Diamanten

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 2057 woorden
  • 14 november 2007
  • 239 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
239 keer beoordeeld

Inhoud

1. Wat is diamant
2. Slijpen
3. Karaat
4. Beroemde diamanten
5. Vindplaatsen
6. Imitaties
7. Hardheidschaal
8. Zelf verzamelen
9. Vragen

1. Wat is diamant?

Diamant is een kristal. De naam diamant komt van het Griekse krystallos gebaseerd op kyros dat betekent ijskoud. Vroeger dachten de mensen dat het kristal zo was bevroren dat het niet meer smolt maar in principe was het gewoon steen. Ze dachten het omdat het bergkristal doorzichtig was maar al gauw kwamen ze erachter dat het gewoon stenen waren. Kristal is een soort steen en dat kunnen van verschillende stenen zijn. De naam diamant komt van het Griekse woord Adamas wat onoverwinnelijk betekent. De diamant kreeg deze naam omdat het het hardste materiaal is dat er bestaat. Diamant is zeldzaam vanwege de hardheid, de mooiheid en ze passen mooi bij juwelen. De eerste diamanten werden ruim 3000 jaar geleden gevonden door de Indiërs in India en ze kwamen vooral uit het riviergrind. In 1725 werden ze gevonden in Brazilië, dat werd de belangrijkste vindplaats tot in 1870, want toen werd Zuid-Afrika belangrijker. Diamant is het hardste materiaal omdat het bestaat uit koolstof. Koolstof is helemaal niet zeldzaam want het zit ook in de vulling van je potlood en je lichaam bestaat ook voor 17% uit koolstof. Maar bij een diamant is de koolstof samengeperst en om een diamant te maken heb je een temperatuur nodig van 1200 graden en een druk van 30 kilobar. Diamanten ontstaan diep onder de aardkost. Hoe komen wij aan de diamanten? Nou, dat zit zo, als er een vulkaanuitbarsting is dan komen er een hoop stenen en lava uit de krater. De vulkaan word na de uitbarsting altijd weggevaagd. Op de plaats waar de krater was kunnen enkele diamanten liggen in het lavasteen of verspreid tussen de stenen. Soms komen er andere stoffen tussen de koolstof onder de aardkost. Zo kunnen diamanten een kleurtje krijgen.

2. Slijpen

Diamant moet eerst worden geslepen voordat hij in juwelen of verkocht kan worden.
Een diamant ziet er ruw uit in het begin. Zo gaat het stap voor stap:

1. Eerst worden er diamantmijnen gezocht. Het is moeilijk om die te vinden want bijvoorbeeld in Afrika is er een mijn die onder een 21-meter hoge zandduin ligt. Eerst moet heel de duin worden weggegraven om één stukje diamant te vinden.

2. Als de diamantmijn is gevonden zitten de diamanten nog in het zand. Als de duin is weggegraven moeten de werkers met een zeef het zand inspecteren. Ze moeten alle diamanten vinden en dat gaat heel erg traag. Bij een stenen diamantmijn, een soort grot, moeten alle stenen een voor een stukgehakt worden. Als het bij een rivier gebeurt dan houden de werkers de zeef tegen de stroming in en zo blijven de diamanten achter. De modernste manier van diamanten zoeken zijn röntgenstralen. Dan lichten de diamanten op in het donker.

3. Dan worden de gevonden diamanten naar de slijperij gebracht en moeten de slijpers de stenen sorteren. Niet alleen op grootte, maar ook op kwaliteit. De kwaliteitbeoordeling gaat met de 4 C’s. Die staan voor Cut, het slijpsel, Carat het gewicht, Color, kleur en Clarity, de zuiverheid.

4. Als dat gedaan is, zoekt de diamantslijper eerst een geschikte diamant uit om te gebruiken. Die is gewoon ruw.

5. Ze slijpen de diamant rond zodat ze er facetten, dat zijn vlakjes, op kunnen maken. Ze doen het met een schijf van brons, die is ingevet met olijfolie en dan zit er een laagje diamantpoeder over want alleen diamant zelf kan door diamant heen. De olijolie werkt als een soort lijm zodat het diamantpoeder eraan blijft zitten.

