1) De atoombom op Hiroshima (1945)
Na de Duitse capitulatie ging de wereldoorlog door in Azië. Omdat de Japanners fanatiek bleven vechten, vreesden de VS dat er nog eens honderdduizenden Amerikanen zouden sneuvelen. Om dat te voorkomen besloot Truman de atoombom in te zetten. Op 6 augustus 1945 om 08’15 plaatselijke tijd werd Little Boy laten vallen op Hiroshima.
2) De Marshallhulp (1947)
Geldelijke steun die de VS na de Tweede Wereldoorlog gaf aan Europese (westerse) landen om de beschadigde economie zo snel mogelijk weer op gang te helpen. De hulp is genoemd naar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken in die tijd.
3) De redevoering van McCarthy (1950)
Op 9 februari 1950 hield Joseph McCarthy een toespraak voor een Republikeinse damesclub. Tijdens zijn redevoering toonde hij een papier waarop volgens hem namen stonden van tientallen communisten die op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkten. Deze communistische infiltranten hadden volgens hem grote invloed. Volgens hem waren ze de oorzaak van dat de VS te slap waren tegen het communisme.
4) De bestorming van Felix Meritis (1956)
Op 4 november 1956 was de hele dag meeslepende radioverslagen te horen van de strijd in Boedapest. In Amsterdam verzamelden tientallen studenten en nozems (werkende jongeren) zich bij Felix Meritis, het hoofdkwartier van de communistische partij CPN, waar ook de partijkrant De Waarheid werd gedrukt. Het was de communisten tegen de studenten en de nozems. De communisten wonnen.
5) De toespraak van Kennedy in Berlijn (1963)
In juni 1963 reisde Kennedy naar West-Duitsland om duidelijk te maken dat de Amerikanen West-Duitsland niet in de steek zouden laten, zodat de communisten alsnog West-Duitsland zouden kunnen overnemen. Hij hield een korte toespraak voor ongeveer 450 000 mensen. ‘Ich bin ein Berliner’ is hiervan een beroemde zin.
6) De Praagse Lente (1968)
De periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot augustus 1968 toen Alexander Dubcek het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde. Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact, onder leiding van de USSR met de inval van hun troepen op 20 augustus 1968.
7) Salt I ondertekend (1972)
Het verdrag werd in 1972 door president Nixon en Sovjetleider Breznjev ondertekend. Hierin stond dat ze niet nog meer intercontinentale raketten zouden bouwen on ook niet meer verder zouden werken aan luchtverdedigingssystemen met raketten die kernraketten uit de lucht konden schieten.
Ook ondertekenden ze nog een verklaring, waarin ze beloofden dat ze niet zouden proberen voordeel te halen ten koste van de ander.
8) De demonstratie tegen kernwapens in Amsterdam (1981)
Op 21 november 1981 was er een demonstratie in Amsterdam tegen kernwapens. De zorg over de kernbewapening in Nederland werd breed gedeeld. Helaas had deze demonstratie niets uitgehaald.
REACTIES
1 seconde geleden