De Sint-Jan in 's Hertogenbosch

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1225 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
38 keer beoordeeld

Inhoudsopgave

Algemene gegevens Blz. 3
De architectuurwijzer - Vorm Blz. 4
De architectuurwijzer - Inhoud Blz. 5
De architectuurwijzer - Functie Blz. 5
Mijn mening Blz. 6
Geldig bewijs van aanwezigheid Blz. 7

Algemene gegevens


Wat is het?

Een Gotisch kerkgebouw.

Hoe heet het?

De Sint-Jan.

Hoe heten de makers?

De bouwers van de Sint-Jan zijn onbekend.

Wanneer is het gemaakt?

Omstreeks 1200.

Hoe groot is het?

Het hoogste punt van de Sint-Jan is 115 meter. De oppervlakte is 62 bij 40 meter.

Waar heb je het gezien?

In ’s Hertogenbosch.

Wanneer heb je het gezien?

Op 10 maart 2005.

De architectuurwijzer

VORM

1) Houdt het gebouw rekening met de (gebouwde) omgeving?

De Sint-Jan stond er eerder dan de gebouwde omgeving waarin hij staat. Je zou dus beter kunnen stellen: houdt de omgeving rekening met het gebouw? Naast de Sint-Jan ligt een plein met bomen. Behalve de auto’s en de parkeerautomaten die er op dit plein staan, past het plein perfect bij de kerk (ouderwetse steentjes en oude bomen). De omgeving bestaat grotendeels uit horeca. Ik vind niet dat dit het beeld van de Sint-Jan verstoort, omdat de cafés en restauranten in oude pandjes zijn gevestigd. Het ziet er juist erg gezellig uit.

2) Waarmee of waarvan is de buitenkant van het gebouw gemaakt?

De kerk bestaat grotendeels uit kalkzandsteen. De Sint-Jan is een eeuwig bedrijf: steeds vinden er nieuwe restauraties plaats door afbrokkeling en verslijting van het kalkzandsteen en door verrottend hout. Wat erg opvalt is het verschil tussen de toren en de rest van de kerk. Dit komt doordat de toren halverwege de jaren 90 bakstenen om de buitenkant kreeg.

3) Welke beeldende middelen heeft de architect gebruikt?

Licht
In een kerk wil men zoveel mogelijk licht. Hier hebben de architecten rekening mee gehouden door een groot raam in het plafondtorentje te maken en de binnenkant van de kerk wit te schilderen.
Kleur
Zoals ik al zei, zijn de muren aan de binnenkant van de kerk wit. De vloer is donkergrijs (grafstenen van verschillende materialen). De banken zijn donkerbruin (hout).
Ruimte
Als je de kerk inloopt, lijk je opeens in een grote holle ruimte te staan. Ook lijkt de kerk veel hoger als je er in staat, dan als je er van buitenaf naar kijkt. Ik denk dat dit komt doordat je de maximale hoogte van de kerk alleen van een afstandje kan zien. Je hebt dan niet echt een goed beeld van de werkelijke hoogte. Als je er precies onder staat, merk je pas hoe ontzettend hoog het plafond is.
Vorm
De Sint-Jan is een organisch bouwwerk. Op de muren zitten prachtige beeldhouwwerkjes en bogen met schitterende versieringen. Het lijkt alsof er steeds meer op en aan gebouwd is.
Huid
De huid van de kerk is ruw. Het gebouw is van kalkzandsteen gemaakt en overal zie je versieringen.

INHOUD
4) Hoe heeft de maker de bovenstaande middelen gestructureerd?

De maker heeft de ruimte en de vorm horizontaal gestructureerd. De kerk lijkt van binnen hoger dan van de buitenkant (er wordt dus vanuit een horizontale compositie gekeken). In de vorm zien we een symmetrische structuur. Als je recht voor de kerk staat, kun je hem als het ware precies door midden snijden. Het licht heeft een centrale compositie: de hele kerk is verlicht van buiten. De kleur heeft een asymmetrische structuur: in de kerk zie je geen exceptionele regelmaat in kleur. Ook bij de huid is er sprake van een asymmetrische structuur: de stenen zijn hier en daar afgebrokkeld of versleten en de beeldhouwwerkjes zijn absoluut niet symmetrisch.

5) Hoe kun je deze compositie karakteriseren?

Dynamisch. De Sint-Jan ziet er absoluut niet uit als een recht vaststaand gebouw. Het ziet er veel beweeglijker uit. Ik denk dat dat komt door de vele versieringen en bogen.