6. Ze gaan de eerste vakjes erop maken en ze maken een tafel. Dat is het bovenste vlak van een diamant. Dat is groter dan de andere vlakken. Dat wordt gedaan met een ijzeren schijf, die is ook ingevet met olijfolie en met een laagje diamantpoeder eroverheen.

7. Nu maken ze vlakjes. 4 onder en 4 boven. Dat heet facetteren.

8. Daarna maken ze nog meer vakjes. Dat heet briljanteren. Als dat is gedaan heb je een briljant. Dat is een diamant in de normale vorm. Er zijn dan 56 vakjes + de tafel, dat is de bovenkant.

9. De diamant wordt in een juweel gezet en wordt verkocht aan een winkel vanuit de slijperij en vanuit de winkel wordt het weer aan iemand verkocht.

Het slijpen is een moeilijk werk. Je moet het heel precies doen. Je moet er veel geduld voor hebben. Eerst gebruiken ze een schijf van tin met een laagje diamantpoeder en ingevet met olijfolie. Het diamantpoeder is nodig omdat diamant alleen diamant kan vernietigen. Daarna een schijf van brons ook ingevet met olijfolie en met een laagje diamantpoeder. De olijfolie werkt als een soort lijm, zodat het diamantpoeder vast blijft plakken. Het duurt ongeveer 8 uur voordat je 5 karaat, dat is een gram, hebt weggeslepen. Het duurt dus ongeveer een week voordat de diamant goed is geslepen. Het duurt dus heel erg lang.

Dit zijn soorten vormen hoe de diamant geslepen wordt: Triangel, zeshoek, naaldbriljant, pampel, jubileeslijpsel, knoop, netslijpsel, koningsslijpsel, hexagoon, markies, vrije vorm, rondslijpsel, ton, hart, triangel in een andere vorm, kogel, eenvoudige roos, trapezium, antiek, recoupé-roos, baguette, halfbriljant, halfbriljant in andere vorm, magna slijpsel, ceylon-slijpsel, antiek in andere vorm, dubbelbriljant, olijf, highlight briljant, vierkant, pandeloque, Zwitsers slijpsel, ruit, ovaal, briolet, bloembad-slijpsel, Frans slijpsel, wervelslijpsel, Amerikaans slijpsel, dubbele roos, schild, sterbriljant, sterslijpsel, achthoek en pentagoon.
Van een diamant wordt meestal een briljant gemaakt. Die zitten meestal ook in ringen.

3. Karaat

Karaat is het gewicht van diamant. Er bestaat ook karaat van goud en zilver en robijnen en saffieren maar dat zijn andere gewichten. Het woord karaat komt van de pitten van de Johannesboom. Dat is een Britse boom. De pitten heten caraten en één zo’n pitje woog precies 0,2 gram. 0,2 Gram is dus precies 1 karaat. Vroeger waren er nog geen betrouwbare weegmethodes en daarom gebruikten ze pitten. Nog steeds noemen wij 0,2 gram één karaat.

4. Beroemde diamanten

Cullinan: Cullinan is de grootste diamant die ooit is gevonden. Hij woog 3106 karaat dat is 612 gram en hij werd gevonden in 1905 in de premiermijn in transvaal in Zuid-Afrika. De diamant werd in 9 grote en 96 kleine stukjes geslepen in Amsterdam. Dat was toen de belangrijkste diamantslijpplaats. De twee grootste, Cullinan de 1e en de 2e zitten op de Britse kroonjuwelen. Cullinan de 2e zit op de kroon van Elisabeth II. Boven Cullinan de 2e, die ook lesser star of Afrika word genoemd, zit de robijn van de zwarte prins. Ze dachten dat het een robijn was maar dat was het niet. Cullinan de 1e ,star of Afrika zat in de kroon van koningin Mary en kon uit de kroon gehaald worden en kon worden gedragen als broche.

Blue Hope: de Blue Hope is een diamant die zogenaamd vervloekt was. De laatste 2 families die de diamant hadden zijn uitgestorven. Toen gaf iemand hem aan een museum en toen was iedereen hem vanaf en stierven er geen families meer uit.

