Fysiotherapie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 609 woorden
  • 9 april 2002
  • 517 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
517 keer beoordeeld

Fysiotherapie Hallo jongens en meisjes. Wij doen onze presentatie over fysiotherapie. Het was leuk om er aan te werken en de samenwerken ging goed.

De geschiedenis In 1889 richtten twee gymnastiekleraren in een café in Utrecht het Genootschap ter beoefening van de Heilgymnastiek in Nederland op. Honderd jaar later kreeg het genootschap de naam het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Er zijn verschillende soorten bijzondere fysiotherapeuten: 1. de manueeltherapeut
2. de Kinderfysiotherapeut
3. de Sportfysiotherapeut
4. de Fysiotherapeut voor ouderen (dit wordt ook wel Geriatrische fysiotherapeut genoemd).

Wat doet een fysiotherapeut? Afhankelijk van je situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleeghuis). Bij sommige mensen komt de fysiotherapeut bij hun langs. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak zorgt de fysiotherapeut dat hij een zo goed mogelijk
beeld krijgt van je klachten, dat doet hij door je eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan maken. Dit heet maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

De fysiotherapeut kan je op verschillende manieren helpen. Wie wel eens behandeld is, die denkt al snel aan oefeningen doen en massage. Er zijn drie soorten
behandelingen: 1. Bewegingen therapie: dit word ook wel oefentherapie. De belangrijkste vorm van fysiotherapie. Voorbeelden: De beweging van de gewrichten beïnvloeden, De spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht krijgen, een betere ademhaling en leren ontspannen. Dit gebeurt vaak met trainingsapparatuur. 2. Massage: dit is een middel tegen pijn en spierspanning. Vermindert spierspanning en zorgt dat de bloedsomloop in weefsels beter gebeurd. 3. Fysische therapie: Dit is warmtebehandeling, ijspakking, elektrotherapie, lichttherapie en geluidsgolftherapie. Dit wordt gedaan voor herstel van weefsels, doorsbloeding en pijnverlichting.

Deze drie soorten behandelingen worden vaak gecombineerd. De fysiotherapeut zorgt ook voor advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van de klacht te voorkomen. Een fysiotherapeut kan ook een zo kort mogelijke opnameduur bijdragen.

Het is ook belangrijk dat je zelf meewerkt aan het verminderen van je klachten, dat doe je door oefeningen te doen. En door te zeggen als je pijn hebt en als iets niet duidelijk is.)

Hoe kom je bij de fysiotherapeut terecht?

Je kunt zelf contact opnemen met de fysiotherapeut. Meestal ga je met een klacht naar de huisarts. Die kan je doorsturen naar de fysiotherapeut. Ook een specialist of tandarts kunnen je doorsturen. De artsen die je doorsturen naar de fysiotherapeut wisselen veel patiënteninformatie uit. Als de behandeling afgelopen is, doet de fysiotherapeut verslag aan de arts die de patiënt heeft doorgestuurd en geeft aanwijzingen voor vervolgbehandelingen.

Wie betaalt de fysiotherapeut?

Voor fysiotherapie gelden in Nederland maximum bedragen die wettelijk zijn vastgelegd. De behandeling wordt helemaal of gedeeltelijk betaalt door jouw ziektekostenverzekeraar.

Het KNGF

Het KNGF is de beroepsorganiatie voor alle Nederlandse fysiotherapeuten. Ook als je in het buitenland gaat werken, staat het KNGF voor je klaar. Het KNGF maakt zich sterk voor ruim 15.000 leden door heel Nederland. En om die leden gaat het. je vind het KNGF daarom bij jou in de buurt, in een van de regio’s. Die regio’s bepalen ook het beleid van het KNGF. In deze IOF’s (Intercollegiaal Overleg Fysiotherapie) werken we aan kwaliteit, het visitekaartje van het KNGF. Met een gezonde en betaalbare toekomst als doel. Daarvoor werken ze met een kaliteitsregistratie die je herkenbaar maakt als een fysiotherapeut die goed werk levert. Voor praktijken en afdelingen geldt het KNGF-keurmerk. Ze willen namelijk een groot imago van fysiotherapeuten hebben. Daar kunnen patiënten aan meewerken. Een lidmaatschap is de eerste stap.

REACTIES

S.

S.

ik vond het een hele goeie werkstuk

22 jaar geleden

C.

C.

hoi.
ik loop zelf bij een fysio voor me rug.ik vind dat je heel veel info geeft over wat een fysio doet en hoe je er komt en het komt allemaal overeen met hoe het mij ging toen ik bij de fysio kwam.ik vind het heel goed.

groetjes,
corrine

21 jaar geleden

A.

A.

Heujj.. Goeie spreekbeurt, duidelijke informatie.. BEDANKT!!

20 jaar geleden

I.

I.

Hallo ''Anoniem''
Ik heb ook mijn spreekbeurt gehouden over Fysiotherapie. In je spreekbeurt staan veel dingen die ik kan gebruiken.

Bedankt & Groetjes
Isabel

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.