1.a) Wat is een computervirus?
Een virus of computervirus is ontworpen om (voornamelijk) programma\'s en documenten aan te tasten ofwel te besmetten. Meestal betekent dit dat een bestand, maar soms zelfs de volledige inhoud van de computer wordt beschadigd of gewist of dat bepaalde programma\'s niet goed meer functioneren. Een virus is geen op zichzelf staand programma, maar een stukje software dat zich vrijwel onzichtbaar vasthecht aan andere software. Niet alle virussen zijn te verwijderen, dus voorkomen is beter dan genezen.
b) Geef 3 namen van bekende virussen.
Bugbear, Kournikova, CodeRed
c)Uit welke delen bestaat een computervirus?
Elk computervirus bestaat uit 2 delen: een stukje code dat verantwoordelijk is voor het verbergen en het vermenigvuldigen van het virus en een stukje code dat instaat voor de beschadiging van het computersysteem.
d) Welke schade kan een computervirus aanrichten op je computer?
Ze zetten je harde schijf vol, maken je computer onstabiel, wijzigen bestanden, vernietigen bestanden of… sommige maken zelfs heel je harde schijf leeg (“geformatteerd).
e) Als je uitgaat van wat virussen juist besmetten, kun je vier soorten onderscheiden. Benoem ze en geef een woordje uitleg.
Allereerst is er het bestandsvirus. Het nestelt zich voornamelijk in uitvoerbare programma’s, zoals Microsoft Word of Patience.
Een tweede soort virussen zijn de bootsectorvirussen. Die nestelen zich in de bootsector van een harde schijf of een diskette. De bootsector van een schijf wordt door het computersysteem gelezen tijdens het opstarten.
Een derde soort virussen zijn macorvirussen. Die nestelen zich in stukjes uitvoerbare code (macro’s) in Microsoft Office-documenten.
Ten slotte zijn er de ROM-virussen die zichzelf, hoe onvoorstelbaar ook, naar ROM-geheugens kopiëren. Als de BIOS-ROM-chip een virus bevat, wordt dat al direct bij het opstarten actief, want zoals je weet, staat het BIOS-ROM in voor het opstartproces.
f) Hoe kunnen computervirussen zich verspreiden? Geef 3 voorbeelden.
Virussen verspreiden zich vooral via het internet. Elk bestand dat je van het internet haalt, kan in principe een virus bevatten. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat je je computersysteem op een efficiënte manier tegen internetvirussen beschermt. Naast het internet kunnen ook diskettes, cd-roms en USB-geheugenkaartjes haarden van virussen zijn. Ten slotten kunnen virussen zich heel makkelijk verspreiden via lokale netwerken.
g) Hoe beveilig je je computersysteem tegen virussen?
De enige doeltreffende bescherming tegen virussen is de installatie van antivirussoftware.
2. Zodra de code van een virus zich in het RAM bevindt, wordt het virus actief en voert het 3 soorten acties uit. Welke?
Vooreerst verbergt het zich zo goed mogelijk voor het besturingssysteem. Een tweede actie die een virus onderneemt, is zichzelf vermenigvuldigen. Dat betekent dat het zichzelf kopieert naar andere schijven en/of andere mappen op dezelfde schijf. Ten slotte zal het virus ook allerlei beschadigingen aan het computersysteem toebrengen.
3. Geef een korte beschrijving van de volgende soorten computervirussen.
a) wormen: Wormen maken er een echte sport van om zo snel mogelijk van de ene computer naar de andere te gaan. Terwijl ze dit doen gaan ze, in tegenstelling tot virussen geen schade aanrichten, maar gaan ze zich zoveel mogelijk kopiëren. Zonder iemand te hinderen, vermenigvuldigen ze zich supernel en verspreiden ze zichzelf over zoveel mogelijk computers. Dit allemaal met de bedoeling om zoveel mogelijk plaats of geheugen in de computer in te nemen waardoor computergebruikers niet meer normaal kunnen werken.
b) Trojaanse paarden: Dit is een klein programmaatje dat zich vermomt als een onschuldige screensaver of iets dergelijks om de beveiliging van je computer te omzeilen. Eens zo’n Trojaans Paard aan het werk is, kan het iemand toegang geven tot je computer.
4. a) Een antivirusprogramma bestaat vrijwel altijd uit 2 delen. Benoem deze delen en geef een woordje uitleg.