Dresden: Die komt uit India en is gekocht door Friedrich August II in 1742 en is gekocht voor 400.000 Taler, dat was een geldsoort in die tijd. Hij is 41,00 krt en dat is ongeveer 8,5 gram

Sancy: Die was van Karel de Stoute in 1470 ongeveer en in 1570 kreeg een Fransman hem, Signeur de Sancy, daarom heet hij de Sancy. Sancy, de steen, is 55,00 krt en dat is ongeveer 11 gram

Tiffany: Hij is in 1878 gevonden in de Kimberley-mijn in Zuid Afrika en was toen 287,42 krt en dat is ongeveer 50 gram. Toen is hij geslepen en zijn alle stukjes eraf en toen was hij 128,51 krt en dat is ongeveer 25 gram. Hij is gemaakt in de juwelierszaak Tiffany en daarom heet de diamant ook zo

Koh-I-Noor: Koh-I-Noor betekent Berg van Licht. Hij is gevonden in India en is 108,93 krt en dat is ongeveer 21 gram.

Nassak: Die zat eerst in de Shiva tempel in India en nu is die in de VS. Hij is 43,38 krt en dat is ongeveer 8,75 gram

Sjah: Komt uit India en hij is 88,7 krt en dat is ongeveer 17 gram

Florentijner of Toscaner: Die is 137,27 krt en dat is ongeveer 27 krt

Dan zijn er nog een paar andere best bekende diamanten: Centenary, De beers, Grootmogol, Jonker, Jubilee of Reitz, Nizam, Orlow, Regent of Pitt, Victoria.

5. Vindplaatsen

¼ deel van de wereldbehoefte aan diamanten komt uit Australië. Je zou denken Zuid-Afrika maar uit Australië komen er meer. Als je heel Zuid-Afrika met al die andere landen komen er uit Zuid-Afrika er wel meer. De meeste diamanten worden gevonden onder de Evenaar. Dat is ongeveer op 20° Z.B. Dat ligt midden in Afrika. De diamanten komen uit Ghana, Zuid-Afrika, Indonesië, Australië, Nieuw-Guinea, Peru, Argentinië, Brazilië, China, Rusland, Botswana, Kongo, India, Namibië, Guyana, Venezuela en nog een paar landen.

6. Imitaties

Sommige mensen maken diamanten na, ze imiteren ze dus om er geld mee te verdienen. Ze maken hem dan na van glas en verkopen hem voor veel geld. Dat heet strassen. Je maakt dus een strasdiamant. Er worden ook gewone stenen gebruikt zoals bergkristal, edelberyl, cerussiek,saffier, scheeliet, sfaleriet, topaas en zirkoon. Er worden ook nieuwe strasdiamanten ontworpen zoals fabuliet, YAG, galliant, jevaliant, linobaat en de beste strasdiamant die er is de zirkonia. Soms worden er ook doubletten gemaakt, dan bestaat bijvoorbeeld de bovenkant uit bergkristal en de onderkant uit glas. Er bestaat ook nog dan een triplet, dat is bijvoorbeeld 2 verschillende diamanten, die je dan aan elkaar lijmt zodat het lijkt alsof je een mooie diamant hebt.
De Egyptenaren waren de eerste die met glas probeerden dure stenen na te maken. Toen waren de stenen er veel minder en ze waren dus ook heel erg duur
Je kunt ook met een speciaal apparaatje ontdekken of een diamant echt of nep is. Dat apparaatje meet de warmte van de diamant en zo kunnen ze het vergelijken met een andere diamant.

Vragen

1. Hoe heet de grootste diamant ter wereld en in hoeveel stukjes is hij geslepen en hoeveel karaat weegt hij? Hoeveel gram is dat?
2. Hoeveel gram is 1000 karaat?
3. Wat is het Griekse woord voor onoverwinnelijk?
4. Waarvan is het woord kristal afgeleid?
5. Waarvan komt het woord karaat?
6. Wil je zelf een diamant hebben of heb je er ooit een gezien of heb je er een?
7. Hoe zou jij testen of een diamant echt is?

