INLEIDING (klein toneelstukje)
\"Goeiendag allemaal! Wij zijn 2 ervaren schrijfsters van reisboeken die bijdragen leveren aan veel Britse kranten en tijdschriften. (even mekaar voorstellen..) Een jaar geleden kregen we de opdracht om voor een half jaar lang in Israël te gaan wonen, en daar de plaatselijke bevolking en zijn gewoonten te bestuderen. Na een langdurige fascinatie met Israël, en veelvuldige bezoeken, is dit onze eerste verslag over het land. Dus vandaag gaan we enkele belangrijke en hoofdzakelijke punten bespreken;zoals o.a.:de geschiedenis en cultuur van Israël, de bevolking met zijn gewoonten en tradities, de feestdagen van de joden, de talrijke godsdiensten, de Fauna & Flora in Israël, de verscheidene culturen enz...\"
GESCHIEDENIS van Israël (Inleiding geschiedenis)
Wie een reis onderneemt naar het Heilig Land,kan kennismaken met de plaats waar zich talloze verhalen uit de Bijbel hebben afgespeeld. U ziet er de hoofdpersonen uit de Bijbelse geschiedenis als het ware rondlopen en kunt in hun voetsporen treden; u staat te midden van landschappen waar ook zij hebben gestaan, u voelt de hittevan de dag en de koelte van de nacht zoals ook zij die hebben gevoeld; En bezoekt plaatsen & gebouwen die voor hen belangrijk waren, kortom; u snuift iets van de heiligheid van het Land op...
(Inhoud geschiedenis)
Kras het heden weg en je vindt het verleden. Kijk naar het verleden en je ziet de toekomst. Iets aan deze plaats is ontroerend. Plaatsen zijn, net als mensen, allemaal uniek, maar met Israël is het anders- het is met geen ander land te vergelijken.. Het verhaal van Israël kent niet slechts één begin. De stichting van de moderne staat,was een stap op een weg die terug te voeren is tot de eerste bladzijde van de Bijbel. Sinds de wedergeboorte van de natie, op 14 mei 1948, is er wel vaker een nieuw begin geweest. Het huidige Israël beweegt zich 2 kanten op in de tijd en probeert zowel het verleden in ere te houden als een nieuwe toekomst te verwezenlijken. Tijdens de 2e helft van de 19e eeuw vestigden zich mede onder de druk van de pogroms veel Russische joden in Palestina. In 1897 werd in Bazel onder voorzitterschap van Theodor Herzl het eerste zionistische congres gehouden. De eerste helft van de 20e eeuw werd gekenmerkt door de komst van een groeiend aantal immigranten in Palestina. Hun vestiging in dit land, door de Arabieren als onwettig beschouwd, voltrok zich onder Brits mandaat in een steeds vijandiger klimaat. Op 14 mei 1948 riep Ben Goerion in het museum van Tel Aviv de ONAFHANKELIJKHEID (waarover later meer) van Israël uit. De jonge staat werd snel erkend, zowel doos de V.S. als door de Sovjet-Unie, die het land militair ondersteunde. Dit stelde de Arabische wetten voor een voldongen feit. Op dezelfde dag brak de eerste Israëlisch-Arabische oorlog uit. De in 1949 getekende wapenstilstand zorgde voor een tijdelijke rust. Op 5 juni veroverde het Israëlisch leger als antwoord op het afsluiten van de Straat van Tiran binnen 6 dagen de Golan, de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Sinaï-woestijn. Op 6 oktober 1973, op Jom Kippoer (waarover later meer), staken Egyptische troepen het Suezkanaal over en vielen de Syriërs en de Golan een. Israël voerde vrijwel direct daarna een succesvolle tegenaanval uit. Op 16 maart 1979 werd een vredesverdrag getekend tussen Egypte en Israël, wat leidde tot de teruggave van de Sinaï-woestijn aan Egypte. In 1993 erkende Paus Johannes Paulus 2 de staat Israël, 45 jaar na de onafhankelijkheid. Er werd ook een verklaring uitgegeven, waarin werd gesteld dat \"ieder bouwwerk, monument, helig plaats, heiligdom en gebedsplaats gehandhaafd moet worden en toegankelijk moet zijn voor de volgelingen van de 3 godsdiensten. Dat noemt men DE STATUS VAN JERUZALEM.
