een kamer verlaten en doen ramen en deuren dicht in een ruimte waar de verwarming aanstaat. Het zit er bij de Nederlanders dusdanig ingebakken dat ze op het milieu letten, dat ze dat ook automatisch doen zonder er bij na te denken.
Daarnaast wordt collectief de CO2-uitstoot verminderd. Op financieel gebied worden collectieve vervoersmiddelen, zoals taxi’s en bussen, goedkoper gemaakt, zodat het aantrekkelijker is om collectief te reizen dan met privévervoer. Het is financieel minder aantrekkelijk gemaakt om met het vliegtuig te gaan in plaats van met de auto, wat weer veel uitstoot scheelt. Tegenwoordig worden ook nieuwe verkeerssituaties (deels) afgesloten voor vervuilende voertuigen. Bijvoorbeeld de locatie van de wekelijkse markt, of milieuzones in grote steden, die ervoor zorgen dat extreem vervuilende voertuigen de stad niet in komen. Er wordt dus in Nederland heel veel vervuiling tegen gegaan, door het reizen met een vervuilend voertuig zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Ook is de maximumsnelheid verlaagd van 130 km/u naar 100 km/u, behalve tussen 19.00 uur en 06.00 uur. Er zijn nieuwe regels voor de boeren ingesteld. Zij mogen niet meer zoveel CO2 uitstoten als ze voorheen deden. Er worden dus veel maatregelen getroffen door Nederland om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.
Daarentegen wekken we niet genoeg duurzame energie op. Allemaal heel leuk en aardig al die nieuwe windmolenparken die gebouwd worden, maar waar dienen ze precies voor? Eind september 2020 is het grootste windmolenpark van Nederland geopend. In dat windmolenpark staan 82 windmolens. Samen zijn die windmolens goed voor een hoeveelheid energie waar ze 370.000 Nederlandse huishoudens van kunnen voorzien. Maar deze energie die we opwekken daar, gaat helemaal niet naar de Nederlandse huishoudens, maar naar het gigantische techbedrijf Microsoft. Doordat deze energie niet naar Nederlandse huishoudens gaat, moeten we daar alsnog een andere oplossing voor verzinnen. Hier komen ze dan weer terug op de fossiele brandstoffen, die enorm CO2 uitstotend zijn en op een gegeven moment opraken. Heeft Microsoft geen plaats in Amerika voor zo’n groot windmolenpark? Nee daarvoor komen ze naar Nederland, omdat Nederland belastingtechnische een goede keuze is. Nederland kiest dus haar eigen economie boven het behalen van haar eigen doelstelling.
Tevens, wanneer je de duurzame energie van Nederland vergelijkt met andere landen uit de Europese Unie, loopt Nederland heel erg achteraan. In 2018 was van de Nederlandse energie slechts 7,4% duurzaam. Volgens de doelstelling die we in 2020 bereikt zouden moeten hebben, zou 14% van alle energie duurzaam moeten zijn. Dit betekent dat we 6,6% tekort komen en we onze huidige hoeveelheid duurzame energie bijna moeten verdubbelen. De koploper van de “duurzame energie-lijst” van Europa is Zweden, waar in 2018 54,6% van alle energie duurzaam was. Dit is een verschil van 47,2%. Dit zou betekenen, dat Nederland haar hoeveelheid duurzame energie moet verzesvoudigen als zij ook aan de top wil komen en dan nog zijn we niet aan kop. En dan heb ik het nog niet eens over de progressie die Zweden in die tussentijd heeft gemaakt. Nederland heeft ook moeite met het behalen van de doelstelling: van alle landen die een beetje achterlopen op hun doelstelling, loopt Nederland het meest achter. We moeten van de duurzame energie die we opwekken minder verkopen en meer in onszelf en de EU steken.
Kortom, is Nederland genoeg milieubewust bezig? Aan de ene kant zijn de meeste mensen individueel wel bezig met het milieu, zowel bewust als onbewust, en zorgen we met zijn allen dat de CO2-uitstoot verlaagd wordt. Aan de andere kant wordt er te weinig duurzame energie voor eigen gebruik opgewekt. Als je Nederland vergelijkt met de rest van de EU, stellen we op duurzaam gebied helemaal niks voor. Volgens mij moet daar verandering in komen en moeten we met zijn allen meer bewust zijn van het milieu en alle duurzame energie in onze maatschappij stoppen en niet onze economie.
REACTIES
1 seconde geleden