FUNCTIE

6) Waar dient dit gebouw voor?

In de Sint-Jan worden katholieke kerkdiensten gehouden. Ook dient het als toeristische bezienswaardigheid.

7) Is het gebouw oorspronkelijk voor deze functie gebouwd?
De Sint-Jan werd oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd en werd in 1559 tot kathedraal van het nieuwe bisdom \'s-Hertogenbosch verheven. Van 1629 tot 1810 werd de kerk gebruikt door de protestantse minderheid. Toen Napoleon in 1810 de stad bezocht, schonk hij de (inmiddels zwaar vervallen) kerk weer aan de katholieken. Natuurlijk had de Sint-Jan van oorsprong geen toeristische functie.

8) Verwijst de vorm naar de functie van het gebouw?
Ja. Je ziet aan de vorm van het gebouw dat het een kathedraal is. Een kathedraal hoort bij het katholicisme en er worden dan ook katholieke kerkdiensten gehouden.

Mijn mening


Verwachtingen

Eigenlijk had ik helemaal geen verwachtingen, omdat ik al een keer eerder in de Sint-Jan was geweest.

Totaalindruk

1 2 3 4 5
Spannend x
Overtuigend x
Fantasierijk* x
Modern, actueel x
Origineel x
Mooi* x
Ontroerend x
Geloofwaardig x
Oppervlakkig x
Erotisch x
Nuttig x
Grappig/gek x
Schokkend x
Chaotisch x
Dynamisch* x

*De Sint-Jan is niet gewoon een simpele kathedraal. Er zitten allerlei mooie versieringen aan de buitenmuren en fantasierijke beeldjes. Ik vind het een erg mooie kerk. De meeste kerken vind ik er een beetje saai uitzien, deze daarentegen absoluut niet. Ook vind ik het dynamisch: de bogen en de verschillende hoogtes van de bovenkant van de kerk maken de Sint-Jan tot een beweeglijk gebouw.

Gevoel tijdens de activiteit

1 2 3 4 5
Plezier x
Verveling x
Ontroering x
Verwondering x
Eenzaamheid x
Medelijden x
Afschuw x
Rust x
Bewondering x

Ik heb veel plezier gehad. Dit kwam niet echt door de kerk zelf, maar door het groepje waarmee ik in de kerk was. Ik heb me een beetje verveeld, omdat ik de kerk al een keer eerder gezien had. De kerk zag er prachtig uit, maar het had geen ontroerend effect op mij. Ook verwonderde ik me nergens over, omdat ik alles in en om de kerk al een keer gezien had. Ik had geen gevoel van eenzaamheid, maar dat komt denk ik grotendeels doordat ik met een heel groepje was. Ik heb geen dingen gezien die me afschrokken of waarmee ik medelijden kreeg. Wel had ik een gevoel van rust. De kerk was ruim, hol en je hoorde weinig kabaal. Ik had vooral veel bewondering voor al die mooie bogen en beschilderingen op het plafond en de bovenkanten van de muren in de kerk.

Zou je vaker naar iets dergelijks gaan?

Ik had de Sint-Jan al een keer eerder bezocht. Ook ben ik al een aantal keer in andere kerken geweest. Zelf hou ik er niet zo van om oude gebouwen te bezichtigen. Ik denk niet dat ik in de toekomst uit eigen wil een oud gebouw zal gaan bezichtingen.

Is je houding over deze vorm van kunst door deze activiteit veranderd?
Nee. Ik heb al vaker kerken bezocht, waaronder ook de Sint-Jan. Ik kijk er dus nog precies hetzelfde tegenaan.

Wat is je mening?
Ik vond het niet echt interessant om de Sint-Jan te bezichtigen. Het zou leuker geweest zijn als er bijvoorbeeld een gids bij was die dingen over de bouw en historie vertelde. Je kon nu alleen maar bekijken hoe alles eruit zag en dat was het dan. Ondanks dat de activiteit zelf een beetje saai was, vond ik het een erg mooie en versierrijke kathedraal. Wel jammer dat hij telkens gerestaureerd moet worden, maar dat is best logisch aangezien de kerk al meer dan 700 jaar oud is. Hopelijk blijft de kerk zoveel mogelijk op het oorspronkelijke gebouw lijken.

Geldig bewijs van aanwezigheid
Het bezoek aan de Sint-Jan was een excursie van godsdienst. Ik heb geen toegangskaartje of een foto waar ik opsta. Meneer Aangeenbrug heeft mijn naam afgevinkt voor het te betalen excursiebedrag.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.