DE ONAFHANKELIJKHEIDSDAG (geschiedenis)
Op de vijfde dag van de maand IYAR in het jaar 5748, wat overeenkomt met het jaar 1948, werd de onafhankelijkheid van de staat Israël officieel bekendgemaakt. Aldus werd de droom van vele generaties werkelijkheid. Zelfs de hevige strijd die volgde op de onafhankelijkheidsverklaring en de vele offers die de strijd voor onafhankelijk hadden gevergd, konden het enthousiasme & vreugde van het joodse volk over gans de wereld bij dit opwindende moment niet temperen!
GODSDIENST
De joodse godsdienst behoort met het Christendom & Islam tot de 3 monotheïstische godsdiensten. De joodse godsdienst is gebaseerd op het geloof in één god en op het Verbond dat Hij sloot met het volk, waarvan de geschiedenis in het Oude Testament wordt verhaald, ongeveer 4000 jaar geleden begon met het tijdperk van Abraham. Alle aspecten van het jodendom vinden hun bron in de thora. Samen met de rabbijnse commentaren vormt de thora de inspiratiebron van het gedachtengoed en de gebriuken van alle joodse gemeenschappen. Israël zindert de hartstocht van zijn gelovigen. Voor joden, Christenen en Moslims en nazaten is het land bezaaid met heilige plaatsen die een grote inspiratiebron vormen voor alle levende religies.
BEVOLKING (Inleiding bevolking)
Eén natie, honderd nationaliteiten, DAT is Israël. Uit alle delen van de wereld hebben joden hun gebruiken meegenomen naar dit kleine landje. En dan zijn er ook de niet-joden, een aanzienlijke minderheid. Israël waat al deze groepen onder één vlag te verwelkomen en te verenigen!
(Inhoud bevolking)
De bevolking in Israël is door de immigratie uit zovele landen bijzonder heterogeen. De joden van het moderne Israël zijn afkomstig uit 80 landen. De bevolking is echter op te delen in 2 belangrijke groepen; de Ashkenazim, die uit Noord-Europa komen, en de Sefarden, wier cultuur zich ontwikkelde in het Islamitisch deel van het Middellandse-Zeegebied. Tot de overige Israëli\'s behoren de Mizrahim van Oosterse oorsprong,de Etiopiërs, de Cochin-joden uit Indië en anderen. De vele immigratiegolven en de normale bevolkingsgroei hebben tot een huidige inwonerstal van 6 miljoen geleid,van wie 1 miljoen Arabieren zijn tegenover ongeveer 5 miljoen joden. Ook is er, slechts een klein percent, Christenen die in Israël wonen. Ongeveer de helft van de Israëlische bevolking is Sabra; dat betekent: in Israël geboren jood. Zoals de vrucht waaraan de groep zijn naam ontleent (van de schijfcactus), is een sabra stekelig van buiten maar zoet van binnen. Israëli\'s komen soms onbeschaamd en ruw over, maar sabra\'s worden echter gewardeerd vanwege hun verbluffende informele houding, hun zelfzekerheid, spontaniteit en warme vrijgevigheid.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Hey Vicky, ik ben zelf joods en ik wil alleen ff zeggen dat het een goed opstel was!!
doeg, xxx
22 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
heeeeeey goed gedaan hoor
22 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
wat een leuke spreekbeurt
doei
anne-fleur
20 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
het hoofdstuk fauna en flora zou wel wat uitgebreider mogen
11 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
ja :)
10 jaar geleden
L.
L.
mooi stuk en ben jij in israël geweest
10 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
mooi gedaan! alleen ik mis informatie over de klaagmuur, dode zee, olijfberg of de hof van gestemané..
doeii willine
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ha lol het heeft geholpen ik heb een zeer goed
9 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
goedde spreekbeurt hier uit kan ik kleine stukjes gebruiken het is anmeelijk ook niet de bedoeling dat is alles kopieër want dat krijg ik een 1-
7 jaar geleden
Antwoorden