Een antivirusprogramma bestaat bijna altijd uit een scanner en een virusschild. De scanner is een programma dat in staat is om virussen op het computersysteem op te sporen. Anderzijds bevat het antivirusprogramma een virusschild. Dit stukje software wordt bij het opstarten van het besturingssysteem automatisch in het RAM geladen. Het voorkomt dat virussen via het internet, het lokale netwerk, diskettes of cd-roms je systeem binnendringen.
b)Geef 2 voorbeelden van antivirussoftware
Norton Antivirus, Mc Afee
5. Wat zijn hoaxes?
Een hoax is eigenlijk geen virus, maar een vals bericht dat je wil waarschuwen voor een virus dat niet bestaat.
6. a) Wat is “malware”?
malware = valse virusmelding
Dit is de verzameling voor alle programma’s, documenten of berichten die een
negatief effect hebben op de gebruikers van IT systemen.
b) Geef een korte beschrijving van de volgende soorten “malware”.
· Spyware: dit zijn programma’s die al je handelingen op de computer nauwlettend in de gaten houden. Zij sturen deze informatie op hun beurt door aan mensen met slechte bedoelingen.
· Jokes: Dit zijn programma’s die vervelende grapjes met je proberen uit te halen.
· Spam: dit is vervelende en ongevraagde reclame die je via e-mail ontvangt.
· Inbelprogramma’s: deze programma’s gaan de modem (apparaat dat een verbinding legt tussen de computer en het Internet) van jouw computer verbinden met dure 0900 of 0800 betaalnummers waardoor je veel meer moet betalen voor de telefoonverbinding.
· Software lekken: dit zijn gaten in de software die gebruikt worden door hackers om de computer binnen te geraken.
· Hacking tools: dit zijn programma’s die hackers helpen om de computer binnen te sluipen
c) Wat zijn “patches”?
Patches kan je vergelijken met pleisters. Deze kan je gebruiken om de lekken te dichten.
d) Hoe kan je je computer beschermen tegen “malware”?
Om te verduidelijken hoe een pc door een firewall wordt beschermd, kan je je computer vergelijken met een middeleeuws kasteel. Dit kasteel heeft maar liefst 63.355 poorten. Via deze poorten wordt contact gelegd met de buitenwereld om te communiceren met het Internet, e)mails te versturen en te ontvangen of bestanden te downloaden. Het risico zit in het feit dat al deze poorten standaard open staan en dat er bovendien geen poortwachters zijn die het in- en uitgaande verkeer controleren. Hackers of virussen kunne deze poorten gemakkelijk openen en binnenkomen in je computer. Om dit tegen te gaan, maak je gebruik van een fire wall. Met behulp van een frirewall bepaal je zelf welke poorten je opent of sluit.
7. Wat is een hacker?
Hacker = iemand die op andermans computer inbreekt
Een hacker is iemand die veel van computers weet en die veel tijd doorbrengt in het doorgronden van de computerveiligheid. Zij zoeken een weg om in te breken in de computer van anderen. Vaak snuffelen zij een beetje rond, veranderen een paar dingetje of maken bepaalde bestanden onklaar.
8. a) Wat is een firewall?
Soft- of hardware die je Internetverkeer in het oog houdt en je computer afschermt tegen ongewenst bezoek. Niet iedereen krijgt zomaar toegang tot je pc. Eerst moet er goedkeuring gegeven worden. Omgekeerd geldt hetzelfde: bepaalde software wil graag het Net op, maar dat lukt met een firewall pas als je dat uitdrukkelijk toelaat.
b)Geef 2 voorbeelden van een firewall.
ZoneAlarm
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
Echt goeg! Bijna alle vragen van mijn taak staan hier ;).
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goei website
maar wat is een spyware
en een phishing en een pharming
sorry mijn leerkracht doe graag moeilijk xd
12 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
je hebt t niet meer nodig maar voor mensen die t nog wel nodig gaan hebben.
spyware is malware dat zonder toestemming of dat u daarvan afweet gegevens doorstuurt naar een derde partij (vaak cybercriminelen). Het bespioneert u als het ware. Ook kan het netwerkverbindingen verstoren en beveiligingsinstellingen op de computer aanpassen. Het verspreid zich via besmette bestanden in mails, websites etc . en een voorbeeld van phising is een sms'je die zegt"je hebt de loterij gewonnen klik hier"
geen idee wat pharming sorry
11 maanden geleden
I.
I.
goei website echt de max
12 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Goed maar een beetje moeilijk te begrijpen ;)
10 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
hier staat "malware = valse virusmelding" . malware is geen valse virusmelding, maar een samengesteld woord van de Engelse woorden malicious en software
11 maanden geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
ik adviseer iedereen die het nodig heeft kaspersky te checken voor malware facts succes
11 maanden geleden
Antwoorden