7. Hardheidsschaal

De hardheidsschaal is een schaal met de hardheid van de stenen. 10 is heel hard en 1 is heel broos. Diamant is op de hardheidsschaal 10. Dit is de hardheidsschaal van hard naar zacht volgen Mohs, dat was een man die dit allemaal heeft uigezocht.

diamant robijn saffier alexandriet chrysoberyl zirkonia djevaliet taafeïet spinel topaas YAG aquamarijn beryl edelberyl gahniet fenakiet smaragd andalusiet euklaas hemergiet saffirien dumortieriet boraciet cordieriet danburiet simpsoniet toermalijn amethist aventurien bergkristal cirtien prasioliet kwarts rookkwarts rozenkwarts almandien andradiet demantoiet granaat grossulaar hessoniet pyroop spessartien uvaroviet zirkoon agaaar axiniet chalcedoon chrysopraas diaspoor hiddeniet jadeïet jaspis kornerupien kunziet peridoot polluciet sinhaliet tanzaniet tijgeroog galliant peristeriet saussuriet vesuviaan epidoot kassiteriet pyrolusiet amazoniet andesien aventurin-v benitoiet fabuliet labradoriet maansteen nefriet orthoklaas petaliet prehniet pyriet rutiel sugiliet tantaliet zoiziet amblygoniet sanidien hamatiet magnetiet opaal rhodoniet aktinoliet anataas berylloniet hauyn leuciet periklaas skapoliet sodaliet tugtupiet brazilianiet enstatiet linobaat moldaviet smaragdiet willemiet cancriniet diopsied hyperstheen katapleïet lapis lazuli tremoliet turkoois analciem datoliet melinofaan natroliet obsidiaan titaniet wolframniet apatiet dioptaas eosforiet hemimorfiet smithsoniet strasssteen apofylliet gaspeïet scheeliet colemaniet cyaniet varisciet zinkiet purpuriet ammoliet barytocalciet fluoriet rhodochrosiet magnesiet sideriet aragoniet azuriet cupriet dolomietspaat koperkies malachiet sfaleriet anhydrietspaat koralen bariet cerussiet coelestien howliet witheriet calciet kurkanoviet wulfeniet serpentijn parels gaylussiet goud krokoiet zilver proustiet chrysokol fosgenoiet barnsteen meerschuim ulexiet zinnober gipsspaat zwavel stichtiet vivianiet talk

8. Zelf verzamelen

Als je zelf stenen wil gaan zoeken dan moet je vooral naar de bergen gaan want daar zijn de meeste stenen. Je hebt ook gereedschap nodig en dan heb je een landkaart, kompas, handschoenen, helm, beschermingsbril, geologenhamer, paar beitels, breekijzer, steenbreekijzer, opvouwbare schep, metaaldetector, notitieblok, en een ruime auto. Als je dan iets hebt gevonden dan moet je om de steen keukenrol wikkelen en dan in een doosje stoppen.
Dan komen er geen krasjes op de steen.

9. Vragen

1. Hoe heet de grootste diamant ter wereld en in hoeveel stukjes is hij geslepen en hoeveel karaat weegt hij? Hoeveel gram is dat?
2. Hoeveel gram is 1000 karaat?
3. Wat is het Griekse woord voor onoverwinnelijk?
4. Waarvan is het woord kristal afgeleid?
5. Waarvan komt het woord karaat?
6. Wil je zelf een diamant hebben of heb je er ooit een gezien of heb je er een?
7. Hoe zou jij testen of een diamant echt is?

Antwoorden

1. Culinan, 96 kleine en 9 grote, 3106 krt, 621.2 gram
2. 200 gram
3. Adamas
4. Krystallos
5. de pitten van de Johannesboom

REACTIES

G.

G.

leuuuuk em moooi dit ga ik zelf ook gebreuken voor mijn werkstuk!

13 jaar geleden

M.

M.

Vet coole spreekbeurt! ik ga het echt letterlijk overschrijven!

13 jaar geleden

A.

A.

GOED

13 jaar geleden

T.

T.

Hele goede spreekbeurt! Veel geleerd. Wie heeft deze spreekbeurt gemaakt?

11 jaar geleden

M.

M.

Heeeeeeeel leuk! Alleen zijn de vragen echt moeilijk.
Ik ga super erg mega afkijken! Gniffel!

11 jaar geleden

I.

I.

love this website k hoou er van ect leuk

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.