1. Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie? Welke van de twee kun je in verzwakte vorm toedienen?
De bacterie is een eencellige levensvorm en kent een stofwisseling. Hij komt overal in de natuur voor. Ze worden als levensvorm gerekend. De meeste bacteriën zijn nuttig. Sommige bacteriën kunnen een ziekte veroorzaken. Deze zijn te bestrijden met antibiotica.
Een virus is 100 keer zo klein als een bacterie. Deze kan niet tot een levensvorm worden gerekend. In tegenstelling met een bacterie heeft een virus geen stofwisseling en eet en drinkt dus niet. Ze voeden zich met DNA van andere levenscellen, bijvoorbeeld plant, dier en mens. Een virus is niet te bestrijden met antibiotica. Toch wordt er soms een bacterie gegeven aan een patiënt om bacterieziekten te voorkomen.
2. Dokter Jenner heeft als eerste een vaccin gemaakt. Voor welke ziekte was dit en hoe heeft hij dit ontdekt?
Edward Jenner is een Engelse arts die het vaccin voor pokken heeft ontwikkeld op basis van koepokken. Hij kreeg van de pokken te horen, toen patiënten naar hem toe kwamen op te vertellen dat ze de koepokken hadden opgelopen. Dit waren voornamelijk boeren. Edward dacht dat mensen die koepokken hadden ook een kans hadden op de gewone pokken. Maar de boeren dachten dat ze onderhand na de koepokken wel immuun waren geworden. Maar Edward ging een onderzoek uitvoeren. Hij spoot zijn proefpersoon in met koepokken. Daarna spoot hij hem in met gewone pokken om het effect te zien. En tot de grote verbazing van Edward gebeurde er helemaal niets. Hij was toch immuun geworden.
3. Voor welke kinderziektes wordt je tegenwoordig ingeënt?
Difterie
Tetanus
Polio
Kinkhoest
Bof
Mazelen
Rode hond
Hersenvliesontsteking
Bloedvergiftiging
Longontsteking
Middenoorontsteking
4. Waarom kiezen sommige mensen ervoor om hun kinderen niet te laten vaccineren?
Sommige mensen denken dat alles voorbestemd is te gebeuren en dat je ziektes niet moet bestrijden omdat het toch allemaal zo gepland is. Van sommige geloven mag het ook absoluut niet. Als je gezond bent, heb je een inenting niet nodig.
5. Waarom krijgen mensen bijvoorbeeld een griepspuit als ze bijvoorbeeld een hartafwijking hebben? Geef nog een paar voorbeelden van groepen mensen die de griepspuit krijgen.
Als je een griepspuit krijgt is dit om ziektes te voorkomen. Meestal is dit van toepassing als je hart al erg is afgezwakt. Wanneer je dan op een of andere manier maar een heel kleine infectie oploopt kan dit grote gevolgen hebben.
Voorbeelden:
HIV
Diabetes
Nierziektes
Beenmerg transplantaties
Hartziektes
Longziektes
6. Waarom is het van belang dat je laat inenten als je naar Indonesië gaat?
Indonesië is een tropisch land, en daar loop je meer risico om ziek te worden. In een tropisch klimaat zijn meer bacteriën aanwezig en loop je dus meer kans om ziek te worden. Ook zijn er in bijv. Indonesië bacteriën die ziektes verspreiden die hier in Nederland niet voorkomen.
7. Waarom is er nog geen vaccin tegen aids?
Het is erg moeilijk om een vaccin tegen aids te ontwikkelen. Dit heeft alles te maken met dat het virus in veel varianten voorkomt. Het kan zich namelijk makkelijk veranderen. Verder is dit virus moeilijk te herkennen voor menselijke immuunsystemen.
8. Hoe wordt penicilline gemaakt? Waarom werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog als een wondermiddel gezien?
Alexander Fleming was met een onderzoek bezig die met infectieziekten te maken had. Hierbij kweekte hij bacteriën. Helaas mislukte zijn experiment voor infectieziekten. Rond de bacterie groeiden namelijk schimmels. Deze schimmels zorgden ervoor dat de bacterie afgestoten werd en dus niet groeide op die plek. De schimmel bevatte dus schijnbaar een soort gif. Dit gif werd penicilline genoemd. Maar er waren veel bacteriën nodig om een beetje penicilline te kweken.
Tien jaar later hielpen Florey en Chain het onderzoek van Fleming. Zij bouwden een laboratorium om penicilline te onderzoeken. Na een beetje penicilline gekweekt te hebben werd het getest op muizen. Deze overleefd het. Maar mensen hebben veel meer nodig. Dus dit vaccin moest ontwikkeld worden. Dankzij de Tweede Wereldoorlog kwam er schot in. Er zijn namelijk veel mensen geholpen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de enigste antibiotica die echt werkte. Veel ziekten stierven haast uit, dankzij de penicilline. De antibiotica redde tijdens de WOII veel levens.
REACTIES
1 seconde geleden