Linnaeustorentje
Vorm
Wat de grootte betreft houdt het gebouw rekening met de omgeving, want het torentje is hoog gebouwd en neemt niet zoveel plaats in. De vorm is niet zo spectaculair, omdat het een gewoon torentje is met een koepeltje. Maar de geschiedenis daarvan is wel interessant. Omdat het gebouwd is van baksteen heeft het een normale kleur, net als de gebouwen daaromheen. De buitenkant van het gebouw is gemaakt van baksteen. Het beeldje in het torentje is gemaakt van kunststof. Er valt direct licht op het torentje. En er zijn geen schaduwen, tenzij er natuurlijk zon op valt. Het gebouw is gebouwd, zoals ik al net zei, van baksteen. Er zit een koepeltje boven van grauwgrijs/groen. Het beeldje heeft ook een eigen kleur, namelijk wit. Het beeldje is vernoemd naar Linnaeus, een beroemde geleerde. Dus elk materiaal heeft een eigen kleur. Je kan het torentje volgens mij niet naar binnen, want ik heb geen deur gezien. Ik heb wel ergens gelezen dat het een kleine trappenhuis was. Of het zo is weet ik niet zeker. Maar het kan wel lang geleden zo zijn. De vorm heeft een vorm van een toren. Het is namelijk niet zo hoog. Er is geen sprake van organisch groei. Het torentje is natuurlijk ruw van huid, omdat het van bakstenen is gebouwd. Er is geen sprake van centraalcompositie, omdat het zeg maar niet breed gebouwd is. Je kunt het wel indelen bij symmetrisch en bij verticale compositie. Ten slotte kun je deze compositie dynamisch karakteriseren.
Functie
Dit gebouw dient eigenlijk voor als een soort toren dat je gewoon kan bezichtigen. Het heeft wel veel geschiedenis en dat maakt het juist zo interessant, want vroeger beschikte het bestuur van de Gelderse Academie, evenals de andere universiteiten, over een eigen rechtspraak en kon studenten die over de schreef gingen enige tijd opsluiten. Deze torentje diende vroeger als gevangenis. Naast deze torentje stond er een kruidentuin, dat gedeeltelijk heringericht is. Er staat naast het torentje ook een poort die er bij hoort. Op het torentje staan de volgende woorden: Bono Publico et Palladi Sacrum MDCXXVI. Dat ‘Aan het Algemeen Belang en de wijsheid gewijd 1626’ betekent. Deze gebouw heeft als een tweede functie een toeristische bezichtiging gekregen.
De vorm verwijst gedeeltelijk naar de functie van het gebouw, omdat het vroeger een gevangenis was. Dat kun je zien aan het torentje
Linnaeustorentje Harderwijk
4
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden